Magamról

Fotóm
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2009. április 8., szerda

Gyökércsúcsi ciszta - gyökérkezelés

"A panorámaröntgen szerint az egyik foggyökér csúcsán ciszta látható. Nincs vele panaszom, csak egy kis duzzanat a fog fölött, ez nem is zavar. Mit jelent ez?"

Ha a gyökér csúcsán, a csontban, a röntgenen ciszta, vagy egyéb elváltozás (pl. granuloma) látható, az nagy valószínűséggel utal arra, hogy a kérdéses fogban a fogideg elhalt. Ez egy ideig nem is biztos, hogy okoz panaszt. Van aki csak azt veszi észre, hogy a fog sötéten elszíneződött, másnál ráharapásra is érzékennyé válhat. A kis pukli megjelenése a fog fölött általában arra utal, hogy a fog csúcsán kialakuló elváltozásban gennyes váladék szaporodott fel. A genny utat tör magának és a kis puklin keresztül a szájba ürül. Ezért is nem fáj - hiszen nem gyülemlik fel, így nem nyomja az érzőideg végződéseket, hanem egyszerűen kiürül. Persze hoszú távon ez nagyon veszélyes, hiszen az elváltozás körül a csont folyamatosan pusztul, egyre nagyobb területre terjed ki. Ez nem jó a kezelés lehetőségeinek szempontjából sem, hiszen minél nagyobb területen vesztettük el a csontot, annál nagyobb esély van a fog meglazulására. Az említett esetben mindenképp gyökérkezelést javaslok. A gyökércsatorna tiszítása nagyon fontos, a korrekt tiszítást gyógyszeres lezárással, a gyökércsatorna átöblítéséval és lézeres gyökércsatorna sterilizálással lehet elérni. A gyökértömés után előfordulhat, hogy a végleges javuláshoz még gyökércsúcs amputálásra is szükség van. Fontos megjegyeznem, hogy a mai modern érzéstelenítő eszközök alkalmazásával a gyökérkezelés már tökéletesen fájdalommentesen elvégezhető. A gyors beavatkozás fontos, nem szabad hagyni, hogy a az elváltozás végül olyan nagyra nőjön, ami a fog elvesztéséhez vezet!

43 megjegyzés:

  1. nekem is sokat segitett amit itt olvashattam, nagyon koszonom!
    annyi kerdesem lenne meg, hasonlit-e a gyokerciszta az osteoszarkomahoz?
    Minden jot!

    VálaszTörlés
  2. Nekem,lenne 1-kérdésem.mához 1-hete kihúzták a fogam de ciszta van rajta és azt mondták mennyek vissza 5-hónap mulva röntgenre.De már 3doboz fájdalomcsillapitót beszedtem és nem múlik el a fájdalom se a váladék folyás.Ez meddig tart?

    VálaszTörlés
  3. Üdv!
    3 hónapja ugyan ilyen kezelésen estem át.A fogam viszont most elszineződött és ugyan azt a fájdalmat érzem,mint műtét előtt. Ideg kezelés után ez hogy lehet?

    VálaszTörlés
  4. Kedves Névtelen,

    A halott fog sajnos elszíneződik, hiszen élettelen. Ez a gyökérkezelt fogaknál előfordul, az elszíneződés hol erősebb hol gyengébb, de lényegében mindig kialakul. Oka, hogy a fogat már nem táplálják az erek és idegek, így a fog szövete átalakul, élettelenné, szürkévé válik.

    A fájdalom oka azonban már nem a gyökérben keresendő, hiszen a gyökérből a fogideget eltávolították. és a helyét gyökértömő anyaggal kitöltötték. Ha mégis kialakul fájdalom, az a gyökér csúcsától ered, lényegében a gyökérhártya fáj a fog körül, nem pedig a fog. Ennek oka, hogy a gyökércsatornában maradhattak olyan baktériumok amelyek a gyökércsatornán túl gyulladást indukáltak. Azt javaslom, mindenképp forduljon panaszával a beavatkozást végző fogorvoshoz. Ő egy röntgenfelvétel alapján meg fogja tudni mondani, hogy mi a következő lépés.
    Mielőbbi gyógyulást kívánok!
    Dr. Pattogató Rita

    VálaszTörlés
  5. Tisztelt Doktornő!

    Nálam először 20 éve jelent meg a bal felső 1-n. Akkor gyökérkezelték és csonkolták a gyökércsúcsot. 4 éve megint jelentkezett de akkor a jobb felső 1-n, akkor is gyökérkezelték, és korona került a fogra. Igazából hidat kaptam, mivel a bal felső 1 annyira legyengült, hogy darabokban esett ki a számból.
    Most az a gond, hogy megint begyulladt, érzem a kis huplit. Még nem ürül sehova, csak egyre jobban nyom. Ilyenkor csak az segít ha leveszik a hidat?
    Az a gond, hogy ez porcelánból van. Akkor dobhatom ki, és újat kell csináltatni? Illetve lehet ez a fog még pillérfog egyáltalán?
    Előre is köszönöm válaszát.

    VálaszTörlés
  6. Kedves Névtelen,

    A bal és a jobb fogat külön venném, betegségük nem valószínű hogy összefügg, ezek általában külön külön betegednek meg fogszuvasodás, majd fogbélelhalás következtében.

    Ha érzi a "puklit" az azt jelenti, hogy a gyulladás, gennyesedés kiújult. Néha sikerül a régi gyökértömés eltávolítása, majd a gyökércsatorna fertőtlenítése és újbóli gyökértömése és ebben az esetben a gyökércsúcs műtéti kitisztítását (rezekció) meg lehet ismételni.

    Sajnos azonban a legtöbb esetben ez nem kivitelezhető, általában a gyökér már túl rövid egy újbóli rezekcióhoz.

    Ezért az előzetes rezekció után ismét kiújult gyulladás terápiája sajnos a legtöbb esetben a fogeltávolítás.

    Pontos diagnózishoz és kezelési tervhez mindenképp forduljon fogorvoshoz. Intraorális (kis) röntgen felvétellel a gyökércsúcs helyzete jól megítélhető, így a további teendő eldönthető.

    A porcelán korona levételére minden esetben szükség lesz. Ha lehetséges a fog újbóli rezekciója, a gyökércsatornát ebben az esetben is ki kell tisztítani, tisztességesen, az újrafertőződés veszélye nélkül ezt csak a korona levétele mellett lehet elvégezni. Ha a fogat el kell távolítani, természetesen a koronát ekkor is le kell venni és új fogpótlásról kell gondoskodni.

    Mielőbbi gyógyulást kívánok,
    Dr. Pattogató Rita

    VálaszTörlés
  7. Kedves Doktornő Két felső metszőfogam felett egy 10mmx15mm ciszta alakult ki,a panoráma rtg. és ct. szerint az 1-es fog gyökere kicsit rövidebb,ez lehet a gócpont.Kérdésem>szükségszerű-e fogaim gyökérkezelése,ezáltali "lassú halála"a ciszta eltávolítása előtt?Ha tud válaszolni előre is köszönöm.Tisztelettel Lőri Sándor

    VálaszTörlés
  8. Kedves Sándor,

    Ha fog eredetű cisztáról van szó, akkor a foga már el van halva, különben nem lenne a gyökércsúcs körül ciszta. Élő fogon nem jelenik meg ciszta. Élő fog környezetében nem fog eredetű ciszta lehetséges, ezt azonban a szájsebészek differenciálják és más terápiája van.
    Amennyiben azt feltételezzük hogy a ciszta fog eredetű, sőt leírása szerint valamelyik felső 1 fog gyökeréből származik, akkor első lépésként a fogat gyökér-kezelni szükséges.
    Ez annyit jelent, hogy a már régebben elhalt fog gyökércsatornáját kifertőtlenítik és egy jól záró anyaggal (gyökértömés) töltik fel, mely megakadályozza az újrafertőződést.
    Ezután következhet a ciszta eltávolítása műtéttel, mely egyben egy gyökércsúcs amputációs műtét is.

    A rezekált fogat fél év múlva majd ha minden rendben van évenként röntgennel ellenőrizni szükséges. A szakma szabályai szerint a kezelés akkor tekinthető sikeresnek ha a gyökérkezelés után 4 évvel a gyökércsúcs gyulladásmentes, a fog panaszmentes.

    Előfordul, hogy a fog elszürkül, így sok esetben borítókorona válik szükségessé az esztétikai probléma javítására.

    Tudni érdemes, hogy a gyökérkezelés, rezekció egy utolsó próbálkozás a fog végleges eltávolítása előtt, melynek során kockázatokkal és a sikertelenség esélyével is számolni kell, alternatívája azonban a fogeltávolítás, melynek következményét, a foghiányt mind esztétikai mind funkcionális okok miatt pótolni szükséges, mely további kezeléseket vet fel.

    A fogorvos feladata a lehetséges utak, megoldások és azok következményeinek felvázolása, az esélyek meghatározása.

    A döntés természetesen a Páciens kezében van a saját értékrendszere, szempontjai alapján a számára legmegfelelőbb, leghitelesebb, megoldást kiválasztani.

    Üdvözlettel,

    dr. Pattogató Rita

    VálaszTörlés
  9. Jónapot kívánok.nekem tegnap vagyis 10én volt az első fogamnál resectio és azóta is bevan duzzadva az arcom és nagyon kemény az ajkam.mit tegyek?köszönöm mielöbbi válaszát

    VálaszTörlés
  10. Kedves Névtelen,

    Amennyiben nincs láza vagy komolyabb fájdalma, próbáljon meg türelemmel gyógyulni. A rezekció során a csonthártyát nagy behatás éri, ez lassan gyógyul. Gondoljon arra, ha egyszerűen beüti a bokáját mekkora fájdalommal és duzzanattal jár, ehhez képest egy rezekciós műtét nagyon komoly trauma.

    Ha láza, vagy komolyabb fájdalma alakul ki, keresse fel sürgősen kezelőorvosát, ebben az esetben egyéb kezelésre, gyógyszeres támogatásra lehet szükség (pl. antibiotikum).

    Normális esetben megfelelő mennyiségű pihenés mellett C Vitamin szedése segíti a gyógyulási folyamatokat, emellett a homeopátiás Arnika, illetve Symphytum szintén segítenek.

    Mielőbbi gyógyulást kívánok,

    Üdvözlettel,
    Dr. Pattogató Rita

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nagyon szépen köszönöm válaszát.
      Üdvözlettel,
      D.Réka

      Törlés
  11. Kedves Doktornő! Körülbelül egy éve a felső metszőfogamnál észrevettem hogy szürkül.Fájdalom eddig csak egyszer volt, de akkor olyan éles, hogy csillagokat láttam.Azóta csak néha tompán fáj, hidegre érzékeny, de ez sem mindig.Nincs duzzanat, nem jön belőle semmi..Csak szürke.Lehet hogy elhalt a fogam? Gyökérkezelés javasolt, vagy ezt ki fogják húzni?Várom válaszát, köszönettel:Ludmilla

    VálaszTörlés
  12. Kedves Ludmilla,

    A fog szürkülése valóban lehet a fog elhalásának jele. Egy fog egy erősebb ütéstől például sterilen is elhalhat, ebben az esetben nincs előzmény, duzzanat vagy szuvasodás.
    A hideg érzékenység azonban ellentmond a fogbél elhalásának, inkább a fog érzékenységét jelzi.

    Egy rutin fogorvosi vizsgálattal, mely vitalitás vizsgálatból és röntgenfelvételből áll, általában egyértelműen kideríthető, hogy a fog él e vagy sem.

    Amennyiben elhalt, gyökérkezeléssel és a fog kifehérítésével érdemes próbálkozni.

    Üdvözlettel,
    dr. Pattogató Rita

    VálaszTörlés
  13. Üdvözlöm Doktornő.
    Bf 1 esen 2. rezekció után tegnapi felvételek alapján megérkezett a 3. ciszta:( s az éles szemű röntgenes kiszurta a jobbalsó 2 esen is a cisztát.mindegyik fog gyökérkezelt rajtuk korona.kérdésem a 3. műtét helyett (mivel gondolom a gyökércsúcs rövid s a felvételen is látszik )az eltávolitás jöhet csak szóba vagy a felső gyökértömés (feltárás után )gyulladáscsökkentő anyaggal? egyáltalán mit javasol,mint orvos ,mit lehet tenni(kissé elkenődtem a 3. műtét előtt) köszönöm idejét s válaszát,Péter.

    VálaszTörlés
  14. Kedves Péter,

    Általában 2 rezekció után nem nagyon javasol az orvos 3. rezekciót. A gyökér már egy műtét után is rövidebb lesz, kettő után valószínűleg még rövidebb, így egy harmadik műtét után valószínűleg annyira röviddé válna, hogy statikailag nem bírja már el a korona felől érkező mechanikai terhelést.

    Persze mindezek ellenére egy elegendően hosszú gyökér esetén, ha a Páciens mindenképp ragaszkodik hozzá, meg lehet ismét próbálni a műtétet, de a fog megtarthatóságának - szerintem - sajnos nagyon kicsik az esélyei.

    Amennyiben 3. műtéten gondolkodik, mindenképp beszélje át a fogorvossal, vagy a szájsebésszel a műtét utáni fog megtarthatóság esélyeit, hiszen ezt biztosan csak a röntgenfelvétel és a személyes állapotfelmérés után lehet eldönteni, látatlanban lehetetlen.

    Rezekciós műtét előtt - akár első akár további - alapfeltétele, hogy a fogba új gyökértömés kerüljön.
    Az új gyökértömés előtt a foggyökér csatornából a régi gyökértömést eltávolítjuk a csatornát átreszeljük és fertőtlenítjük.

    Ha a gyökércsatornában fertőzött gyökértömés marad, a műtét semmiképp nem sikerülhet, hiszen a fertőzés a fog felől ismét kialakul.

    Olyan esetben, mikor a gyökércsatorna fertőtlenítése anatómiai akadályok miatt a fog koronai része felől nem lehetséges, meg lehet próbálkozni úgynevezett retrograd gyökértöméssel, azaz műtét közben a gyökér csúcsa felől visszafele egy jól záró anyaggal letömni a gyökércsatornát, így a további fertőzés a gyökér felől megszüntethető.
    Ezzel kapcsolatban meg kell jegyeznem, hogy ez az eljárás számomra erősen elméleti, nehezen tudom elfogadni, hogy a véres műtéti területen ez megfelelő precizitással megoldható, saját Pácienseimnél ennek pozitív megvalósulását sajnos még nem tapasztaltam, ettől függetlenül ez létező eljárás. Egészen biztosan van olyan fogorvos vagy szájsebész, aki tőlem eltérő módon, pozitív tapasztalatok birtokában ettől eltérően gondolkodik.

    Javasolt tehát felkeresni az előző műtéteket végző kollégát, és a 3. műtét kockázatait és esélyeit vele alaposan átbeszélni.

    Jó egészséget kívánok,
    dr. Pattogató Rita

    VálaszTörlés
  15. nagyon szépen köszönöm a válaszát,én is pont ezek miatt vagyok tanácstalan,valamint ,hogy a multkori műtétnél a meglévő korona miatt(vagy más általam nem ismert okból a gyökértömés csere elmaradt valamint a retrograd tömés is),, hálás tisztelője Bihari Péter.

    VálaszTörlés
  16. Kedves doktornő,egy olyan kérdésem lenne,hogy foggyökéren van egy cisztám,és néha ugy érzem mintha szédülnék de csak épp hogy ilyen minimális igazából nemtudom hogy irjam!és a kérdésem ez lehet e ettöl vagy valami más lehet az oka?!köszönöm válaszát!

    VálaszTörlés
  17. Kedves Doktornő

    A következő problémával fordulok Önhöz: a múlt hét közepén a bal alsó és felső állkapcsomban éreztem fájdalmat, ami a bal halántékomig sugárzott. Én magam a bal felső, hátsó fogaim körkényére "lokalizáltam" a fájdalmat. A fogászaton megnézték és megállapították, hogy a bal felső fogaimmal nincs probléma (hidegre, kopogtatásra nem érzékenyek, nem szuvasak). Ezért készítettek egy panoráma röntgent, amin az látszott, hogy a bal alsó 5-ös (korábban már gyökérkezelt) fogam gyökerén ciszta van. A fogorvos azt mondta, hogy lehetséges, hogy ez sugárzott szét és minél előbb ki kell húzni ezt a fogat. Fel is vázolta, hogy a húzást követően milyen költségekkel tudja pótolni a helyét. Kaptam is időpontot a húzásra. (A fájdalom egyébként gyorsan megszűnt, azóta nincs problémám.)
    A kérdésem az lenne, hogy az alsó állkapcsomban lévő ciszta képes-e halántékomig sugárzó fájdalmat produkálni?
    Nem érzek fájdalmat abban a fogamban, amelynek a gyökerén a ciszta van és az ínyemen nincs dudor. Abban az esetben is ki kell húzni, ha nem fáj?
    Milyen egyéb dolgot képes okozni egy gyökér ciszta a későbbiekben?

    Előre is köszönöm válaszát
    Gábor

    VálaszTörlés
  18. Kedves Névtelen,

    A tankönyvek nem írnak szédüléses tünetekről gyökércsúcsi ciszta jelenléte esetén és én sem találkoztam még ilyennel.

    Talán a legjobb lenne, ha a cisztás fogat fogorvosnál kezeltetné. Ha a fog rendbe jön, a gyökércsúcsi gyulladás megszűnik és a panaszok ennek ellenére megmaradnak, érdemes tovább keresni az okát, esetleg háziorvoshoz fordulni a szédüléses tünetekkel.

    Mielőbbi gyógyulást kívánok,

    dr. Pattogató Rita

    VálaszTörlés
  19. Kedves Gábor,

    Sajnos nem tudom, hogy halántékig kisugárzó fájdalmat okozhatott e az állkapocsban levő foga. A fogfájdalmak tünetei változatosak és nagy egyedi eltéréseket mutatnak.

    Hogy a felső fogak okozhatnak e gondot, azt röntgen felvétellel, szájvizsgálattal és vitalitás vizsgálattal meg lehet állapítani.

    Ha a vizsgálatok során csak az alsó kisőrlő fog volt problémás, érdemes ennek kezelésével kezdeni. A cisztás fog elhalt, ennek kezelése mindenképp szükséges.

    Hogy ez a kezelés pontosan miben állhat - fogeltávolítás vagy gyökérkezelés - sajnos nem tudom megmondani, ezt csak a vizsgálatok és a röntgenfelvétel elemzésével lehet meghatározni.

    Jó egészséget kívánok,
    dr. Pattogató Rita

    VálaszTörlés
  20. Kedves Rita.
    Azt kellene tudnom, mennyire nagy a veszély.
    A fogszabályzás során, azon belül a második évben, a bal felső 1, 2, gyökere be gyulladt és egy hatalmas ciszta jelent meg. Mikor meg nyitották a két fogat nagy mennyiségű véres genny ürült ki, ezt követően hetente egy hónapon keresztül jártam vizitre öblögetni. Ezt követően merte lezárni a dr. egy bizonyos gyogyszeres töméssel. Azóta kettő tehát összesen három hónap telt el, a ciszta megjelenése óta.
    Azt mondta a dr. hogy ezt már csak műtétel lehet orvosolni, eltávolitani, és nem kizárt hogy csont pótlót kell be ültetni a károsodás miatt, vagy oda a fogam, ami csúnyán nézne ki 23 évesen. A fő kérdésem milyen mértékű lehet a károsodás ennyi idő elteltével, a csontban. Mennyire tartós és biztonságos a csontpótlás? Károsodhat az arc csontom? Egybe lyukadhat az arc üreggel? Ki alakulhat észrevehető külső elváltozás az arcomon a műtét után, vagy a csont pótlás hilyányában. Két héten belül el megyek és tul esek rajta de szeretnék több véleményt is meg hallgatni. Mindezek után érdemes, vagy egyáltalán lehet e folytatni a fogszabályzást?
    Köszönöm részletes válaszát.
    Minden jot kívánok.
    Üdv.: B. Kristóf

    VálaszTörlés
  21. Kedves Kristóf,

    Kérdése annyira komplex, hogy távolból, a tények valódi ismeret nélkül nem tudok válaszolni.

    Azt javaslom, szánjon rá időt, keressen fel személyesen szájsebészt illetve fogszabályozó szakorvost is (a probléma súlya miatt akár többet is), akik a röntgenfelvételek és a szájvizsgálat után megbízható információkkal tudnak szolgálni.

    A műtétet és a kezelést akkor kezdje el, ha tisztában van a lehetőségeivel, a lehetséges szájüregi, fogazati következményekkel, komplex kezelési terv állt össze és ezt el tudja fogadni.

    Minden jót kívánok,
    dr. Pattogató Rita

    VálaszTörlés
  22. Kedves Doktornő,
    Örömmel olvastam weboldalukat mert úgy érzem még van remény a fogam számára, bár a fogorvosom a húzást javasolta. A gyökérkezelt fogam kopogtatásra érzékeny harapásra fájdalmas, de a (panoráma és az egyesével is készült) RTG csak egy másik - kettővel arrébb lévő - fogamnál jelez ciszta szerű elváltozást, amelyik viszont semmire sem volt eddig érzékeny. Mivel a panaszaimat a RTG eredménye nem támasztja alá ezért szeretném megkérdezni, létezik-e ennél pontosabb képet adó diagnosztikai eljárás. A másik amire még nagyon kíváncsi lennék, hogy olvastam a gyökértömést újra lehet tömni, de úgy halottam, hogy az veszélyes mert ha megsérül (átszakad) a gyökér fala akkor azt a fogat ki kell húzni. Ennek mekkora az előfordulási esélye?
    Válaszát előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
  23. Kedves Érdeklődő,

    A kopogtatási és ráharapási érzékenység azt jelzi, hogy a gyökércsúcs gyulladt. A gyökércsúcsi gyulladás úgy alakul ki, hogy az elhalt, vagy elhaló félben levő fogbélből (a szájüreg felől) baktériumok, illetve azok toxinjai kerülnek ki a gyökércsúcs körüli területre, melyre az immunrendszer gyulladással reagál.

    A röntgenfelvétel egyrészt "lemaradásban van" az aktuális állapottól. Ez azt jelenti, hogy a frissen elhalt, fájdalmas fog röntgenképe még egészségeset mutathat. Időnek - akár heteknek - kell eltelnie,. míg a röntgenkép meg tudja mutatni a gyökércsúcs körül a csont felritkulását, ami a gyulladás következménye.

    Másrészt a röntgen 2 dimenziós. A 3. dimenzió azonban ugyanolyan fontos, egy bekanyarodó gyökércsúcs körüli gyulladás a röntgenen rejtve maradhat.

    A képalkotás modern és nagyszerű formája a 3 dimenziós Cone beam CT, amely nem sokkal nagyobb röntgen sugárzással jár, mint egy panoráma röntgenfelvétel, és 3 dimenzióban kitűnően mutatja az anatómiai képleteket. Sajnos még elég drága, 20.000 Ft körüli összeg, ezért gyökérkezelés alkalmával luxus lenne ilyen képfelvételt kérni. A 3 dimenziós CT inkább szájsebészeti műtéteknél, fogimplantációnál jön szóba.

    A gyökértömés valóban eltávolítható, bár ez sokszor nem könnyű feladat. A gyökér fal sérülésének veszélye ebben az esetben sem nagyobb, mint az első gyökérkezelésnél, ez a kockázat mindig fennáll, bár ez nagyon ritkán történik meg.

    A gyökértömés eltávolításával az a gond, hogy nem jelent automatikusan gyógyulást. Ugyanúgy meg kell találni minden gyökércsatornát, fel kell tárni és fertőtleníteni, ennek pedig számos anatómiai akadálya lehet a második esetben is, így sajnos ez nem mindig jár sikerrel.

    Ha az orvos lát esélyt egy jobb gyökértömés elkészítésére, illetve a Páciens eltökélt fogának megmentése érdekében, akkor érdemes belevágni, de a kockázatokat (idő, pénz ráfordítás) nem szabad figyelmen kívül hagyni.

    Minden jót kívánok,
    dr. Pattogató Rita

    VálaszTörlés
  24. Tisztelt Doktornő!

    Évekkel ezelőtt találtak egy cisztát az állkapcsomban, ezután műtétre került sor (feltételezem, hogy győkér rezekió történt). Sajnos a ciszta néhány hete kiújult, egy fisztulán keresztül ürült a váladék. Ismét kitisztították a gyökércsatornákon keresztül az üreget és gyógyszeres kezelést kaptam a csatornákon keresztül, valamint orálisan Ciprofloxacint. Már-már úgy tűnt, a ciszta záródott és eltűnt, ma ismét zsibbadást éreztem az állkapcsomban és estére meg is nyílt egy újabb fisztula. Azt szeretném kérdezni, hogy az alsó jobb és baloldali 1 metszőfogak valóban menthetetlenek, vagy van esély valamilyen alternatív kezelésre?

    Válaszát nagyon köszönöm.

    Tisztelettel:
    Márton András Gábor

    VálaszTörlés
  25. Kedves Gábor,
    Látatlanban sajnos nehéz biztos véleményt mondani, főleg mikor fogeltávolítás a tét. Sajnos, ha kétszeri komoly próbálkozás, gyökértöméscsere, rezekció, stb.a fogak nem mutatnak komoly gyógyulási hajlamot, akkor ennél általában nem szoktunk tovább menni, hiszen egy gyulladt gyökércsúcsi elváltozás gócot jelent, ennek lehetséges hatásait is mérlegelni kell. Az antibiotikum a fog belsejébe nem hatol be, és ha ott olyan anatómiai elváltozás, elágazás stb. van, amit nem lehet a fog koronája felől rendesen kitisztítani, akkor a fertőzés erről a területről sajnos mindig újra fel tud éledni.
    A továbbiakat az orvosnak és Önnek együtt kell eldöntenie - van e még értelme tovább próbálkozni, vagy sem.
    Üdvözlettel,
    Dr. Pattogató Rita

    VálaszTörlés
  26. Tiszteletem Dr. Nő.

    2 nappal ezelőtt huzták ki az eggyik hátsó rágó fogamnak a megmaradt gyökereit amik már elhaltak, ki tudja mióta, nem is fájt eggyáltalán, különössebben nem is zavart; mikor kihúzta a fogorvos az első gyökeret nem is volt semmi probléma, mikor már a második is kikerült az állkapcsombol megdöbbenve vette észre, hogy egy hatalmas ciszta van az elhalt gyökér végén, mikor kihuzta a harmadikat is, ugyszintén egy cizta volta rajta.
    Azt szereteném kérdezni, hogy igy hogy a 3 gyökér közül kettőn volt ciszta nem e lehet bajom, ill. mennyek e el egy fog röngenre? - más testrészemere kiüthet e ez a ciszta pl. a fogam illetve a gyökér miatt? Kérem irjon nekem választ a: negu2012@freemal.hu e-mail címre.
    Előre is köszönöm Tisztelettel: István.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves István,

      Egy panoráma röntgen felvételt érdemes csináltatni, ezen ellenőrizni lehet, hogy van e további gyulladás, vagy ciszta a foggyökerek körül. Az eltávolított ciszta már nem fog panaszt okozni - hacsak nem maradt belőle vissza a foghúzás után - ezt röntgennel szintén ellenőrizni lehet. Más fogai körül azonban, ha van gyulladásos elváltozás, azt kezelni szükséges - nem feltétlen foghúzással, van ennek más, kíméletesebb módja is, úgy hogy a foga is megmaradjon, ez a gyökérkezelés. A gyökércsúcs körüli gyulladás gócnak számít, és valóban a szervezet egyéb szerveiben szöveteiben panaszokat okozhat.

      Üdvözlettel,
      dr. Rita

      Törlés
  27. Tisztelt doktornő!
    Örömmel tapasztalom, hogy van egy működő blog ebben a témában, ahol tényleg szakvéleményt és segítséget kaphat a kérdező.
    A leírások alapján én is ezzel, vagy hasonló problémával küzdök, csak annyi különbséggel, hogy a fog nagy része, ami nagy valószínűséggel a problémát okozza már nincs meg, tehát annyira nem ragaszkodom a "mentéshez". Kérdésem: ha kihúzzák ezt a fogat, akkor a ciszta vele együtt kijön, vagy ettől még ugyanúgy szükséges az íny felnyitása és a többi művelet?
    Válaszát előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves "Szenvedő"!

      Sajnos a kérdésre látatlanban nem adható egyértelmű válasz. Egyszerű esetben foggal együtt szépen kijön a ciszta - láthatóan ott fityeg a gyökér végén, máskor külön ki kell tisztítani az üreget, de ez a foghúzással egy időben történik, mármint ugyanabban az ülésben.

      Nagyon nagy cisztáknál lehet szükség külön speciális ciszta műtétre, de ilyen esetben ezt a fogorvos úgyis külön megemlíti.

      Mielőbbi gyógyulást kívánok,
      dr. Pattogató Rita

      Törlés
  28. Kedves doktornő
    A panoráma röntgen alapján kb 8 foggyökérnél cisztát fedeztek fel.
    Régen volt már az első fogamnál egy ciszta eltávolítás,de most ugyanúgy annál a fogamnál is tasakocska látható
    Az orvosom nem javasolt semmilyen kezelést.
    Mit tegyek?
    üdvözlettel Szabó Edit

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Szabó Edit,

      A ciszta és a tasak más-más fogászati probléma, de mindegyiket kezelni szükséges. A ciszta olyan fog gyökerének csúcsán található, mely elhalt, így ezek a fogak gyökérkezelésre szorulnak. A tasak pedig ínyproblémát jelent. Mindkettő hátterében gyulladás áll, ezeket gócnak tekintjük, tehát mihamarabb kezelni kell.

      Mielőbbi gyógyulást kívánok,
      dr. Pattogató Rita

      Törlés
  29. Kedves Doktornő!

    A fogorvosnőm gyökértömte egy fogamat, egy fogorvos ismerősöm pedig azt állítja a röntgen alapján, hogy maradt élő részt a gyökércsúcsban, ami biztosan cisztához fog vezetni a jövőben. Mit tegyen a beteg egy ilyen esetben, főleg egy csapos pótlás előtt?

    Üdvözlettel
    Dániel

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Dániel,

      Szerintem a legfontosabb azt lenne, hogy Ön eldöntse, kiben bízik meg, és ha ez sikerült, akkor a továbbiakat bízza a dokira.

      Ha az orvosban bízik, de a fog jövőjében nem biztos, beszélje meg vele, kérje meg,részletesen magyarázza el Önnek röntgenképet és a következő lépéseket.

      Legfontosabb azt megnézni, milyen esélye van a gyökértömött fognak hosszú távon, mennyi időt jósol neki a doki, biztos e a fog megtarthatósága, megéri-e csappal, koronával ellátni. Ha nem, milyen egyéb alternatív lehetőségek vannak.

      A beszélgetés során ki fog az is derülni, Önnek mennyire fontos ez a fog, melyek az Ön szempontjai?

      Van aki egy-két év haladékért is képes rengeteg időt, pénzt és energiát beleáldozni egy fogba, mások pedig, ha valami nem 100%os, már el is vetik, más megoldást kérnek.

      A döntés mindig a Páciens kezében van, de ehhez megfelelő mennyiségű információra van szüksége.


      Minden jót kívánok,
      Dr. Pattogató Rita

      Törlés
  30. Tisztelt Doktornő!

    Nem volt időm az összes kommentet végigolvasni, ezért elnézést ha a probléma már előkerült.
    Bal felső kisrágó fogamat gyökérkezelték (korábban már tömött fog volt, aminél először a probléma hideg-melegérzékenységgel kezdődött és megpróbálták a mély szuvasodást sima töméssel megoldani, ami nem jött össze). A tömés és a gyökérkezelés után is az a problémám, hogy nem tudok rágni a kérdéses fogon, mert ráharapáskor hirtelen nyilalló fájdalom jelentkezik, de egyébként a fog nem fáj vagy csak igen minimális az érzékenysége. A gyökérkezelés 3 hete volt, azóta már 2x került sor tisztításra és ideiglenes tömés került bele 3 alkalommal, de nem érzek számottevő javulást. Kérdésem, hogy ez mennyire normális, illetve nem lehet-e a fájdalom oka valamilyen fogciszta? És ha igen, mi lehe a megoldás.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Olvasó,

      a ráharapási érzékenységet a gyökércsúcsi gyulladás, folyadékgyülem okozhatja. A felső kisőrlő fogaknál, főleg a felső 4-es fognál gyakori probléma, hogy több elágazó gyökércsatorna van, így gyökérkezelésük nehézséges. Ez röntgenfelvétellel általában kideríthető.

      Amíg a fog panaszos, gyökérkezeléssel lehet próbálkozni (tisztítás, újabb csatorna keresése, csatornák hosszának biztos meghatározása, lézeres kezelés, fertőtlenítés, gyógyszeres lezárás stb.), addig míg az orvos értelmét látja, illetve a páciens szeretné.

      Vannak kifejezetten endodonciára (gyökérkezelésre) specializálódott fogorvosok, vagy fogászatok, ahol több lehetőség áll rendelkezésre, mint pl. gép gyökércsatorna tágítás, bemérés, mikroszkópos gyökérkezelés stb.a nehezen kezelhető fogak feltárására, gyökérkezelésére.

      Üdvözlettel,
      dr. Pattogató Rita

      Törlés
  31. Kedves Doktornő,

    A bal felső egyesemen egy húsz évvel ezelőtti rezekció után két hónappal ezelőtt ismét megjelent egy ciszta (másfél éve korona van rajta). Volt fogorvos, aki ki akarta húzni, volt, aki meg akarta műteni, egyelőre ott tartok, hogy felnyitották a fogcsatornát, hogy a nagyon rossz minőségű tömést jobbra, jobban záróra cseréljék. Ez tegnap volt.

    A fogorvos viszont nem hagyta nyitva a gyökeret, nem is tisztította ki a cisztát, azt mondta, az félév-egy év alatt magától felszívódik. Csakhogy mára a ciszta begyulladt.

    A kérdésem az lenne, meg lehet-e, érdemes-e megnyitni a cisztát, hogy a genny eltávozzon a nélkül, hogy rezekcióra kerülne sor? E nélkül fel tudja-e dolgozni a szervezet a gyulladást és meg tud-e szabadulni a cisztától?

    Előre is köszönöm válaszát,
    Andrea

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Andrea,

      Ha valóban komoly, nagy méretű ciszta van a fog gyökércsúcsán, akkor a gyökérkezelés mellett cisztaműtétet, rezekciót is végeznek.

      Átlagos esetben azonban a lényeg a gyökércsatorna fertőzöttségének megszüntetése - ezt javasolta, illetve kezdte el az Ön fogorvosa is. Ha a csatornát sikerül fertőtleníteni, a gyökér csúcsán levő gyulladás valóban magától megszűnhet, nem kell feltétlenül rezekálni. A gyökér csúcsán gyulladás, granulóma, esetleg ciszta, épp azért alakul ki, mert a csatornában fertőzés, azaz baktériumok vannak. Ha ezt megszüntetik, a szervezet nem tartja fent a továbbiakban a gyulladást sem.
      Ilyen gyökérkezeléseknél rendszeres, hogy a folyamat először fellángol, érdemes kicsit várni, esetleg orvosával megbeszélni a következő lépéseket, sokszor több lépésre, fertőtlenítő kezelésre is szükség van.

      Törlés
  32. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
  33. Tisztelt Doktornő!

    Havonta járok fogorvoshoz, de ennek ellenére folyamatos panaszaim vannak. Most voltam először leszedetni a fogkövet (1 hete), de úgy látom hogy visszahúzódott az ínyem, illetve bal felső metszőfogamnál belül keletkezett egy búb. Ez mitől lehetséges? Nem szeretném ha kiesne a fogam, főleg itt elől. Most 3 hónapig nem igazán tudok elmenni a fogorvoshoz, mivel nem tartózkodom otthon. Lehet ebből nagyobb gondom ha kezeletlenül hagyom?
    A válaszáért előre is hálás vagyok.
    Tisztelettel : Noémi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Noémi,

      Az íny visszahúzódás fogkövek nélkül is előfordulhat, a fogkövek persze megsegítik a folyamatot, ezért ha van ilyen, azt érdemes rendszeresen, fél évente tisztíttatni. 3 hónap alatt a fogíny visszahúzódásában jelentős előrelépése valószínűleg nem lesz, ezzel kapcsolatban egy teendője van, minél alaposabban és megfelelő módon (körkörösen puha kefével) végezni a fogmosást.

      A bal felső metszőfog belső oldalán - gondolom az ínyen - jelentkező "búb" több minden is lehet, származhat a fogíny-fog határán levő ínytapadás banális sérüléséből, vagy komolyabb fogbél jellegű problémákból, ezt látatlanban nem tudom sajnos megmondani Önnek.
      Minden jót kívánok,
      dr. Pattogató Rita

      Törlés
  34. Jónapot! lenne egy olyan kérdésem hogy a felso jobb 2 es fogamon kiderult hogy van egy kisseb foggyökér ciszta.a fogam meg lett nyitva régebben és a teteje pedig kicsit szürkés. nagyedét oldalrol kifurták hogy majd szájsebészet után betömhessék. ez a fog elhalhatott?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Olvasó,
      Az a fog, amelynek a gyökércsúcsán ciszta van, az elhalt. A szürkesége is ezt jelzi. Terápia: gyökértömés majd a fogkorona esztétikai rendezése pl. tömés vagy fogkorona.
      Üdvözlettel, Rita

      Törlés