Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2013. december 5., csütörtök

Gyökérkezelés vagy foghúzás - mi a jobb?


"A jobb felső 5ös fogam már több mint 1 éve rendetlenkedik. ez alatt azt értem, hogy először hidegre volt érzékeny - amin segített a speciális fogkrém, most viszony nyomásra nyilalló fájdalom hasít bele, nem is tudok azon az oldalon enni hónapok óta. a fog már többször is lett tömve, legutóbb még gyógyszeres tömést és fluoridos iontoforézis kezelést is "kapott". önmagában és északa sem fáj, csak evés közben, ha bármire ráharapok.. a röntgenfelvételen nem látszik, h "probléma lenne vele". ön szerint mit tegyek? már a foghúzásra is gondoltam, olyan régóta problémás már és félek, mi van akkor, ha a gyökérkezelés is "hatástalan" lesz, ill. nem tökéletes.. várom válaszát, köszönettel, Erika"

Kedves Erika,

A nyomásra nyilalló fájdalom valószínűleg a gyökérhártya érintettségét jelzi. Ha a hideg érzékenység teljesen elmúlt, de a ráharapási érzékenység megmaradt, az azt valószínűsíti, hogy a mély tömések alatt a foga elhalt.

A röntgen felvétel 2 dimenziós, ezáltal bizonyos felületek rejtve maradnak az orvos számára. Másrészt röntgenen egy gyulladásos folyamat 6 héttel később látszik csak, mivel annyi idő kell elteljen, míg a csont a gyulladás nyomán a csont annyira felszívódik, hogy ez röntgenen látható elváltozást okoz.

Friss elváltozás tehát nem feltétlenül látszik. Hogy a fog elhalt e, az szájvizsgálat és vitalitás vizsgálat során kideríthető.
Ha elhalt, első választható kezelés a gyökérkezelés szokott lenni, foghúzást csak abban az esetben javasol a fogorvos, mikor a gyökérkezeléssel esélye már nincs a fog megmentésére.

Természetesen a páciens eldöntheti, hogy kéri e a gyökérkezelést, ad e még esélyt a fognak, vagy a fogeltávolítást választja. A gyökérkezelésnek valóban van olyan kockázata, hogy nem sikerül, hiszen a gyökércsatornák anatómiai lefutása, a fertőző baktériumok agresszivitása, a saját immunvédekezés foka és a fogorvos felkészültsége, technikai eszközei, az általa használt anyagok mind mind meghatározó tényezők.

A fogeltávolítással természetesen ezeket a kockázatokat elkerüli, azonban egy új helyzet áll elő – a foghiány, melyet nem csak esztétikai, hanem funkcionális okból is javasolt mielöbb pótoltatni.
A fogpótlás pedig, ismét újabb kérdéseket és kockázatokat fog felvetni.

Mielőbbi gyógyulást kívánok, Üdvözlettel, Dr. Pattogató Rita

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése