Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2010. augusztus 24., kedd

Fogbeültetés csontritkulás esetén

"Az lenne a kérdésem, hogyha valaki biszfoszfonát tartalmú gyógyszert szed (Actonel Trio tabletta), akkor abba kell-e hagyni a fogbeültetés elött, illetve utána egy ideig? Ha igen, mennyi szünetet kell tartani?"

Sajnos ez nem ilyen egyszerű, a biszfoszfonát gyógyszer szedése mellett történő implantáció nagyon gondos előkészítést igényel a súlyos szövődmények elkerülése érdekében.

Biszfoszfonát szedés esetén az implantológus elküldi Önt Béta-Crosslaps tesztre. Ez egy vérvétel alapján készített teszt, mely a működő osteoclast sejtek (ezt állítják le a biszfoszfonát gyógyszerek) funkcióját ellenőrzi. Ennek alapján lehet következtetni a csont gyógyulási képességére.

Az állcsontok gyógyulási szempontjából normál értéknek a 350pg/ml és e feletti értéket tartják.

Amennyiben a Béta crosslaps teszt eredménye:

Kisebb - egyenlő 100 pg/ml – magas rizikó az osteonecrozisra

100-150 pg/ml; 100-200 pg/ml (különböző forrás más más értéket ad meg…) – közepes rizikó

Nagyobb - egyenlő 200 pg/ml – kis rizikó

Nagyobb - egyenlő 300 pg/ml – rizikómentes, implantáció lehetséges.

A biszfoszfonátok szedésének abbahagyásával havi átlag 25 pg/ml el növekedhet a béta cross laps teszt értéke. Ez egy átlag érték, nekünk volt páciensünk, akinek a gyógyszer abbahagyása után 2 hónapig nem mozdult az érték, majd a 3. hónaptól indult lassan felfele – még egyelőre nem került sor implantációra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése