Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2009. február 25., szerda

Cirkonium korona hagyományos fogcsiszolásra

"Kedves Doktornő! Sajnos elöl 2 db fogam le van csiszolva, de nem az Önök által említett vállas technikával, lehetséges hagyományos csiszolású fogakra cirkonium-oxid koronát helyezni?"

Szerencsére legtöbbször lehetséges a régi módon lecsiszolt fogak átcsiszolása vállas módon, majd erre az előkészítésre feltehető a cirkonium vázas porcelán korona. Ha az eredeti csiszolás túl mélyre terjedt az íny alá - sajnos van ilyen - akkor nehezebb a váll kialakítása, sőt sokszor előfordul, hogy nem lehet átalakítani a formát. Ilyen esetben, mivel a cirkonium váz önmagában is elég erős, elkészíthető a cirkonium korona a régi tipusú csiszolásra is. Sajnos a régi fajta csiszolás következtében kialakuló ínygyulladással ebben az esetben számolni kell, azonban a cirkonium alap miatt legalább az íny szürke színű elszíneződése elkerülhető. Előny még a cirkonkoronánál az is, hogy a fogtechnikus a mai modern eszközeivel, illetve a számítógépes CAD-CAM technika adta lehetőségeivel sokkal pontosabban és vékonyabban tudja elkészíteni a korona szélét, ami az íny alá kerül, így csökkentve az ínygyulladás kockázatát - még a hagyományosan csiszolt esetben is.

2 megjegyzés:

  1. Tisztelt Címzett,
    Egy hiányzó fogam helyett szeretnék egy pótlást, és olvastam a Belle Glass módszerrõl. Kérdésem, hogy ez mennyire biztos, mennyire hatékony. A jobb felsõ 4-es fogról lenne szó, amely kis mértékben rágó funkciót is ellát, így van mozgása és terhelése. Milyen mértékben garantálható az, hogy a pótolt fog ragasztása és illesztése megmarad, nem esik ki, nem kezd el szuvasodni a ragasztás alatt. Egy fogorvos beszélt nekem másodlagos szuvasodásról, illetve a fogak mozgása és terhelése következtében a kötés elengedésrõl, így a híd leválásáról. Azt is mondta, hogy ez a módszer a legegyszerûbb, könnyen kivitelezhetõ, viszont nem hoz tartós eredményt, valamint a foggyökérnél gyulladás is keletkezhet a fogak egyenletlen terhelése miatt. Természetesen azt éreztem, hogy le akar beszélni errõl az eljárásról, és láttam a háttérben a marketinget, tehát önmaga lehetõségeinek "eladását", ennek ellenére mindent figyelembe véve én vonakodom a fog beültetéstõl, és inkább az Önök által ajánlott módszert választanám, ha teljes mértékben meg tudnak gyõzni arról és garantálni tudják, hogy ez a technológia hatásos, tehát hosszantartó gyakorlati és esztétikai eredményt nyújt.
    Várom mielõbbi válaszukat, K. I.

    VálaszTörlés
  2. Tisztelt Doktornő!

    Első két fogamból szeretnék lecsiszoltatni, mivel túl nagyok. Milyen módja/módjai van erre, fájnak -e utána a fogak, milyen egyéb teendők szükségesek, és mennyibe kerülne ez?
    Kösszönöttel: Olvasó

    VálaszTörlés