Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2014. október 29., szerda

Hogyan lehet csontot képezni fogszabályozással?


Ha fáj a fog kérjen segítséget!
De gondoljon arra is, mi lesz a következő lépés!
Mielőtt egy fogat vagy akár egy fogcsonkot kihúz a fogorvos, érdemes már jól előre végiggondolni, hogy vajon milyen módon fogják azt a fogat pótolni? Van egyáltalán terv, vagy csak reagálunk egy helyzetre átgondolatlanul? Mindig több megoldás létezik, érdemes átgondolni az alternatívákat még abban az esetben is, ha a fog minden bizonnyal menthetetlen!

Persze ha az adott fog fájdalmat okoz, inkább a kapkodás és a gyors segítség keresése jellemzi az embereket. A rövid távra való gondolkodás azonban mindig téves! Legalábbis legtöbbször nem túl bölcs megoldásokat eredményez. 

Egy rossz fogcsonk, egy lazább fog ugyanis hozzáértő szakember kezében még értékes eszköz lehet még akkor is, ha tudjuk, hogy hosszú távon nem lehet megtartani. Nem is akarjuk megtartani, de ez nem jelenti azt, hogy nem lehet még használni! Egy rossz, menthetetlen fog ugyanis bizonyos esetekben jó eszköz lehet, mely a fogszabályozás szolgálatába állítható! 

Bizony FOGSZABÁLYOZÁS! No nem az a típusú, amire a gyerekek kivehető fogszabályozója kapcsán gondol a legtöbb ember! Nem, itt egészen másról van szó. Fix fogszabályzóról, ahol nem a fogakat akarjuk helyes sorrendbe állítani, hiszen az adott fog sorsa már meg van pecsételve. A technika a csont felépítéséről szól és azt a biológiai elvet használja ki, hogy a fog vontatása, húzása csontot termel! Értékes csontot oda, ahova mondjuk fogászati implantátumot szeretnénk behelyezni. Értékes, magas csont gerincet oda, ahova fogászati hidat szeretnénk, de nem mindegy hogy ez hogy fog kinézni - például felső metszőfogak eltávolítása után. 

Ehhez a megoldáshoz persze felvilágosult fogorvos, jól informált és hosszú távra is gondolkodó tudatos páciens szükséges. 

A technika létezik, érdemes tudni róla, és jó helyen jó időben alkalmazni, időt és pénzt szánni rá, mert az eredmény, mely egy szebb esztétika, egy stabilabb fogpótlás hosszú távon többszörösen megtérül majd.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése