Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2013. november 14., csütörtök

Fognyaki érzékenység fogtömés mellett


"Van egy amalgám tömés a fogamban, de nem felülről, hanem oldalról. Ha fogmosáskor itt mosom, nem is kifejezetten fáj, de furcsa érzés, egy kicsit fáj is, ez változó. Van amikor semmit nem érzek, de ez lehet hogy épp a fogmosásomtól függ. Az lenne ekérdésem, hoyg ez normális e, ha nem, akkor mennyire komoly a baj? Csak fogorvos lehet a megoldás? Köszönöm előre is, Dániel" 

Kedves Dániel, 

Látatlanban 2 dolog lehetséges szerintem: 

1. lehetőség: 
Egyszerű fognyaki érzékenységed van, aminek semmi köze az amalgámtöméshez, inkább ahhoz, hogy a fognyakról visszahúzódott az íny. Lehet hogy tömés nélkül is visszahúzódott volna, de a tömés miatt ez valószínűbb. 
Az érzékenység abból adódik, hogy a fognyakról eltűnt zománc alatt a dentin már egy érzékeny fogfelszín, mely a nyomást, hideget fájdalomként közvetíti a fogbél felé. 
Ez nem szuvasodás, rengeteg embernek van ilyen (nekem is…). 
A visszahúzódás adódhat fogmosási hibából – erős vízszintes súrolás, vagy járhat együtt a korral is.

2. lehetőség: 
Az amalgámtömés alászuvasodott és fogmosáskor ahogy a fogkefe, a víz, a fogkrém éri, úgy a fogad jelez, hogy valami nincs rendben. A másodlagos szuvasodást a páciens maga nem mindig veszi észre, a fogorvosok azonban biztosan. 

Első esetben a sensitiv fogkrémek (elmex sensitive, sensodyne, sensodyne rapid, pronamel, Hauschka sóvizes fogkrém) segítenek, és az érzékenység egy-két fogmosás után elmúlik, mivel ezek a fogkrémek a megnyílt dentintubulusokat eltömik. Ehhez tehát nem kell fogorvos, csak fogkrémet kell váltani és a fogmosási technikán javítani (azért ehhez lehet hogy egy jó szájhigiénikus kell, aki ebben segít)

A fogszuvasodást azonban csak fogorvos tudja kezelni, mégpedig töméscsere útján. 

Mindenképp azt javaslom, fordulj panaszoddal személyesen fogorvoshoz, hiszen ha nincs gond, legalább megnyugszol, évenként egy felülvizsgálat úgyis jól jön, ha pedig gond van, legalább időben kiderül és orvosolni lehet. 

Jó egészséget kívánva, 

Üdvözlettel, Dr. Pattogató Rita

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése