Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2012. október 25., csütörtök

Foghúzás után sportolni


„Lassan két hete, hogy kihúzták a bal alsó bölcsességfogamat. Azóta kétszer mentem vissza, hogy fertőtlenítő csíkot, tampont rakjanak bele. Mindkettőjük szerint szépen gyógyul a seb, nekem mégis aggályaim vannak, ugyanis azóta is fehér gennyféle van a lukban, ami a húzás után maradt. 
A fejem is fájdogál, és ahogy picit emelkedik a vérnyomásom (biciklizés közben) lüktet a helye… Egyébként egy hétig óvatosan öblögettem Listeryin-nel, és sokat mosom a fogam, igyekszem tisztán tartani a fogaimat. 
Kérdésem, hogy mennyire normális ez a gennyedzés? Lehet-e intenzívebben sportolni, vagy adódhat belőle baj? Jövő héten mennék egy versenyre, ahol 2 km-t kell úszni, 30-at biciklizni… Válaszát előre is köszönöm! 
Üdvözlettel: B. Zsófia” 

Kedves Zsófia, 

Látatlanban sajnos nehéz pontos diagnózist mondani. Sok esetben a betegek gennynek nézik a fibrinesen, fehéresen átalakuló vérdugót, ami a csontosodás alapfeltétele. Ezt nem kell sem öblögetni, sem piszkálni. 

Az nagyon jó ha rendben, tisztán tartja a fogait. Öblögetni szerintem nem kell feltétlenül, a sebet öblögetni pedig kifejezetten nem jó. Egy alsó bölcsességfog eltávolítás után nagy rész hiányzik a csontból, ez egy komoly műtét. Hetekig, sőt hónapokig eltart, míg a sebet kitöltő vérdugóból végül csont lesz és ez rendben kitölti a kihúzott fog helyét. 

Ha valóban genny, azt inkább mutassa meg még egyszer az orvosnak, hiszen ebben az esetben kezelés szükséges. 

Sportolásról: a normál intenzitású sportolás egészséges, a vérkeringést fokozza, de nem túlzott mértékben. Extrém igénybevételt csak teljesen egészséges embernek javasolnak, a megerőltetést a normálisan működő szervek, szövetek bírják. 
Amennyiben úgy érzi, műtéti fájdalmai, kellemetlenségei a sportolást követően fokozódnak, szerintem vegyen vissza az intenzitásból. Hagyja egy kicsit pihenni magát így egészségesen és hamarabb meggyógyulhat. Figyeljen oda teste jelzéseire, ez segíteni fog Önnek a döntésben. 

Mielőbbi gyógyulást kívánok, Üdvözlettel, dr. Pattogató Rita

2 megjegyzés:

 1. Kedves Doktornő!


  Elnézést, hogy ide írom a kérdésem, de nem találtam üzenetküldő részt. Ha ez esetleg probléma, nyugodtan törölheti.

  Egy gyors kérdésem lenne csak: a fogam fognyakát (szemből nézve, jobb felső szemfog) tömték egy hete fogszínü töméssel. Ehhez a töméshez ha most körömmel hozzáérek érzékeny. Máshogy nem érzem, tehát sem hidegre sem melegre nem reagál (huzatban sem). Kérdésem annyi lenne, hogy ez normális/nem normális illetve elmúlik? (vagy ilyenhez gyökérkezelni kell?) Annyira nem zavaró, maximum nem érek hozzá, inkább csak kiváncsiság :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Érdeklődő,

   A fognyak a fog legérzékenyebb része, itt van a felszínhez a legközelebb a fogideg. Körömmel hozzáérve a normál, tömetlen, kikopott fogfelszín is érzékeny lesz.

   Én kicsit, egy két hetet talán várnék, s ha a probléma nem változik, felkeresném a fogorvost. Gyökérkezelésre nem gyanakodnék, esetleg lehet a tömést lefedni egy további lakkréteggel, vagy rosszabb esetben másik tömést készíteni, esetleg más anyagból.

   Minden jót kívánok,
   dr. Pattogató Rita

   Törlés