Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2014. július 29., kedd

Fogbeültetés előtt először gyűjtsünk információt!


Fogbeültetés tervezése dr. Némethy Miklós
implantológussal
"Kedves Doktornő! Nekem egy fogam hiányzik hátul, mert ki kellett húzni. Már két hónapja kihúzták. Szeretnék valamit a helyére, de nem tudom mi a jobb? A fogbeültetés tartós? Nem löki ki a szervezet? Ez sokkal drágább? Ha beültetik, akkor már nem kell vele többé semmit csinálni? Olyan mint egy fog? Köszönöm szépen, Arnold"

Kedves Arnold! 

Nagyon okos dolognak tartom, hogy a fogpótlás előtt megpróbál utána nézni e fontos témának! 

Én így látatlanban csak általánosságokat tudok mondani, hiszen egy biztos kezelési tervhez személyes vizsgálat kell, de talán ez is segíteni fog Önnek! 


Fontos tudni, hogy a fogbeültetésnek a legnagyobb előnye, hogy nem kell a hiányzó fog melletti fogakat lecsiszolni. Ha a hiányzó fog mellett rossz fogak vannak, melyeket amúgy is be kell tömni, lehet hogy érdemesebb hídpótlást választani. 

Tehát attól, mert a fogbeültetés a legkorszerűbb fogpótlási technika, nem feltétlenül jó minden egyes fogászati szituációban. Az is fontos tényező, hogy ha fogbeültetés mellett dönt, akkor érdemes a foghúzás után 3-6 hónapon belül a műtétet elvégeztetni. A kihúzott fog helyén ugyanis a csont elkezd sorvadni, majd szép lassan elvékonyodik. Ezért van az, hogy a régi foghiányok helyén olyan vékony és kevés már a csont, hogy nem lehet egyszerűen implantálni, hanem mindenféle csontpótló műtétekre van szükség. Ezek nagyon megnehezítik és jóval meg is drágítják a fogbeültetést. 

A fogbeültetés egyébként megfelelő fogászati tervezés esetén nagyon tartós és kiváló megoldás a hiányzó fogak pótlására. Olyan a szájban sajnos nincs, amihez élethosszig nem kell hozzányúlni, ez téves feltételezés. A szájban ugyanis nagyon komoly fizikai, kémiai igénybevételnek vannak kitéve mind a fogak, mind a fogpótlások, így azok cseréjére időnként mindenképp szükség van. Az implantátum körül a csont biológiailag az évek során ugyanúgy sorvad mint a fogak körül, így ezzel is számolni kell. Az implantátum ugyan átveszi a fog esztétikai és rágófunkcióját, azonban soha nem lesz olyan mint egy igazi fog. 
Az implantátum becsontosodik a csontba, tehát teljesen mereven rögzül abban, ezzel szemben a fogak finom rostok ezreivel vannak felfüggesztve a fogágyban, tele érző idegekkel, ez tehát egy élő, azonnal reagáló rendszer, míg az implantátum ezzel szemben teljesen élettelen. 

Egy foghiány pótlásának sok módja van tehát, érdemes ezekről még tovább olvasnia a linken. Remélem segítettem abban, hogy megtalálja az Ön részére leginkább megfelelő megoldást! 

Minden jót kívánok, dr. Pattogató Rita

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése