Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2011. április 29., péntek

Kitört fog kezelése

"Pár nappal ezelőtt alul hátulról a második fogam kitörött. Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy ebben az esetben - nem jár fájdalommal - azonnal szakemberhez kell-e fordulnom. (Külföldön tartózkodom jelenleg, és nem feltétlenül szeretnék itt fogorvoshoz menni.) A későbbiekben milyen fogpótlási lehetőségek jöhetnek szóba ebben az esetben? Köszönöm szépen válaszát: K. Márta"



Kedves Márta, Sajnos ez nagyon kevés információ ahhoz, hogy meg lehessen mondani, mi történt.



Ha a fogból egy nagyobb darab letörött, az nagy valószínűséggel azt jelenti, erősen szuvas fogról van szó. Hogy ez a szuvasodás elérte e a gyökeret vagy sem, nem tudjuk. Van, hogy egy mélyen szuvas fog szépen csendben elhal, és csak később törik le az íny feletti koronai rész.



Amennyiben nem halt még el: a szuvasodás egyre mélyebbre és mélyebbre hatol, míg végül eléri az idegeket, amely fájdalommal járhat és gyökérkezelni kell. Ha tehát nem halt el, azért lenne érdemes fogorvoshoz fordulni, hogy a szuvas rész kitisztításával és a fog tömésével ezt meg lehessen előzni.



Amennyiben már elhalt, egyrészt ha a megnyílt idegcsatorna valahogy eltömeszelődik, feszültség, majd fájdalom alakulhat ki. Másrészt a megnyílt csatornán keresztül a csonthártya folyamatosan fertőződik a szájüreg felől, ennek következtében a gyökércsúcs körül a csont pusztul. Ez azért nem túl jó, mert amennyiben gyökértöméssel ugyan meg lehetne menteni a fogat, lehet, hogy ez mégsem megoldás már, ha a fog körül komolyabb méretű csontpusztulás vagy ciszta alakul ki.



Az elhalt fog egyébként gócnak is számít, hiszen innen a vérárammal folyamatosan baktériumok kerülnek be a nagy vérkeringésbe, így eljuthatnak más szervekhez is.



Tehát ha elhalt, azért érdemes fogorvoshoz fordulni, mert egyrészt, minél hamarabb kezelik, annál nagyobb esély van rá hogy ugyan gyökérkezelés utján, de meg lehet még tartani, így később nem kell pótolni. Ha már nem lehet megmenteni, akkor pedig a kellemetlen és fájdalmas szövődmények elkerülése miatt érdemes a fogorvost felkeresni, aki legrosszabb esetben a foghúzás mellett tesz majd javaslatot.



Amennyiben a fogat el kell távolítani, az adott fog pótolható implantátummal vagy híddal, hogy melyik a legjobb megoldás, ezt sajnos látatlanban nem lehet megmondani, látni kell hozzá a szomszédos fogakat, csontot, a teljes szájat.



Kívánom, hogy legyen meg mielöbb a lehetősége, hogy fogorvoshoz fordulhasson.

1 megjegyzés:

  1. Nem olyan rég az első két fogam közül az egyikből kicsikét több mint a negyede letört. Van azóta fogpótlásom de nemvagyok vele elégedett mert ismerősömmel is szinte ugyanez történt de neki nagyon szépen meglett csinálva így ő mindig mosolyog. Az enyémen viszont látszik hogy pótolva van. Az érintett fogam nem fáj, nem érte a törés az idegeket csupán annyi a hibája hogy kb egy negyednyi letört belőle. Érdeklődni szeretnék hogy önük tudnának e nekem segíteni és ha igen mennyibe kerülne?

    VálaszTörlés