Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2012. március 14., szerda

Édes érzékenység fogászati híd alatt

"Bal felső 7,6,5,4,3 fogamon egy fix, nem kivehető híd van kb. 15 éve. A bal felső 7 fog édesre érzékeny lett, lehet, hogy elkezdett szuvasodni
Gondolom gyökér kezelni kell majd!

Kérdésem az lenne, hogy  lehet – e úgy kezelni, hogy a hidat levétele után visszategyék? Illetve megállapítható-e a fog hibája anélkül, hogy a hidat levennék?

Szíves válaszát előre is nagyon szépen köszönöm."

Ezekre a kérdésekre pontosan egy röntgenfelvétel és az állapotfelmérés után lehet válaszolni. 

Mielőtt a fogorvos elkezdi a kezelést nagyon fontos megtalálni, hogy pontosan mitől alakultak ki a panaszok, ezután lehet eldönteni a szükséges kezelés mikéntjét.

A legtöbb esetben a szuvasodáshttp://www.budapestdental.hu/Esztetikai_fogaszat_Esztetikus_feher_fogtomes_Fogszuvasodas_mit_vizsgal_a_fogorvos.html egy jó röntgenfelvételen már látszik, nem feltétlenül egy panoráma röntgenen, inkább egy kis röntgenen (intraorális röntgen) mely kifejezetten a kérdéses fogra irányul). 

A legtöbb esetben a hidat el kell távolítani, ekkor derült fény egy íny alatti mély szuvasodásra amely a röntgenen nem volt látható (a röntgen csak 2 dimenziós, a fog pedig 3).

Ha a röntgen és a vizsgálat során az derül ki, hogy a híd teljesen jól zár, de a fog elhalt alatta, akkor, ha a Páciens ragaszkodik hozzá, lehetséges a koronán át történő gyökérkezelés. Ilyenkor a korona rágófelszíne felől az orvos egy kis lyukat vág a fémkerámia felszínén és ezen keresztül próbálja elérni a csatornákat. 
Érdemes azonban tudni, hogy a koronán át történő gyökérkezelés nem szabályos. Ilyen módszerrel az újrafertőződés esélye nagy, a gyökércsatornák biztos feltárásának esélye pedig kicsi. Ha tehát valaki a biztos, jó megoldást keresi, ne ezt az utat válassza!
  
Az édes-érzékenység azonban arra enged következtetni, hogy a fog még életben van, de a korona nem zár megfelelően, vagy ha megfelelően zár, a fognyakon az íny visszahúzódása miatt is elindulhatott szuvasodás. Ebben az esetben a hidat nagy valószínűséggel  le kell cserélni, nem elég a fogat gyökér kezelni, majd úgy hagyni, hiszen a szuvasodás a koronai részt tovább pusztítja.

A híd eltávolítása során a pillérfogakon levő koronákat felvágjuk, így a híd többé vissza nem helyezhető, deformálódik.

A szuvas részek eltávolítása és az esetleges gyökérkezelés után a csonkot a fogorvos letisztázza, újracsiszolja, majd pontos lenyomatvételt követően új, pontosan illeszkedő híd készülhet.

Minden jót kívánok,
Dr. Pattogató Rita

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése