Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2014. március 3., hétfő

Mennyi foggyökeret távolítanak el egyszerre?


"Én a foggyökér eltávolításról szeretnék érdeklődni! Kérdéseim azok lennének,hogy: -Mennyi foggyökeret távolítanak el egyszerre? -Mennyi időt vesz igénybe,egy ilyen műtét után,a gyógyulás? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: W. Aranka" 

Kedves Aranka! 

A válaszok nagyban függenek az adott fogászati szituációtól, azaz nincs általánosan adható válasz, minden személyre szabott. 

A fogakról: Például egy ferdén növő, sok anatómai rendellenességgel bíró bölcsességfog gyökér eltávolítása akár másfél órát is igénybe vehet, és ilyenkor sem az orvos sem a beteg nem kíván már több beavatkozást, míg egy fogínysorvadással küzdő ínyből egyszerre 6-8 lötyögő gyökeret is el lehet távolítani. 

Az érzéstelenítésről: Általánosságban elmondható, hogy a felső fogív esetén a jobb és a bal oldal is elérzésteleníthető egyszerre, itt nincsenek erre vonatkozó korlátok (hacsak nincsenek általános egészségügyi korlátai a beadható érzéstelenítő mennyiségének és típusának). Az alsó fogívben azonban egyszerre csak egy fél oldal, azaz vagy a bal, vagy a jobb érzésteleníthető el, egyszerre a két oldal nem, ez ugyanis megakadályozná a nyelv érzőfunkcióját, ami komoly balesetet (pl. nyelv elharapása, félrenyelés stb.) eredményezhetne. 

Ideiglenes pótlás – előre tervezés: Amennyiben mind a fogak állapota, mind az érzésteleníthető terület kiterjedése megengedi, eltávolítható egy ülésben akár több fog is. A pontos számot már a fogorvos és a páciens egyéni kommunikációja határozza meg. Van aki ülésenként egy fogtól szabadulna meg, van aki többet is bír. Kérdés lehet még az ideiglenes fogpótlás ügye, ezt érdemes előre megtervezni. 

Az idő: Elsősorban a kihúzandó fog állapotától függ. Kb. fél óra nyitvatartást a páciensek általában jól tolerálnak, egy óra már kellemetlen szokott lenni, de még elviselhető. Ennél hosszabb ideig tartó kezelést egyszerre általában nem javasolunk. 

Amennyiben a homeopátia felé van affinitása, nagyon jó előkészítő és utánkövető szer foghúzás esetén az Arnica Montana nevű homeopátiás szer. 

Üdvözlettel, dr. Pattogató Rita

2 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Balázs, ugyanúgy ahogy a fenti megjegyzést írta. Én ezt megkapom a bloggeren és elolvasom, majd pedig válaszolok. No nem tudok azonnal, így sürgős esetben jobb ha személyesen keres fel egy fogászatot, de nagyon igyekszem.
    Üdvözlettel, dr. Pattogató Rita

    VálaszTörlés