Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2010. április 30., péntek

Foghúzás után erős fájdalom

"Hétfőn húzták ki a jobb alsó hatos fogam. Sajnos darabokban jött ki, de nagyon ügyesen kiszedte a fogorvosom, utána kitisztította avval a spéci kis kanállal is a helyét. Sajnos nem ugrik be a beve, r-el kezdődik, egy felszívódó vérzéscsillapítótt tett a helyébe. Ez kb 2 nap mulva eltűnt. Az a problémám, hogy még mindig fáj a helye, bár azt természetesnek veszem, de nem is csak a helye, hanem kezdettől fogva a fél arcom, az alsó és felső fogsorom is, de csak azon az oldalon. Olvastam hidegvizes borogatásról, de kifejezetten csak a meleg esik jól, ha kimegyek, utána jobban fáj. Közben kialakult egy melléküreggyulladás is, amire Curam duot kaptam, és rendszeresen szedem a Flector port, ami néhány órára csökkenti a fájdalmat. Úgy érzem a Corsodylos öblögetés után jobban fáj. A fogínyem ill a foghelyen, amennyit én tükörben látok rózsaszínű, nem gyulladt, de fáj!!! Valószínű mire választ kapok már nem érem el a fogorvosom, és jön a hétvége. Hogyan tudnék segíteni ezen a fájdalmon? A tanácsát szeretném kérni."
Nagyon sajnálom, hogy Önnek nem tudtam időben írni, naponta 4-6 bloglevél jön, így nem tudok minden levélre azonnal válaszolni, de bízom benne, az Ön problémája már azóta megoldódott. Fájdalom esetén mindenképp vissza kell menni a fogorvoshoz, aki nagy valószínűséggel ismét érzéstelenítőt ad, majd kitisztítja a foghelyet. Ezután friss vérdugó alakulhat ki, mely az antibiotikummal karöltve remélhetően hamar megszünteti a fájdalmat és elindulhat a gyógyulás. Létezik helyi antibiotikum készítmény is, melyet a sebre lehet felvinni, lakkszerűen, így nem kell a teljes szervezetet az antibiotikummal megterhelni.

Nem tudom, hogy mi volt a foghúzás előzménye, de amennyiben a foggyökér körül a csonthártyában komoly gyulladás volt ami miatt a fogat ki kellett húzni, úgy sajnos előfordulhat komoly utófájdalom. A foghúzás után a sebben egy kis vérdugónak kell kialakulnia, melyet semmiképp nem szabad öblögetni, sem corsodyllal sem mással. A vérdugó ugyanis az öblögető hatására kimozdulhat, így a seb könnyen befertőződik, fogmedergyulladás (alveolitis) alakul ki.

Foghúzás után a hideg borogatás ajánlott, 15 perc hűtés, 15 perc szünet. Ha hosszabb ideig tartja az arcán a hideget, ez az arcüreg gyulladásával is járhat – nem tudom, hogy ez Önnél már függetlenül kialakult, vagy esetleg ezzel párhuzamosan. A meleg borogatást akkor alkalmazzuk – általában foghúzás elött, ha egy diffuz gyulladást be szeretnénk olvasztani, azaz a szövetek közt megfoghatatlanul terjedő gyulladás helyett egy összegyűlt gennyhólyagot szeretnénk, amit aztán incindálni lehet, levezetve ezzel a felgyűlt váladékot.

Ez azonban a nagykönyvi ajánlás, ami a legtöbb emberre vonatkozik. Ön azonban reagálhat egészen máshogy mint a nagy átlag, ha kifejezetten a meleg esik jól, és utána is javulást figyel meg, akkor higgyen magának és alkalmazza (ezzel szemben az öblögetést, amelytől az állapot rosszabbodik, ne alkalmazza).

Csont bántalmakra foghúzás kapcsán egyébként nagyon jól alkalmazható szer létezik a homeopátiában, ez a Syphytum azaz Fekete nadálytő, nem tudom mennyire bízik a homeopátiás orvoslásban, én most tanulom, és azt látom, fantasztikus hatással vannak az ilyen akut panaszokra. Természetesen ezügyben homeopátiával foglalkozó orvost vagy fogorvost érdemes felkeresnie, a http://www.homeopata.hu/ oldalon lehet tájékozódni.

A hagyományos orvoslásban a Flector por, vagy egyéb diclofenák (pl. cataflam) készítmény javasolt a fájdalom csillapítására.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése