Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2009. július 29., szerda

Amalgám tömés mellett fogszuvasodás

"Nekem volt egy hátsó őrlőfog amalgán tömésem 3 évvel ezelőtt. 1 évvel ezelőtt apró lyuk keletkezett rajta. Most elkezdett fájni. Milyen módszerrel tudna ön segiteni?üdv."

Egy amalgám vagy esztétikus fehér tömés mellett idővel kialakulhat úgynevezett másodlagos szuvasodás, mely a páciens számára sokáig észrevétlen marad. Ha egy pici lyuk látható a felszínen az a mélyben sokszor egy jóval nagyobb üreget rejt, mely idővel eléri a fog belsejében húzódó ideg és ér csatornát, mely ha begyullad a fog elkezd fájni. Egyszerűbb esetben, amennyiben a gyökércsatorna még nem fertőzött, csak a szuvasodás nagyon közel van hozzá, gyógyszeres töméssel még időnként lehet segíteni a fogon. Komolyabb fájdalom arra utal, hogy a szuvasodás már elérte az ideget, ilyenkor gyökérkezeléssel lehet a panaszokat megszüntetni, majd a csatornák teljes fertőtlenítése után gyökértöméssel és végleges töméssel kell a fogat ellátni. Gyökérkezelés során a legbiztonságosabb gyógyulás érdekében érdemes a fogat lézeresen kifertőtleníteni, és amennyiben lehetséges a fogat esztétikus töméssel ellátni.
Konkrét kezelési tervet és gyógymódot minden esetben szájvizsgálat és röntgenfelvétel után lehet kialakítani.

A rendelőben dolgozó fogorvos és fogszakorvos munkatársaim szívesen segítenek Önnek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése