Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2010. szeptember 21., kedd

Ínygyulladás a korona széle mellett

"Az egyik 3-as hidamnál, a koronáknál fogínygyulladás lépett fel. Kissé piros, és fáj is. A fog nem fáj. Voltam fogorvosnál, készült röntgen, semmi rendellenest nem mutatott, a gyökerek épek. Megállapította a fogíny gyulladását. A fogak ezen a gyulladt részen hidegre-melegre érzékenyek. A fogorvos azt tippelte, talán az lehet az oka a gyulladásnak, hogy túl magas a korona széle, az bántja a fogínyt. Ajánlott gélt a fogíny bedörzsölésére, nem segített. Szedtem kifejezetten erre ajánlott kapszulát, elmúlt, de aztán újra előjött a probléma. Az a furcsa, hogy 2 évig semmi probléma nem volt ezzel a híddal. És most már mintha a másik hidamnál is éreznék valami hasonlót, csak enyhébben. Kissé érzékeny a fogíny azon a részen is.

Kérdésem, hogy ez a probléma megoldható-e a hagyományos hidak cseréjével vállas kialakítású hidakra? Ha ezzel nem, milyen megoldás jöhet szóba?

Azt még hozzátenném, hogy a probléma azóta áll fenn, mióta reflux betegségem van, és az is okozhat fogíny gyulladást, csak az a furcsa, hogy csak a hídnál, a koronás fogaknál alakult ez ki.

Köszönettel: F. Edit"

Amennyiben csak a koronás fogaknál alakul ki ínygyulladás és az ezzel járó panaszok, akkor én is a korona szélére tippelek. A röntgenfelvételen a fém alá nem lehet belátni, bizonyos esetekben fognyaki szuvasodás is kialakulhat, mely a röntgenen nem látható, a panaszok azonban jellemzően olyanok, mint melyeket Ön említett.

A vállas csiszolás épp a korona szélének helyét adja meg a fog nyakánál, így a koronázott fog felszíne sima marad, nincs elálló rész, mely irritálná a fogínyt. A legtöbb esetben az átcsiszolás lehetséges. Bizonyos esetekben, ha a hagyományos csiszolással az eredeti fogcsonkot az íny alatt nagyon mélyen preparálták meg, akkor nem, vagy nagyon nehezen.

Javasolt, hogy a korona levétele után, illetve a csonkok vállasra csiszolása után első körben ideiglenes műanyag korona készüljön, mely sehol nem ér el az ínyszélig, a vállon nyugszik mindenhol. Sem a fogcsonkok mellett, sem a két fog közt az ínypapillánál nem érhet el az ínyszélig, különben ez is gyulladást okoz. Ez ugyan esztétikailag nem olyan szép látvány, hiszen az ideiglenes korona lefutása látszik az ínyszél mentén, azonban jó lehetőség arra, hogy a végleges koronák szélének meghatározása elött az íny egészségesen helyreállhasson a csonkok körül.

Érdemes ezt a gyógyulási időszakot kivárni, a végleges preparálást és lenyomatot a későbbi jó eredmény érdekében nem siettetni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése