Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2009. február 24., kedd

Mit jelent az, hogy cirkonium korona?

"Lehet teljes cirkonium -oxid koronát készíteni (cirkonium alap+cirkonium leplezés), vagy csak cirkonium-oxid alapú porcelán leplezésű koronára van lehetőség?"

Anyagában teljes egészében cirkonium-oxid koronát nem készítünk. A cirkonium-oxid csak a korona vázának anyaga, ez nem használható leplező anyagként, nem lenne szép megoldás. A cirkonium-oxid tömör, a fog dentinállományának megfelelő színű, azaz inkább a csonthoz hasonló a színe, a fényt nem ereszti át. A cirkonium-oxid anyag lényege elsősorban tehát az erős tartás. Természetesen az esztétikai élményhez is hozzájárul azzal, hogy mint csontszínű alapon, a rá kerülő porcelán leplezés szebben mutat, mint a hagyományos fémvázra kerülő porcelán leplezés, másrészt hosszú távon nem színezi el az ínyt szürkére, mint ahogy az a hagyományos fémkerámia koronák esetében előfordulhat, harmadrészt egy elszíneződött fog esetében annak sötét színe nem üt át.

A természethű korona elkészítéséhez a cirkonium vázra leplező porcelán anyagot kell felvinnie a fogtechnikusnak - azaz nem lehet a cirkonium vázat cirkonium leplező anyaggal leplezni - nincs is ilyen. Olyan leplező porcelánra van szükség, mely képes utánozni a fog zománcot, mely lényegesen üvegesebb, áttetszőbb tulajdonsággal bír, mint a dentint utánzó cirkonium anyag. Ha a cirkonium vázra - mint dentinre felépítjük a zománc esztétikai tulajdonságaival bíró leplező porcelánt, kiváló esztétikai élményt nyújtó élő, csillogó természetes hatású koronát kapunk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése