Magamról

Fotóm
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2010. március 22., hétfő

Gennyes gyulladás a fog fölött az ínyen

"Tobb, mint egy evvel ezelott raharaptam valami kemenyre es letort egy nagy darab az egyik (tomott)fogamrol. Igy jottunk ra, hogy eleg rossz allapotban volt. Gyokerkezelest kapott. Par honapja ugyanez a fogam alatt felfedeztem egy gennyes gyulladast, ami latszolag magatol elmult. Most ujra elojott es elmentem a fogorvoshoz, aki beutalt egy endodontist-hoz. Ugyanis jelenleg kulfoldon elek. A specialista is csinalt egy ujabb rontgent es azon jol lathato a gyulladas sajnos eleg nagy feluleten. O a rontgen alapjan ujabb gyokerkezelest javasolt, de sajnos legkorabban aprilisra kaptam idopontot. Mivel amugy is terveztem, hogy aprilis, majus kornyeken hazautazom Magyarorszagra, inkabb otthon csinaltatnam meg. Vegre a kerdeshez ertem : varhatok-e addig vele vagy surgosen kezeltessem? Par honap mulva nem valik-e menthetetlenne a fog? (Es termeszetesen a gennyes goc onmagaban is "aggaszto". ) A magyar fogorvosom szerint nem is biztos, hogy erdemes, de en remelem, hogy az onok modern muszereivel es szakszeru munkajaval meg jo par evig nem kell ettol a fogtol megvalnom."

Köszönöm bizalmát, azonban az Ön fogorvosának tökéletesen igaza van, látatlanban nem tudjuk megmondani, hogy milyen prognózis várható.

Ezek szerint egy egyszer már gyökérkezelt, majd gyökértömött fogról van szó, melynek gyökércsúcsán kiújult a gyulladás. Amit Ön felfedezhetett, az gondolom a fog alatt egy kis gennyes csomócska volt – ezt fistula nyílásnak hívjuk – a gennyes váladék ezen keresztül próbál meg utat találni magának. Valószínüleg ennek köszönhető, hogy nincs fájdalom, mivel a feszítést okozó váladék eltávozhat a felszín felé.

Valóban a gyökércsúcsi gyulladás gócnak számít, melynek révén a baktériumok a véráramba is bekerülhetnek és eljuthatnak a szervezet távolabbi részére is, így kezelésükre mihamarabb szükség van. A gyulladás helyileg sem jó, a góc körül a gyulladás következtében a csont pusztul.

Amennyiben a röntgenfelvétel alapján van esély a gyógyulásra, akkor megkísérlehető az eredeti gyökértömés eltávolítása, majd a gyökércsatorna lézeres fertőtlenítése, gyógyszeres lezárása. Ezt súlyosabb fertőzés esetén többször kell ismételni, míg panaszmentes esetben új gyökértömést lehet elkészíteni. Hogy ez pontosan mennyi idő, nem tudjuk előre megmondani, de hosszabb folyamat, így egy ideutazás alkalmával valószínűleg nem oldható meg.

15 megjegyzés:

  1. Kedves Doktornő!

    Igaz-e,hogy mind a négy bölcsességfogamat ki kell húzni, ha elvileg az egyikre az íny ráhajlik, s így az gennyesedik? Nincs más megoldás?
    Előre is köszönöm a válaszát.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Névtelen,

    Panoráma röntgen felvétel nélkül sajnos nem tudok válaszolni. Nincs általános szabály, mindenkinél egyedileg dől el, hogy a bölcsességfogat el kell távolítani vagy sem.
    Leglényegesebb szempontok:
    - okoznak e panaszt a bölcsességfogak
    - van e elegendő hely az előbújásukra
    - veszélyeztetnek e más fogat (pl. 7-es fog) azzal, hogy rendellenesen, ferdén, stb. nőnek
    - ha kinőttek, van e szemben anatgonista rágófog vagy sem
    - állkapocsizületi problémát okoznak e vagy a jövőben okozhatnak e

    Mindezekre a kérdésekre a röntgen megfelelő válaszokat ad és ezáltal lehet dönteni, hogy egy vagy több bölcsességfog eltávolítása javsolt e vagy sem.

    Üdvözlettel,
    Dr. Pattogató Rita

    VálaszTörlés
  3. Kedves fogorvos


    Három gyoker bele van torve az inyembe,ami eddig meg sosem fajt,nem volt problemam vele.De most gennyes szivargast erzek az egyikbol,nagyon keseru az íze.szeretnem megkerdezni,hogy ha egy eve igy van,milyen hatulutoje lehet ennek? a fogorvosomban nem bizom meg nagyon,mert csaladunk baratja,es mas szemmel nez ram,pont ezert nem merek elmenni hozza...

    kerem,valaszoljon.meg nem keso egy masik fogorvost keresnem,es a harom gyokeret kihuzatnom?

    VálaszTörlés
  4. Kedves Okash,

    A betört gyökerek nem tömörek, bennük egy csatorna van (eredetileg a gyökércsatornában erek és idegek voltak), mely tele van baktériumokkal. Ezek a bektériumok és az általuk termelt toxinok folyamatosan átkerülnek a szájból a gyökércsúcson keresztül a foggyökér körüli szövetekbe. Így a csontban lassan gyulladásos góc alakul ki. Ez sokáig tünetmentes maradhat. A mélyben azonban a csont pusztul, illetve a baktériumok a szervezet egyéb területeire is eljuthatnak, máshol okozva még problémákat.

    Mindemellett észrevehetően kellemetlen leheletet okoznak, ennek oka szintén a baktériumok rothasztó tulajdonságában keresendő.

    Szerintem mihamarabb keressen fel egy fogorvost akiben maximálisan megbízik.

    Minden jót,
    Dr. Pattogató Rita

    VálaszTörlés
  5. Kedves Doktornő,
    Nekem az a próblémám hogy egy tömött fogam nagyon fáj és be is gyulladt elég szépen...
    A hideg az jót tesz neki mert akkor kevésbé fáj de a meleg(pl.: leves) az nagyon rossz...

    VálaszTörlés
  6. Kedves Névtelen,

    A gyulladt fogbél később elhal, benne baktériumok halmozódnak fel. A baktériumok gázokat termelnek. A gázok a hideg hatására összeszűkülnek, míg meleg hatására kitágulnak, ami feszítést és ezáltal fájdalmat generál.

    A legjobb lenne, ha fogorvoshoz fordulna, aki gyökérkezeléssel esetleg segíthetne ezen az állapoton.

    Mielőbbi gyógyulást kívánok!
    Dr. Pattogató Rita

    VálaszTörlés
  7. Tisztelt Doktornő, Gábor vagyok!
    A kérdésem az lenne, hogy tömték az egyik fogam,de már akkor nagyon fájt,pár honapra rá begyulladt és ilyen gennyes tájog van a szélén, voltam ma szájsebésznél a doktor úr azt javasolta hogy húzzuk ki, vagy pedig kálcium-hydroxidos gyökérkezelés, erről szeretnék információt kérni öntől,hogy mégis milyen ez és valóban megoldaná ez a problémát? mert kihuzatni semmiképp nem szeretném!csak ha nagyon kell. alsó 6os fog ról van szó!

    Köszönöm

    VálaszTörlés
  8. Kedves Gábor,

    Amennyiben van esély a gyökérkezelésre, én ezt mindenképp megpróbálnám.

    A foghúzás egyszerű, rövid távú megoldás. Rizikó nincs a fájdalom elmúlik. Hosszú távon azonban rengeteg probléma (esztétikai és funkcionális) adódik a foghiányból, így inkább a fog megmentése mellett voksolnék.

    A gyökérkezelés során az orvos feltárja a gyökércsatornákat, eltávolítja az elhalt szöveteket és amennyire lehet a baktériumokat is mechanikus úton. A kalcium hidroxid erős fertőtlenítő, mely kémiai úton hat a bacikra és azokat elpusztítja. Egy komolyabb gyulladásnál előfordulhat, hogy a fogat több ülésben kell kezelni, többször kell kitisztítani és kalcium hidroxiddal lezárni, míg végül a tályog és a gyulladás elmúlik és a fogat gyökér-tömni lehet.

    Sajnos a gyökérkezelés nem mindig sikeres, a gyógyulás függ a gyökércsatornák feltárhatóságától és a baktériumok virulenciájától is, de megpróbálni mindenképp javasolt.

    Üdvözlettel,
    dr. Pattogató Rita

    VálaszTörlés
  9. Kedves Doktornő!

    Egyik nap elkezdett fájni a fogam,később eltelt az arcom is gennyel,elmentem a fogorvoshoz,ő kifúrta,és a dalacin 300 gyógyszert írta fel,és mondta,ha lemegy a genny,akkor menjek vissza. rá 1-2 napra is ugyanolyan gyulladt volt a fogam,visszamentem,és kihúzta,de semmi,még rosszabb mint volt. Mit lehet ezzel a gennyes gyulladással csinálni?

    VálaszTörlés
  10. Kedves Doktornő!

    Most lábaltam ki egy mandulagyulladásból,ami 1 hétig tartott.kaptam rá distaclor nevű antibiotikoumot,amit 7 napig szedtem.Betegségem 2. napján a jobb felső 5ös fogam közelében a beslő oldalon(a szájpadlási oldalon),bedagadt az ínyem és érzékeny volt.ez az 5ös fog,már egy gyökérkezelt,csapos fog,ami kb. 10 éve megvan.a történethez még hozzátartozik hogy szeptemberben ez a csapos fog letört,amit a fogorvosom visszaragasztott,de ez idáig semmilyen panaszom nem volt veleszeptember óta.orvosom szerint lehetséges hogy a beteg manduláról ráhúzódtak a baktériumok a fogra.az antibiotikum szedése,amit a mandulámra kaptam, tegnap befejeződött,de a panaszom még teljesen nem múlt el.a duzzanat már kissebb és nem is érzékeny,de nem múlt el.én éppen külföldön tartózkodom és a kérdésem az lenne hogy a doktornő szerint mi lehet a panasz oka és esetleg tovább kellene-e még antibiotikumot szedni?dalacin áll a rendelkezésemre,de eddig még nem mertem alkalmazni,mivel már egy másik antibiotikumot szedtem 7 napig.válaszát előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Olvasó,

      Válaszadó malmaim kicsit lassan őrölnek mostanában, remélem azóta fogorvoshoz fordult.

      Nem tartom valószínűnek, hogy a mandula gyulladást okozó baktériumok okozzák kifejezetten az 5ös fog problémáját.

      Természetes ezek a baktériumok ott vannak a szájban, nem korlátozódnak csak a mandulára.

      Az 5-ös fog esetén azonban inkább arra tippelnék, hogy a visszaragasztott csap már szeptemberben is egy utolsó mentsvár volt, nem végleges megoldás, hanem időnyerés. Ha egy csap kiesik, annak oka van, a sima visszaragasztás nem szokott hosszú távon elegendő lenni.

      Mindenképp javasolt felkeresnie fogorvosát, és a végére járni a dolognak. Lehet, hogy a szájpad felőli oldalról a csap alászuvasodott, esetleg fogínytasak alakult ki - én ezt látatlanban csak tippelgetni tudom, a szájvizsgálat és egy röntgenfelvétel egyszerűen kideríti.

      Az antibiotikumot értelmes módon és csak nyomós okkal érdemes szedni. Ha egy több napos antibiotikum kúra - mely széles spektrumú - ellenére egy fog mellett továbbra is gyulladás áll fent, azt a fogat kell kezelni, a további antibiotikum szedés a problémát nem fogja megoldani, ellenben komoly emésztőszervi bajokat, gombásodást, stb. fog okozni.

      üdvözlettel,
      dr. Pattogató Rita

      Törlés
  11. Kedves Doktorno!

    A jobb felso 5os fogam maradando tejfog, neha mozog, egy jokora tomes van benne, folotte az inyemen van egy gennygob. 1.5 honapja begyulladt, a fel arcom feldagadt, elmentem fogorvoshoz, kaptam ra antibiotikumot, ket hetig majdnem tunetmentes volt. De a gob visszatert. Fajdalmat nem erzek, de attol tartok, hogy kifogjak huzni, es nem szeretnek fog nelkul maradni.
    6 evvel ezelott a fejem bubjan egy foltban kihullott a hajam, voltam kivizsgalason, de nem talaltak semmit. A goc kereses annyibol tartott h egy hideg vattapamacsot erintettek a fogaimhoz, de azt olvastam h rontgennek is keszulnie kellett volna.
    Mostansag a szokasosnal is jobban hullik a hajam, nem tudom osszefugessben all e a gyulladassal.
    A kerdeseim a kovetkezok:
    Elkepzelheto h gocos lenne a tejfogam?
    Megmentheto e meg a tejfogam?

    (22 eves vagyok, es osszesen 9 fogcsiram hianyzik.)

    Koszonom a valaszat

    Tisztelettel
    Adel

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Adél,

      Az öröklött csírahiányos állapot valóban nagyon nehéz helyzet, természetes, hogy ragaszkodna a fogához. Az elmondottak alapján mindenképp érdemes lenne fogorvoshoz fordulnia, aki röntgen (elsősorban panoráma röntgen, majd a kérdéses fogaknál kis intraorális röntgen) alapján meg tudja mondani, valós gócos kockázatot jelent e ez a fog, így el kell távolítani vagy sem. Ha gócos, sajnos a tejfogak esetén - de sokszor ilyen komoly tünetek mellett a maradó fogak esetén is - a legtöbb esetben a fogeltávolítás a legjobb megoldás a szervezet általános állapotának érdekében. Minden jót kívánok, dr. Pattogató Rita

      Törlés
  12. Kedves Doktornő!
    Nekem az a problémám, hogy a fenti első fogaim, már voltak tömve. Egy ˝baleset˝ folyamán azonban kiesett az egyikből a tömés.A fogorvosom azt mondta, hogy ezt már nem lehet újra betömni, hanem koronát kell helyezni az első két fogamra... Igen ám, de mielőtt ez megtörtént volna, feldagadt a fél arcom. 13 éves vagyok, és nagyon félek, hogy mi fog történni. Mire számíthatok?
    Tisztelettel: Laura

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Laura,

      Ha feldagadt az arca, akkor legelőször ezt a problémát kell kezelni. Látatlanban nem tudom megmondani, hogy ez a felső első fogai miatt van e, vagy más a probléma, ezt panoráma röntgenen lehet ellenőrizni. Ha a metszőfogaiban valóban akkora a szuvasodás, hogy ezeket már nem lehet töméssel szépen helyreállítani, az Ön korában elsősorban ideiglenes koronát, vagy tömést szokott készíteni a fogorvos, mivel ebben a korban még változik az állcsont mérete, a fogak helyzete. Végleges porcelánkoronát 16-18 éves korban lehet készíteni.
      Mivel az első fogak esetén az esztétika nagyon fontos, érdemes olyan fogorvoshoz fordulni, aki mind a gyermekfogászatban, mind az esztétikai fogászatban járatos.

      Minden jót kívánok,
      dr. Pattogató Rita

      Törlés