Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2012. március 26., hétfő

Porcelán héj és a küzdő sportok


"Szeretnék érdeklődni, hogy porcelán héj felhelyezése a felső sor középső négy fogára (bal és jobb 1-2) mennyire praktikus megoldás részemre, mivel rendszeresen judozom és olvastam az Önök honlapján is, hogy küzdősportokat űzők esetén a porcelán héj nem javasolt. A judo során - hasonlóan mondjuk a birkózáshoz - azért olykor előfordulhat, hogy véletlenül ütés, de inkább erős nyomás éri a szájat, és ezzel a fogakat is. Megköszönve válaszát,
Üdvözlettel, K. Csaba"


Kedves Csaba,


A porcelán héj vastagsága 0,3 – 0,8 mm között mozog, márkától, fogorvostól, fogtechnikustól függően. A porcelán emellett rugalmatlan, a feszülést nem bírja. A porcelán héj tehát nem a legstrapabíróbb anyag. A fogzománc szakítószilárdságát a porcelán héj szakítószilárdsága nem éri el, attól gyengébb. Elsősorban kisebb esztétikai hibák (forma és szín) javítására alkalmazható, tudatos, odafigyelő páciensek részére, akik megértik, hogy óvatosabb, odafigyelőbb magatartásra van szükség rágáskor (elsősorban harapáskor, tépéskor). Csak normál harapás esetén készíthető.


Sportoláskor, úgy gondolom, egy nagyobb ütés következtében nem csak a porcelán héj, de a saját fog, fogzománc is törhet. Nem tudom, hogy használ e fogvédő sínt, ez segíthet. Előfordulhat, hogy egy ugyanakkora ütés a porcelán héjat már megrepesztheti, míg a zománcnak még nem árt.


Ha az Ön esztétikai megjelenése, mosolya, magabiztos megjelenése mindenképp esztétikai beavatkozást kíván, akkor mérlegelnie kell, hogy mi a fontosabb Önnek:


- porcelán héj, de ezzel óvatosabban kell bánni, esetleg előfordul, hogy idő elött cserélni kell


- porcelán vagy cirkon-kerámia korona – sokkal masszívabb, így nem kell anynira óvatosan bánni vele, de több foganyag veszteséggel jár az elkészítése (esztétikailag ugyanolyan)


- egyszerűbb fogászati beavatkozás, pl tömés, direkt kompozit héj – esztétikailag nem lehet belőle azt kihozni mint a porcelán héjjal, de bizonyos esetekben nagy segítség, nem olyan kényes és jóval olcsóbb, ha ismételni kell


- fogászati beavatkozás nélkül, ha nincs is akkora gond a fogakkal

Remélem segítik Önt a válaszok a döntésben,

Üdvözlettel,
Dr. Pattogató Rita

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése