Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2010. december 1., szerda

Fájdalom fogbeültetés után

"Ma második hete,hogy 4 db implantátum lett beültetve az alsó fogágyba (nem az Önök rendelőjében), mivel teljes a foghiány. Még mindig szednem kell a cataflamot, napi két alkalommal, és harmadik napja a dalacint. A fájdalom nem enyhül. Kérdéseim: meddig tart a fájdalom, meddig kell még gyógyszert szednem, mit értenek azon,hogy megfelelően kell kezelni a műtét helyét? Segítségüket köszönöm.BP-né."


Komoly fájdalom esetén mindenképp forduljon az implantációt végző orvoshoz, hiszen ő fogja tudni megmondani, hogy mi okozza az elhúzódó gyulladást és mi a teendő, ezt nem szabad halogatni! Implantáció után normál esetben egy két napon belül az esetleges fájdalom és duzzanat általában megszűnik. A legtöbb esetben gyógyszert nem kell szedni, esetleg egy két napig a műtét után. Dalacin, vagy egyéb antibiotikum felírására sincs szükség rutinszerűen, ezt elsősorban az általános egészségi állapot határozza meg.

Amennyiben az implantátum körüli csonthártya begyullad, az komoly, hosszabb ideig tartó fájdalommal járhat. Bizonyos esetekben még ez a stádium is kezelhető antibiotikummal, de előfordulhat, hogy az implantátumot el kell távolítani, a sebet kitiszítani, majd később újbóli implantációt végezni el. A gyulladás ugyanis nem kedvez a csontosodásnak. Implantáció után optimális környezetben a csontsejtek hozzá nőnek a speciálisan kiképzett implantátum felületéhez. Ez gyulladásos esetben nem lehetséges.

Fogbeültetés után segíthetnek homeopátiás szerek is a fájdalom leküzdésében és a csontosodás felgyorsításában. Az arnika rutinszerűen adható minden szájsebészeti műtét, így implantáció esetén is. Gyorsítja a sebgyógyulási folyamatokat, csökkenti a gyulladást, fájdalmat. A symphytum a csontra, csontosodásra van kedvező hatással. Adagolás tekinetében a C30 potenciálú szer javasolható általánosságban, de természetesen a pontos adagolás, a szedés ideje, gyakorisága orvosi konzultáció után állapítható meg. Ebben nem fogorvos, hanem általános homeopata orvos segítségét is lehet kérni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése