Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2011. március 10., csütörtök

Gyökérkezelés kismamáknál

"A véleményére lenne szükségem... 30.hétben lévő kismama vagyok, és már

a harmadik fogamat tömjük. (Ebből kettő amalgám-os tömés volt, ezeket

kellett cserélni.) Van egy nagyon makacs fogam, betömtük, de időnként

érzékeny. Főleg hidegre nagyon tud fájni, de néhány perc alatt

megnyugszik... Enni sem merek a jobb oldalon így, mert bármikor

megfájdulhat... Segíthet ezen a Lacalut fogkrém? Az összetevői nem

veszélyesek a kismamákra? Gyógyszertárban ajánlották, de az összetevők

között nagyon sok az "aluminium" (Aluminium Hidroxid, Aluminium

Lactate, Aluminium Fluoride). Ettől kicsit megijedtem...

Ez a fogérzékenység a terhesség ideje alatt normális?

Tud esetleg valamilyen megoldást ajánlani erre?

Nagyon nagyon köszönöm a segítségét!!!"

Nincs tapasztalatom a Lacalut fogkrémmel. A fogkrémek azonban nem terápiás szerek, feladatuk, hogy a fogmosás során segítsenek eltávolítani a lepedéket, bizonyos fogkrémek - mint leírás szerint a lacalut is - segítenek megküzdeni az ínygyulladással. Azonban az Ön által leírt panaszokon a fogkrém önmagában valószínűleg nem segít, ehhez fogorvosi segítség kell.

A fogérzékenység több okból is adódhat. Amiket ír, hogy mit tapasztal, hidegre megfájdul, majd elmúlik - arra utal, hogy a fogbél hiperémiás állapotban van. Ez nagyjából annyit jelent, hogy a fogbél még éppen nem gyulladt, de ennek a folyamatnak a bevezetőjében van. A legtöbb esetben ilyenkor gyökérkezelésre van szükség, vagy ha időben sikerül a fogat gyógyszeres töméssel lezárni, még lehet esély a gyógyulásra.

Mindenképp azt javaslom, hogy forduljon ismét fogorvosához és mesélje el neki panaszait. Valószínűleg a fogban levő tömés eltávolítása mellett dönt majd és ennek alapján tudja eldönteni - elegendő a gyógyszeres tömés,vagy gyökérkezelés kell. A gyökérkezelés sajnos kismamák esetén nem oldható meg tökéletesen, hiszen ebben az állapotban röntgen készítésére, így a gyökércsatornák hosszának 100%-os meghatározására nincs lehetőség.

Ilyen esetben elképzelhető, hogy a terhesség maradék 10 hetére a gyökereket gyógyszeresen zárja le az orvos, majd szülés után készíti el a végleges gyökértömést. Ebben az esetben arra kell nagyon figyelni, hogy az ideiglenes tömés ne essen ki a fogból, vagy ha esetleg kiesik (kikopik) mindenképp vissza kell menni a fogorvoshoz, hogy új gyógyszert helyezzen bele. Lezáratlanul a fog nem maradhat, így csak fertőződne!

Mindeképp javaslom, hogy keresse fel ismét fogorvosát!

2 megjegyzés:

  1. Tisztelt doktornő!

    Érdeklődni szeretni Öntől,hogy amennyiben pótlásra kerül sor(szemfogaktól hátra),a kapcsos és a rejtett pótlás között az esztétikai különbségen kívül,mi alapján dönthetek?Igaz,hogy a rejtett stabilabb?Ön melyiket javasolná?
    Válaszát előre is nagyon köszönöm!

    VálaszTörlés
  2. Kedves Érdeklődő, bizonyos fogászati státuszoknál, pl. 3 kapocs lehetősége esetén a kapcsos fogsor is lehet elegendően stabil, azonban többnyire az esztétikai előnyön túl a kombinált, rejtett elhorgonyzással készülő fogpótlás valóban stabilabb, ezen kívül kevésbé károsítja a maradék fogazatot. A kapocselhorgonyzásnál ugyanis fellép bizonyos mértékű döntögető erő, így szólóban álló kapocstartó pillérfog esetén ez annak meglazulását is okozhatja egy idő után. Természetesen ennek enyhítésére megtámasztó elemeket a kapcsos fogsorba is beépít a fogorvos kérésére a fogtechnikus, ám a kapcsos rendszer ezzel együtt sem szokott akkora stabilitást adni.
    Amennyiben a fogászati státusz, illetve az anyagi helyzet megengedi, mi inkább a rejtett elhorgonyzást szoktuk javasolni, hiszen ez mund funkció, mind esztétika tekintetében többet nyújt. Hátrány, hogy jóval drágább, mint a kapcsos fogpótlás.

    VálaszTörlés