Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2010. december 6., hétfő

Mennyi időt bír ki a porcelán héj?

"Jo napot kivanok azt szeretnem megkerdezni, hogy a porcelan hej, mennyi idot bir ki? Ha egyszer alkalmazom, akkor eletem vegeig, ha eszek nemfog kellenem azon idegeskednem hogy jaj mikor fog leesni? pl.almat, ami kemeny..mennyi idotartamuak...es az aruk, nagyon draga..az en fogam elol a szemfog mellett gorbe,es nem szeretnek fogszabalyzot viselni,17 ebves vagyok es banom hogy nem mertem hordani.....fiu vagyok...es hogy kellene oda implantatum a fogr a vagy lehetne a gorbulest porcelannal helyettesiteni..hatrafele van elgorbulve..koszonom valaszat.."

Eloszor is a fogszabalyozashoz 17 evesen meg nagyon fiatal vagy, ha fogorvosod ezt javasolta vagj bele batran! Manapsag mar 50 evesek is hordanak neha fogszabalyozot, ha erre van szukseg a szep megjelenes es az egeszseges ragas erdekeben. A fogszabalyozo viselese nem ciki, es nem gyerekes dolog, sot, az onmagara gondot viselo ember szivesen hord fogszabalyozot, hiszen tudja, hosszu tavon ez a legkedvezobb megoldas az egeszseges fogakhoz. En peldaul kifejezetten tiszetelem az ilyen, onmagukra ado embereket.

A porcelan hej nem szol egy eleten at, ilyen kategoria egyebkent nincs a fogaszatban. Az anyagokra, potlasokra lehet 3-5 ev garanciat vallalni, de eletre szolo megoldas a szajban nincs. Ennek kemiai, mechanikai es biologiai okai is vannak.

A porcelan hej az egyik leggyengebb - bar valoban legszebb - struktura, mely a legkonnyebben megrepedhet, hiszen vekony porcelanrol van szo. Ezt elsosorban finom esztétikai hibak korrigalasara keszitik. Mely harapas vagy eros ragas eseten nem keszitheto.

Ha biztosabb es hosszabb tavu megoldast keres valaki, akkor inkabb a cirkon vazas porcelan leplezesu koronak jonnek szoba. A cirkon vaz nagyon eros, ezen a porcelan leplezes nem tud ugy megpattanni, mint a normal porcelan hej.

Ha a fogivben nagy gorbulet vagy rendellenesseg van, azt sok esetben a fogszabalyozas es a porcelan vagy cirkon korona egyuttes alkalmazasaval lehet csak szepen megoldani. Bizonyos esetekben az egyiket ki kell egesziteni a masikkal a megfelelo szep mosoly eleresehez.

De semmilyen fogpotlas nem vegleges, ezeket idonkent cserelni kell. Az iny idovel visszahuzodik, ahogy az ember idosebb lesz a szajban is valtoznak a dolgok epp ugy mint a test egyeb reszen.

Hogy a Te esetedben pontosan mi lenne a legmegfelelobb megoldas, azt sajnos latatlanban nem tudom megmondani, ehhez szemelyes allapotfelmeres es vizsgalat kellene.

Remelem megtalalod a szamodra legmegfelelobb megoldast,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése