Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2013. október 24., csütörtök

Foghúzással elmúlik e a gócbetegség?


„Üdvözlöm, újból a fogínyben lévő gócos problémára a fogorvosom azt mondta ,hogy a gyökércsúcs rezekció sem segítene ezért a bajban lévő fogat eltávolítja és csinál egy koronát majd kérdésem a következő: ha eltávolítják a fogakat amelyiknek a gyökércsúcsa gyulladt és meg van ott duzzadva az íny akkor megszűnik a gócos probléma? Köszönöm, Balázs”


Kedves Balázs,

A fog eltávolításkor a gennyzacskó sok esetben egyben távozik a foggal. Ezek után a gyökércsúcsi részt a szájsebész kürett kanállal áttisztítja, hogy biztos legyen benne, semmilyen beteg rész nem marad a csontban. Bizonyos esetekben antibiotikus védelmet is javasolhat az orvos, de a legtöbb esetben a gyulladás e nélkül is elmúlik. A foghiány és a seb helyét tiszta alvadt vér tölti ki, mely őssejteket tartalmaz. Az őssejtekből alakul ki szép lassan a csont, mely feltölti a foghiány helyét.
Ha a gócos tüneteket valóban ez a fog okozta, akkor a foghúzással ezek elmúlnak. 

A foghúzás után kb. 8 héttel lehet elkezdeni a hídpótlás készítését, mely a foghiány előtti és mögötti fogak lecsiszolásával jár.Ha a szituáció megengedi, fogbeültetéssel szintén lehet a fogat pótolni, ebben az esetben nem kell a mellette levő fogakat lecsiszolni.

Mielőbbi gyógyulást kívánok,
üdvözlettel, dr. Pattogató Rita

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése