Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2014. március 13., csütörtök

Miért vérzik a fogínyem


"Kedves Doktornő.Olyan kérdéssel fordulok önhöz,hogy már elég rég óta vérzik a fogínyem fogmosáskor hiába szedik le a fogkövet.Már kipróbáltam elég sok mindent pl.:listerine,gengigel,különbözö gyógynövényes fogkémek de sajnos semmi nem segitett. Fogorvoshoz rendszeresen járok,Ő azt ajánlotta menjek el egy vérvételre hátha a vérképemben mutatkozik valami eltérés. Elég sokat járok hormon vizsgálat céljából vérvételre.Lehet hogy a hormon problémák okozzák a bajt? Előre is köszönöm segitségét. Tisztelettel:Faludi Nóra 

Kedves Nóra!

Sajnos nem tudok kérdésére biztonsággal felelni, a hormonokhoz és azoknak a szájüregben kifejtett hatásaihoz nemigen értek. Terhesség során képződnek nagy mennyiségben olyan hormonok, melyek az ínyt hajlamosabbá teszik a gyulladásra, a szöveteket, fogágy apró szalagjait kicsit meglazítják, de egyéb hormonális összefüggést nem tanultam - ez nem jelenti azt hogy nincs. Ha ilyen megérzése van, jót tesz ha felkeres egy endokrinológus szakorvost, aki a hormonális eltérések pontos hatásaival tisztában van.

Ínygyulladás esetén fogászati szempontból két tényezőt szoktunk figyelembe venni:

1. a szájüreg fertőzöttségét – van ahol elegendő egy normál fogkőlevétel, de van olyan eset is, ahol több, mélyebb kezelésre van szükség, pl. lézeres kezelések, vagy antimikrobiális kezelések

2. emellett fontos az immunvédekezés – ez normális e, esetleg gyenge. Ha gyenge akkor az miért gyenge?

Genetikai hátterű, vagy egyéb (esetleg hormonális eltérésből származik?) Ha az immunvédelem nem megfelelő, akkor ezt két oldalról kell kezelni – egyrészt erősíteni az immunitást szisztémásan, másrészt ugyanúgy szájhigiéniával a kórokozókat elpusztítani, ezzel segíteni a gyenge immunrendszernejk a védekezésben.

Ha a valóban megfelelő és rendszeres professzionális szájhigiénés kezelés nem segít, talán próbálja meg felkeresni a Semmelweis Egyetem parodontológiai és szájbeteg osztályát, akik speciálisan ezekkel a témakörökkel foglalkoznak. Bejutni nem tudom, hogy pontosan hogy kell, cím: Bp, IX. Szentkirályi u 47.

Minden jót kívánok,

Üdvözlettel, dr. Pattogató Rita

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése