Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2010. augusztus 2., hétfő

Érzékeny, fájdalmas gyökértömött fogak





"6 évvel ezelőtt törött le a bal felső 1-es 2-es fogam, majd akkor a gyökérkezelés után mindkettőre műanyag koronát tettek. Fél évvel ezelőttig nem is volt ezzel problémám,majd azóta egyre gyakrabban érzem,hogy az a két fogam érzékeny, hidegre, melegre, és az utóbbi időben már a beszédben is zavaró. Az érzékenységen kívül gyakran érzek lüktetést, nyomást, feszülést az állkapcsomnak azon a (felső) részén,ahol ez a két fogam van. Az ínyem nem vérzik sosem. Ezek a panaszaim általában 1 hétig tartanak majd elmúlnak és egy-másfél hónap múlva ismét jelentkeznek. Másfél éve készítettek róluk röntgent,és akkor a felvételeken halvány, kis méretű 1-2 fehér foltot mutatott a fogorvosom a gyökéren, illetve megállapította, hogy van egy kezdődő fogínysorvadásom is. Mi okozhatja ezeket a (számomra már elég kellemetlen és zavaró) panaszokat? Mit kellene tennem?


Okozohatja-e ezeket a panaszokat a növekvő bölcsességfogam? (még a felső fogsoromon nincsenek kint, az alsó fogsoromon már igen, 24 éves vagyok.)


Körülbelül 3 hónapon belül lecseréltetem mindkét koronámat,reménykedem benne, hogy nem lesz már "késő" akkor és nem kell kihúzni a fogaimat,ettől is nagyon félek.


Köszönöm előre is a válaszát és a segítségét! Tisztelettel: M. Dóra"




Kedves Dóra!



Egy röntgenfelvétel sokat segítene, hogy a panaszok mögötti indokokat biztosan meg lehessen találni. Fogorvosa is ezzel fogja majd kezdeni, mikor elmegy a koronákat lecseréltetni.



Így látatlanban csak tippelni tudok az elmondottak alapján.




A hideg érzékenységet nem tudom a gyökérkezelt fognak tulajdonítani, ez csak élő fogtól származhat. Talán a szemfog (3-as) fognyakánál lehet egy kis ínyvisszahúzódás (írta, hogy a fogorvos említett egy kis fogínysorvadást). A fognyak nagyon hamar érzékennyé válik hidegre, ennek kezelésére szerintem a legjobb mód, ha szenzitív fogak kezelésére alkalmas fogkrémet használ - pl Sensodyne, Elmex), illetve odafigyel a fogmosáskor arra, hogy a fognyakat ne vízszintesen súrolja, hanem körkörösen.




Nagyobb probléma viszont, a meleg érzékenység, illetve az időnként megjelenő lüktető furcsa érzés a gyökérkezelt metszőfogaknál - ez ugyanis baktériumok jelenlétére utal a gyökércsatornában. Itt nagy valószínűséggel újra ki kell tisztítani a gyökereket, eltávolítani a régi gyökértömést, átöblögetni, gyógyszerrel lezárni, újrafertőtleníteni a csatornákat. A fertőzés kiújulását jelzi, hogy a röntgenfelvételen a fogorvos gyökércsúcsi gyulladást talált. Ha a gyökereket sikerül ismét gyökértöméssel ellátni, akkor lehet majd új koronát készíteni.



Én új koronát csak akkor tennék fel, ha a gyökerek egészen biztosan rendben vannak, az új gyökértömés után legalább három hónapja már teljesen tünetmentesek és röntgenen is gyógyulás, csontosodás jele látszik.




Amennyiben a koronacserét úgyis csak hónapok múlva tervezi, talán érdemes lenne a gyökértömés cserével már most elkezdeni a kezelést, ha valóban fertőtleníteni kell a csatornát, ez több ülést is igénybevesz. Ha fél a fogai elvesztésétől, akkor semmiképp ne várjon a kezeléssel hónapokat, a gyökércsúcsi gyulladás ugyanis gócot jelent, a gyulladás körül egyrészt pusztul a csont, ami a helyi szinten rontja a fog prognózisát, másrészt a góc, mint fertőzőforrás az egész szervezetre kihat, így kezelését, hacsak lehetséges mielöbb jó elkezdeni.




A bölcsességfogára nem gyanakodnék a leírt tünetek szerintem nem állnak ezzel öszefüggésben, egy panoráma röntgen felvétel alapján könnyen megmondható, hogy hol tartanak a bölcsességfogak az előtörésben.




Remélem segítik Önt e fenti válaszok,






"Kedves Doktornő!



Köszönöm a válaszát és a felvilágosítást,azt hiszem hamarosan elkezdem a kezeléseket,még mielőtt nagyobb probléma lenne belőle.



Üdvözlettel,további jó munkát kíván: Dóra"



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése