Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2010. október 26., kedd

Régi implantátumon korona cseréje

"A kovetkezo kerdesem van: A felso baloldali front fogam az implantatum ami kb 15 eves, procelan es egy kicsi darab le van torve belole.

Azt szeretnem megtudni, hogy ki lehete-e cserelni csak a koronat, es mit ajanlana? Vagy pedig az egesz implantatumot ki kell cserelni es mit ajanlana?

Elorre is varom a valaszat!

Koszonettel, Veronika"

Az implantátumot, ha az megfelelően csontosodott semmiképp nem kell kicserélni, ez nem is igen lehetséges. A koronát le lehet cserélni, ugyanúgy, mint egy hagyományos korona esetében. A koronát a fogorvos átvágja és eltávolítja, majd az implantátum felépítményre ismét elkészíthető egy új korona.

Én azt javaslom, olyan szakembert keressen fel, ai járatos az implantológia vagy az implantológiai protetika (fogpótlástan) területén – ehhez nem kell szájsebésznek lenni. Itt egy szájvizsgálat és egy röntgenfelvétel után ellenőrizni lehet az implantátum állapotát és el lehet készíteni a kezelési tervet, mely nagy valószínűséggel a következő elemekből áll majd:

1. Korona eltávolítása

2. Ideiglenes korona

3. Lenyomatvétel az eredeti implantátum fejrészről – vagy implantátum fejrész csere az igényeknek, ínyvonalnak megfelelően - például, ha a régi implantátum fejrész kilátszik ínyvonalnál, bizonyos implantátumok esetén lehetőség van cirkon implantátum fejrész behelyezésére, amennyiben ez a 15 évvel ezelötti márkánál kivitelezhető.

4. Végül új korona készítése fémkerámia vagy cirkon kerámia anyagból.

2 megjegyzés:

  1. Kedves Doktorno,
    a koronam meg nincs egy eves, osszesen 7 honapos,e s eves utan kettetort. Mit lehet ilyenkor csinalni? az egesz felso fogsoromon van es bekerult egy vagyon penzbe. Koszonom
    Agi

    VálaszTörlés
  2. Kedves Ági,

    Sajnos ilyen kevés információ alapján nem tudok válaszolni. Javaslom, keresse fel a koronát készítő fogorvos kollégát, ő érdemben fog tudni segíteni.
    Minden jót kívánok,
    dr. Pattogató Rita

    VálaszTörlés