Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2012. február 8., szerda

Fogínytasak, ínygyulladás, fogpótlás

"A hátsó két őrlőfogamon egybeépített korona van. A két fog közötti íny be van gyulladva, tasak képződött, aminek mélysége az egy cm-t is eléri. Az utolsó előtti a rosszabbik fog, ha azt kihúzatom a tasak "megszűnik"? Milyen fogpótlási lehetőségeim vannak? Előre is köszönöm válaszát. Tisztelettel: Katalin"

Kedves Katalin, 

Röntgenfelvételre lenne szükség a pontos diagnózishoz. Szinte biztos hogy a kezelés a 2 egybeöntött korona eltávolításával kezdődik. Ezután meg kell vizsgálni, hogy parodontológiai kezelésekkel a fogak megtarthatóak e vagy sem. 
Amennyiben a fogak nem, esetleg egészen enyhén mozgathatóak, és a röntgenfelvételen is van még annyi csont a fogágy körül, ami a fogakat megtartja, komoly, rendszeres parodontológiai kezeléssel az ilyen fogak még sokáig megtarthatóak. 

Sajnos előfordulhat, hogy a gyulladás illetve a csontfelszívódás más olyan mértékű, hogy a fogat el kell távolítani.
Második nagyőrlő pótlása hagyományos híddal csak abban az esetben lehetséges, ha a foghiány mögött van még egy nyolcas (bölcsesség) fog, mely felhasználható híd tartó pillérfognak. 
Egyéb esetben a fogat nem pótolják vagy implantátummal pótolják, amennyiben erre a csontkínálat lehetőséget biztosít. 
Az első nagyőrlő szintén pótolható implantátummal vagy híddal. 

Amennyiben a megmentett fogra korona vagy híd kerül, mindenképp javasolt vállas preparálás, mely váll széle az íny széle felett helyezkedik el. Ellenkező esetben a fogíny, fogágy gyulladása megint bekövetkezik. 

Remélem segítik Önt a fenti információk, minden jót kívánok, 

Üdvözlettel, Dr. Pattogató Rita

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése