Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2011. március 1., kedd

Érzékeny fognyak, senzitiv fogkrém

"1-2 napja szörnyű érzékennyé vált az 1. felső metsző fogam ínyemhez közeli része, csak kívül. Nem tudom eldönteni, hogy az ínyem érzékeny-e, vagy a fogam is. Fogkövet nem látok, sérülést, vagy szuvasodást sem... esetleg fentebb húzódhatott az ínyem és ettől vált érzékennyé? Mi a teendő?"

Először is ha aggódik, jobb ha fogorvos kollégéhoz fordul, aki a vizsgálat után biztos diagnózist mond, én csak látatlanban tapogatózhatom.

Leírása alapján azonban semmi különösre nem gondolnék. Az így visszacsúszhat, szép lassan fokozatosan napról napra, vagy akár egy rossz mozdulatal elvégzett fogmosás után is sérülhet úgy az íny, hogy egy apró „felcsúszással” válaszol.

A fog nyaka, ha azt az íny nem fedi, rendkívül érzékeny. A zománc alatt itt ugyanis egy cement nevű anyag fedi az érzékeny dentint, mely sokkal kevésbé ellenálló, mint a zománc. Emellett a fogideg ezen a területen van a legközelebb a fogfelszínhez.

Amennyiben tehát egyszerű fognyaki érzékenységről van szó, a terápia legegyszerűbb és nagyon hatásos módja sensitiv fogkrémmel való fogmosás, fogápolás.

Magam is rendelkezem szabaddá vált fognyakkal, nekem a Sensodyne, illetve Sensodyne Rapid nagyon bevált. Mivel mindig ezt használom, abszolút nincs fognyaki érzékenységem. Akkor érzem csak, ha valamilyen okból nem tudok egy-két napig a fenti fogkrémekkel fogat mosni, és azonnal előjön a kellemetlen fognyaki fájdalom.

Ki lehet próbálni mást is. Férjem például (szintén fogorvos) az Elmexre mondja ugyanezt, neki ez vált be. Az Elmexnek egyébként kapható egy magas fluorid tartalmú terméke, az Elmex gél, mellyel heti egyszer kell a fogakat alaposan bedörzsölni, és ez szintén sokat segít a szenzitív fogaknak is illetve a fogszuvasodás megelőzésében is.

Remélem valóban erről van szó és segítik önt a fenti információk! Ha a senzitív fogkrém alkalmazása után pár nappal még mindig érzi a problémát, mindenképp forduljon fogorvosához!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése