Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2010. augusztus 9., hétfő

Elhúzódó vérzés foghúzás után

"Tegnap reggel húzták ki a fogam (jobb alsó 7-est), mert már nem lehetett megmenteni. Azt akarnám kérdezni, hogy az baj-e ha azóta is vérzik, de csak éppenhogy és hogy olyan érzésem van, mintha izomláza lenne az állkapcsomnak ha teljesen kinyitom (fájdalmam egyáltalán nincs, se lázam). Betartottam eddig azt h nem szívtam nem öblögettem. Csak meg akarok bizonyosodni, hogy nincs semmi baj, vagy pedig el kell menni ismét az orvoshoz. Előre is köszönöm válaszát."

Remélem azóta jobban van és elmúlt a vérzés.

A seb összehúzódása függ a kihúzott fog állapotától, nagyságától, a húzás helyétől és a műtét lefolyásától illetve a páciens általános egészségi állapotától is. Van akinek egy-két óra múlva már kutya baja, van akinek hosszabb ideig is szivárog több vagy kevesebb vér. Másnapra már általában a vérzés elmúlik. Ha egy kicsit tovább tart a vérzés, nem kell feltétlenül, hogy véralvadási problémája legyen, egy egyszerű aszpirin bevétele is akadályozza a normális véralvadást és elhúzódó vérzést produkál, de az is lehet, hogy nagyon nagy a sebfelület, mely nem képes ilyen gyorsan regenerálódni, ahány eset, annyi lehetőség.

Természetesen mindenképp ki kell zárni a vérzékenységeket okozó kórképeket. Ilyen háttérbetegség fennállása esetén a foghúzás különlegesen veszélyes beavatkozásnak számít, melyre gyógyszeres kezeléssel kell felkészülni.

Egészséges páciensek esetén azonban rendkívül hatékony kiegészítő szer foghúzás esetén az Arnica Montana homeopátiás gyógyszer. Az arnika csökkenti a fájdalmat, leröviditi a vérzést, gyorsítja a sebgyógyulást. Érdemes már a foghúzás vagy szájsebészeti beavatkozás elött is beszedni, majd utána azonnal és a tünetek fennállása idejére egy két napig. Az adagolásról és a szükséges potenciáról érdemes homeopata orvos vagy fogorvos tanácsát kikérni.

Látatlanban sajnos ennél nem tudok többet mondani, elhúzódó vérzés esetén mindenképp javasolt felkeresni a műtétet végző fogorvost.

"Igen azóta már jobban van a sebem, már nem is vérzik és már húzódik összefele rendesen.

Elég érzékenyek a fogaim körülötte és felül is, de gondolom ez azért van mert csak kihúztak egy fogamat.

Köszönöm szépen válaszát. "

2 megjegyzés:

  1. ma ki huzták a szem fogamat és meg szeretném tudni hogy medig fog vérezni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Normál esetben estére már a vérzés megszűnik, kicsi szivárgás éjjel még lehet, másnapra elmúlik. Persze extrém vésés, nagy fogműtét után ez hosszabb idő is lehet. Véralvadási zavar vagy bizonyos gyógyszerek szedése - pl. Aspirin! - a vérzést elhúzódóvá teszi, ezekről mindenképp tegyen említést fogorvosának!
      Üdvözlettel,
      dr. Pattogató Rita

      Törlés