Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2010. december 14., kedd

Foghúzás helyett foggyökér disszekálás

"A véleményére lennék kíváncsi bal felső hatos fogam ügyében. 2001-ben egy rezidens orvos rosszul tömte be a fogam, a tömés alatt folytatódott a szuvasodás. 2003-ban beroppant a tömés és akkor már olyan szuvasodással találkozott új fogorvosom, hogy csak a gyökérkezelés volt az egyetlen megoldás. 2007-ben a fogam felett picike pukli, fistula nyílás keletkezett, amin a gyökércsúcs végén kialakult gyulladás mellékterméke ürült. Több orvossal beszéltem, volt aki egyből kihúzta volna, másik orvosnál az 5 megoldása volt a húzás végül jelenlegi fogorvosom a nyolcadik helyre tette a húzást. Kicserélte a gyökértömést majd rezekciót hajtott végre, a három

gyökerű fogam egyik gyökerén. Úgy emlékszem, hogy 2003-ban csak az egyik gyökér lett kezelve, így a fogam még két élő gyökérrel rendelkezik.

Közel két héttel ezelőtt a fistula nyílás ismét megjelent és abból az ínyem nyomására váladék ürül. Felkerestem fogorvosomat, megállapította, hogy a gyulladás a kezelt fogam felett van, majd közölte, hogy ketté vágja a fogam, eltávolítja rezekált gyökér alatti fogkoronát és porcelán koronát helyez a fogamra. Azt mondta ez kevésbé fájdalmas megoldás mint egy újabb rezekció, így menthető meg a fogam. Hiszek és bízom az orvosomban, de arra gondoltam más véleményt is meghallgatok.

Kérdésem az volna, Ön szerinte mennyire lenne jobb megoldás egy újabb rezekció (vállalnám annak minden fájdalmát újra, bár elsőre sem volt kibírhatatlan), lehet-e annak eredménye, vagy tényleg jobban járok egy korona felhelyezésével? Sosem húzták még ki egyik fogamat sem, így

szeretném azokat a lehető legjobban megóvni ettől a későbbiekben is. Arra is kíváncsi vagyok, hogy a korona mennyire tartós, leesik-e, ill. alatta a fogam szuvasodhat? Kell a koronával rendelkező fogat különösebb módon kezelni, óvni, tisztítani?"

A felső 6-os fognak 3 gyökere van, kettő az orca felé, egy a szájpad felé. Gyökérkezelés esetén nem lehet ezeket külön kezelni, a fog egy rendszer, ha begyullad az egyik gyökércsatornában levő ideg, az kihat a másik kettőre is. Gyökérkezelés során egészen biztosan mindhárom gyökércsatornát kezelték, illetve gyökértömték.

A felső 6-os fog esetén csak az orca felé néző gyökerek csúcsát lehet rezekcióval elérni. A szájpad felöli (palatinális) gyökér túl mélyen van ehhez, így ennek rezekciója lényegében lehetetlen, túl nagy mennyiségű csontanyag elfúrása szükséges, illetve az orca felöli gyökerek sérülnének. Ha a gyulladás ezen újult, ki akkor ezt a fogat sem rezekcióval, sem disszekcióval ne lehet megmenteni.

Amennyiben a gyulladás az orca felöli gyökerek valamelyikén van, meg lehet újra próbálni a rezekciót, elötte azonban újból ki kell a csatornákat tisztítani, új gyökértömést kell készíteni csak ezután lehet új rezekciót végrehajtani. A rezekálás eredménye azonban igencsak kérdéses, hiszen egy második rezekció után előfordulhat, hogy nem marad elegendő foggyökér, hiszen egy már csonkolt gyökeret kellene tovább csonkolni, valószínűleg ezért javasolja a fogorvosa inkább a disszekálást, azaz a beteg gyökér teljes eltávolítását. Ha ez sikersen kivitelezhető, a fog két gyökérrel még elég stabil maradhat ahhoz, hogy a korona által közvetített rágóerőt elbírja, ezt a fogorvos mérlegeli a disszekció elött. Egy disszekált fogra valamivel nehezebb jól záró koronát készíteni, de ez nem lehetetlen és ezzel a foga ismét funkcióba állítható. Előfordulhat azonban, hogy a két bentmaradt gyökér mégsem bírja el a 3 gyökerű fognak járó terhelést, így esetleg meglazulhat. Bizonyos szituációkban szükség lehet a korona esetleges megtámasztására az 5-ös fogban, egy befekvő inlay segítségével, hogy a terhelés jobban elosztódjon a fogakon.

Azt is érdemes azonban figyelembe venni, hogy nem érdemesebb e a kétes kimenetelű rezekció vagy disszekció helyett mégis a foghúzást majd a biztonságos implantálást választani. Manapság ugyanis, ahogy az implantátumokkal szerzett tapasztalatok gyűlnek és a technika egyre biztonságosabbá válik, egyre több olyan szakember van, aki inkább a gócos, vagy gócgyanús fog eltávolítását majd a foghiány implantátummal való pótlását tartja jobb, tartósabb és biztonságosabb megoldásnak.


"Hálásan köszönöm gyors és minden részletre kiterjedő válaszát!

Valóban kezelve lett mint a 3 gyökér, a problémás gyökér pedig az elülső. A disszekciót követően a két gyökér mellé valamiféle csapok kerülnek rögzítése azok megtámasztása céljából, de ennek pontos menetét, mikéntjét (hogy esetleg ezek a harmadik, eltávolított gyökér helyére kerülnének a seb gyógyulását követően) még nem ismerem.

A fog teljes eltávolítása nem került szóba, de mint ötlet - megmondom őszintén - hidegrázást váltott ki. :-) Talán csak a "bolti fog" tudata, amihez bár már most is közelebb vagyok mint azt gondoltam volna. Kicsit későbbre datáltam ezt magamnak, nem a 29. életévemre.

Köszönöm jókívánságát, s ha nem veszi zokon, egyéb kérdésem esetén még fordulnék Önhöz!"


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése