Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2012. november 5., hétfő

Gennyes fog és fistula


„3 hete bedagadt az arcom, és fájt az ínyem, ahol nincs fogam. A fogorvosom elküldött röntgenre, majd a szájsebészetre, ahol azt mondták, hogy fistula van az ínyemen. Megnyították, kinyomták a gennyet, és antibiotikumot is kaptam, de azt nem tudták megállapítani, hogy mi okozta. Rendbe is jött, de ma reggel megint megdagadt az arcom, és fájni kezdett az ínyem. Mit lehet tenni? R. Katalin” 

Kedves Katalin,

Nagyon sajnálom, de ebben látatlanban nem tudok segíteni.

Mindenképp javasolt, hogy forduljon ismét szájsebészeti szakrendelésre.

A fistula nyílása valahova vezet, ahonnan a genny levezetődik. Általában valamely fog gyökerének csúcsához, egy bennmaradt gyökérhez.

Egy röntgenfelvétel elvileg segíti a tájékozódást és meg lehet állapítani, hogy pontosan mi okozza a panaszt. Amíg csak a tünetet kezelik, de az okot nem szüntetik meg, addig a probléma sajnos újra termeli magát.

Mielőbbi gyógyulást kívánok,

Üdvözlettel, Dr. Pattogató Rita

3 megjegyzés:

 1. Kedves Doktornő!

  Elnézést kérek, valószínű nem jó helyre írom a kérdésem...
  Kérdésem a következő: a felső jobb kis metsző fogam(van tömés benne) fölött az ínyem piros, mondhatnám gyulladt pár hónapja. Voltam fogorvosnál, de azt mondta nem a tipikus ínygyulladás, mivel nem alul a fog körül piros, hanem fentebb. Nem fáj, nem érzékeny, nem vettem észre hogy vérzik. A röntgenfelvételen a foggyökéren nem látszik semmi, a fogorvosom szerint.
  Két hete öblögetem Odol Plus szájvízzel, de nem látom az eredményt :(
  Ön szerint mi lehet az oka? Mivel gyógyítsam?

  Válaszát köszönöm!

  Tisztelettel Annamária

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Annamária,

   Ennyi információ alapján sajnos nem tudok véleményt mondani, ehhez látni kellene, hogy pontosan miről van szó.

   Amennyiben Budapesten lakik, érdemes lehet megpróbálni a Semmelweis Egyetem Parodontológia és Szájbetegségekkel foglalkozó klinikai részlegét, a XI. ker. Szentkirályi u. 47 ben, ők az íny betegségeire specializálódtak, biztosan tudnának segíteni.

   Minden jót kívánok,
   dr. Pattogató Rita

   Törlés
  2. Kedves Doktornő válaszát köszönöm! Sajnos Romániában élek, így számomra nem elérhető ez a lehetőség. Még próbálkozom itteni orvosoknál, hátha tudnak ők segíteni.

   Minden jót kívánok, Annamária

   Törlés