Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2015. április 17., péntek

Mikor vigyem el a gyermeket fogszabályozásra

Mikor vigyem el a gyereket fogszabályozásra!

A fogszabályozás a fogorvoslás talán legbonyolultabb ága. Egy általános fogorvos szinte semmit nem tud a témáról, az egyetemen csak általános és egyszerű gondolatokat tanítanak a szakmának erről a kacifántos és nehéz ágáról. Így aztán sokszor találkozunk olyan édesanyákkal, szülőkkel a fogszabályozási rendelésen, akik sajnos későn hozzák el a gyereket a fogszabályozási szűrésre, így lemaradnak olyan egyszerű lehetőségekről, amik a gyermek növekedésének kihasználásával még adottak lehettek volna. 
Az elkésett fogszabályozásnak nem csak az a hátránya, hogy így a kezelés majd drágább lesz, mert már nem lehet kivehető készüléket használni! A probléma ennél sokkal komplexebb! Ha az arc, a csontok viszonya már kialakult, mert a fejlődés már lezárult, akkor a fogszabályozással (műtét nélkül) már csak a fogakat lehet szabályozni a csontban, de a csontos helyzetet már nem tudjuk befolyásolni. Ennek az a következménye, hogy a fogszabályozó orvos vagy kompromisszumos megoldást tud csak elérni, vagy az elért eredmény nem lesz stabil, vagy állcsontortopédia műtét nélkül nem is megoldható az eset.

Ezért javasolt, hogy a szülők nyugodtan vigyék el a gyermeket még a fogváltás előtt vagy közben a fogszabályozási rendelésre! Vannak olyan esetek, amikor már 6-7 (sőt egyes szerzők szerint 4 éves korban!) kell és lehet segíteni az állcsontnak abban, hogy megfelelő módon és irányban fejlődjön. Ilyenek például a felső állcsont szűkületei, amit egy időben kivitelezett felső állcsont tágítással könnyedén orvosolhatunk. Ha azonban hagyjuk "elmenni a vonatot", akkor a fogazati rendellenességet később esetleg csak komoly műtéti beavatkozással lehet megoldani.
Előfordulhat, hogy a fogszabályozó orvos azt mondja, jöjjenek vissza később, ha ez és ez a fog leváltott, stb. Ettől nem kell megijedni! Inkább menjen el korábban, abból nem lesz baj, mintsem később, amikor már sokat lehet veszteni és azok az esélyek, amelyeket egy jó időben elkezdett fogszabályozási kezeléssel meg lehet lovagolni, később már elvesznek és soha nem jönnek vissza.

A legáltalánosabb szabály tehát, hogy a gyermeket 6-8 éves kora között mindenképp mutassák meg fogszabályozó szakorvosnak, vagy azért, hogy megnyugodhassanak, vagy azért, hogy időben elkezdődhessen egy megfelelő kezelés.

Fontos még tudni, hogy a lányok növekedési szakasza korábban befejeződik, így velük kicsit jobban sietni kell!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése