Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2009. augusztus 3., hétfő

Esztétikus porcelán héj

"Nekem egy olyan esztétikai problémám lenne, hogy az első felső két fogam nagyobb, és hosszabb mint a többi. Tehát arányában eltér a többi fogamtól. A kérdésem az lenne hogy önök végeznek-e olyan kezelést, amivel legalább a hosszát hozzá lehetne "reszelni" (?) a többi normál méretű fogamhoz? Ha igen, kb. milyen árban lenne ez a beavatkozás?"

Sajnos az eltérő nagyságú fogak hosszának egyszerű lecsiszolása nem kivitelezhető megoldás, mivel a fogak nem érzéketlenek.

Mikor elvesznek egy fog magasságából (esetleg hosszából) a fogorvos a fogzománcot csiszolja meg – ez fedi a fogainkat kívülről. A zománcból azonban csak pár tized milimétert lehet csiszolni, és erre inkább a rágófelszíni egyenetlenségek beállításakor a hátsó rágófogaknál kerülhet sor. Ha ennél többet csiszol az orvos, akkor előjön a fogzománc alatti réteg, melyet dentinnek hívunk. A dentin már nagyon érzékeny fogszövet, hidegre, melegre érintésre – azaz mindenre fájdalommal jelez. Ezen kívül a dentin egy jóval puhább anyag, mint a fogzománc, ezért sérülékenyebb is, könnyebben szuvasodhat. Ha tehát ezt a réteget valamilyen módon elérjük, ezt a felszínt már be kell fedni, nem lehet szabadon hagyni. A lecsiszolt felszíneket tehát be kell vonni valamivel – általában töméssel, porcelán héjjal esetleg koronával.

Az Ön esetében esetleg a porcelán héj jelent megoldás, ehhez kell ugyanis a fogból a legkevesebbet elvenni majd a héjakkal lehet esztétikusan új méretet, formát kialakítani. A porcelánhéj tervezéséhez azonban a fogorvosnak látnia kell élőben a szituációt, megvizsgálni a harapási viszonyokat, a rágósíkot a kérdéses fogak környezetében levő fogak formáját és állapotát – csak ez után lehet kezelési tervet illetve árajánlatot készíteni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése