Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2013. október 2., szerda

Félelem a fogorvosi székben


"Kedves Doktornő! 

Enyhén fájdogál a fogam, ha eszek. Lehet, hogy azért, mert már egy hónapja a jobb oldalon eszek? Kb egy hónapja elmentem fogorvoshoz, és megállapította, hogy szükségem van töméscserékre. Eddig amalgám töméseim voltak. 3 fogban volt töméscsere eddig és 2-t pedig betömött, mert lyukas volt. Egy csere még hátra van, de sajnos az egyik újra tömött fogam nagyon élesen fájt, és most gyökérkezelés alatt áll. 

Csakhogy a fogorvosom most szabadságon van, úgyhogy még mindig csak a jobb oldalon tudok enni. Tegnap kicsit rágósabb húst falatoztam, mikor éreztem, hogy érzékenyek az újratömött fogaim. Jobb felső és alsó 6-os. Nem kibírhatatlan, csak már libabőrös lettem, mikor észrevettem, és felmerült bennem, hogy ezeket is gyökérkezelni kell. Borzalmasan alacsony a fájdalomküszöböm, még egy sima tömésnél is sírok érzéstelenítő mellett. Pár napja a gyökérkezelt fogam mögötti fog fájdogált, de azt is ki lehetett bírni, és már elmúlt. Pár pillanatig kellemetlen nyomást érzek ott, ahol a felső és alsó állkapcsom találkozik. Néha az egyik oldalon, néha a másikon. Abba is belegondoltam, hogy lehet, hogy bölcsesség fog jön elő, és tolja a fogaimat, bár ennek a valószínűsége szerintem alacsony, hisz csak 16 éves vagyok. Olvastam valahol, ahol valaki azt írta, hogy szerinte nem szabad fognak érzékenynek lennie, csak ha baj van vele. Mit gondol, mit kellene csinálnom? Megemlítsem a fogorvosomnak, ha visszajön szabadságról? Úgy is mennem kell még vissza jó párszor.. csak már tényleg megkeserítik a fogaim az életemet, gyökérkezeléstől rettegek, nagyon fáj." 

Kedves Vivien!

Ha a véleményemre kíváncsi, én mindenképp azt javaslom, mondja el újabb panaszait fogorvosának.

Ha nem mondja el, attól a panaszok nem fognak megszűnni. Ha elmondja, akkor orvosa legalább meg tudja nézni és ha nincs semmi gond, legalább megnyugtatja Önt, ha pedig úgy látja jónak, kezelni fogja a panaszos fogakat.

Nem kell rögtön a gyökérkezeléstől félni, nem mindenre az a megoldás. Gyökérkezelni csak akkor kell egy fogat, ha az már begyulladt vagy elhalt.

Fogérzékenység esetén lehet, hogy orvosa csak türelemre inti, hiszen töméscserék esetén ilyen egy ideig előfordul.

Ha nagyobb gond van, az is lehet, hogy orvosa eltávolítja a fehér tömést és egy ideig gyógytömést helyez a fogba, míg az megnyugszik. Mindenképp jelezze a fogorvosnak az ellenoldali fog érzékenységét is, hiszen annak is valami oka van, hogy az a fog hirtelen érzékeny lett. Egy két nap alatt még nem valószínű hogy túlterhelte volna a kérdéses oldalt, bár akár ez is előfordulhat.

Amennyiben mégis gyökérkezelésre kerül a sor, abban az esetben is az a legjobb, ha megosztja félelmeit fogorvosával. Ebben az esetben talán lesz lehetősége a doktornak, hogy segítse Önt információkkal, megbeszéljék, hogyan tud ő az Ön egyéni érzékenységére jobban odafigyelni, milyen lehetőségei vannak a fájdalom további csökkentésének. Egy őszinte párbeszéd rengeteget tud segíteni, érdemes kipróbálni!

Mielőbbi gyógyulást, szép, egészséges fogakat kívánok! Üdvözlettel, Dr. Pattogató Rita

4 megjegyzés:

 1. Kedves Doktornő,

  Két hete hétvégén iszonyatos fájdalom gyötört, a teljes bal állkapcsom fájt, volt mikor tompán, volt mikor lüktetően és nem hatottak a normál fájdalomcsillapítók. Néha kisugárzott a fülemre, a fejemre, néha egész elöl fájtak a fogaim. Hétfőn felkerestem a fogorvosom, aki panorámaröntgen alapján megállapította, hogy talán JF7-es fogam okozhatja, amiben mély tömés van, egyébként addigra már lokalizálódott is a fájdalom arrafelé és kopogtatásra is érzékeny volt a fog. Örültem, hogy végre kiderült mi a probléma, de mivel sajnos kanyarodó gyökere van, ráadásul 3 ágú, így ő nem vállalta a gyökérkezelést. Esetleg ön tud egy gyökérkezelésre specializálódott kollégát javasolni?
  Előre is köszönöm!
  Üdv, Zsuzsa

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Zsuzsa,

   természetesen vannak gyökérkezelésre specializált szakorvosok. A Budapest Dental rendelőben nagyon komoly szakmai felkészültségű orvosokkal találkozhat ezen a téren, pl. Mák Edina doktornő kifejezetten nehéz eseteket is sikeresen oldott már meg.

   Más rendelők közül Dr. Jenei Judit rendelőjéről tudok, akik komoly szakmai sikereket érnek el gyökérkezelésben, mikroszkópos technológiát használnak.

   Hogy pontosan milyen eredményeket lehet elérni az Ön esetében azt csak a röntgen alapos vizsgálatával lehet megmondani.

   Remélem sikerül megmenteni a fogát,
   minden jót kívánok!
   dr. Pattogató Rita

   Törlés
 2. Kedves Doktornő!
  Nem tudom jó helyre írok-e, remélem így is tud válaszolni!
  2 napja távolították el a J6-os fogamat, mert letört és menthetetlen volt, teljesen el kellett távolítani. Semmi gondom nincs vele, nem fáj, nem is fájt, a szürke "lepedék" megjelent rajta, hallottam, hogy ezek mind jó jelek. Csak azt szeretném kérdezni, hogy hány nap után lehet már öblögetni?
  Nagyon szépen köszönöm válaszát!
  Üdvözlettel, Gabriella

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Gabriella, finoman öblítenia szájat lehet, csak a sebet kifejezetten célzó öblögetést kell elkerülni, ez egyébként felesleges is lenne.
   Remélem segítettem, üdvözlettel, dr. Pattogató Rita

   Törlés