Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2011. május 11., szerda

Korona melletti ínygyulladás esete

"Tavaly novemberben 7 fogamra (elsősorban frontfogak) fémkerámia koronát készítettem. Az első 1-2 hétben nem volt vele igazán problémám, de azóta kellemetlen szagú (mintha gyulladás lenne) lett a fog és az íny összetalálkozásánál a szám. Ha végighúzom rajta a kezem, elviselhetetlen bűzt érzek rajta. Nem tudom mi lehet az oka. Már használtam rá speciális fogselymet, vettem szájzuhanyt, rendszeresen mosok fogat, használok szájvizet, mégis megmarad ez a probléma. A 7 fogból a két szemfogam élő fog, leginkább ezen fogaknál szoktam érezni ezt a kellemetlen tünetet. A többi, saját fogamnál nem tapasztaltam, és mai napig nem tapasztalom ezt a problémát. Fémallergiáról nem tudok, de néha nyilalló, sajgó érzést is érzek a korona alatt, ez már a készítés előtt is jelen volt. A fogröntgen nem mutatott gyulladást, de az egyik fogamnál a fogtömés mélyebbre került, talán ez is lehet az oka.



Nem tudom, milyen módon lehetne megszűntetni ezt a két problémát, de mióta elkészíttettem a koronát, csak a problémáim sokasodtak vele. Válaszát előre is köszönöm: B. Brigitta"





Látatlanban természetesen hiba lenne biztosat mondani, így elsősorban azt javaslom, forduljon ismét fogorvosához a kialakult panasszal.




Leírása alapján és ínygyulladásra gyanakszom, így erről írok pár sort, ez azonban nem helyettesíti a személyes állapotfelmérést és korrekt diagnózist fogorvosánál.




A fogkoronák elkészítése történhet vállas csiszolással vagy úgynevezett hagyományos csiszolással. A vállas csiszolás során a készülő korona szélének kialakítunk helyet a fogcsonkban, míg a hagyományos csiszolásnál ilyen nem történik, így a korona széle valamilyen mértékben eláll a fog nyakától, ezzel gyulladást okozva a fogínyben. A vállas csiszolásnál a korona széle besimul a fognyakhoz, így így gyulladás nem, vagy ritka esetben alakul ki.



Az ínygyulladás kellemetlen szaggal és ízzel jár, ahol a korona alatt élő fog van, ott érzékenység gyakrabban érezhető.



A legtöbb esetben van lehetőség a hagyományos csiszolás átcsiszolására vállasra, bár ez nem minden esetben garantálható. Amennyiben az ínygyulladást valóban az elálló koronaszél okozza, úgy a tartós javuláshoz a korona cseréjére van szükség. Első alkalommal a régi koronákat az orvos eltávolítja, majd ideiglenes műanyag koronákat helyez fel. Az ideiglenes korona széle nem érhet el az ínyig, ugyanis első lépés az ínygyulladás megszüntetése.



Ennek alapja a kiváltó ágens eltávolítása, ezen felül íny alatti fogkőeltávolítás, simítás, gyulladáscsökkentés. Kb. 10 nap, 2 hét alatt az íny meggyógyul, így az új csiszolást el lehet készíteni a fogcsonkokon.



Az ínygyulladás gyógyulásával bizonyos esetekben az íny kissé visszahúzódik, és feszesen tapad a helyén. A vállas előkészítésre készíthető fémkerámia korona és cirkon kerámia korona is. A front régióban magasabb esztétikai értéke miatt manapság egyre inkább a cirkon kerámia koronát választják a páciensek.

2 megjegyzés:

  1. Kedves doktornő!
    Kislányom 2 éves múlt.A felső metszőfogai,szemfogai el vannak szineződve,a metszőfogak nyelv felöli részén fehéres csík van a fogszéleken.Próbálom minél egészségesebben táplálni,még szopik is,cukrot,édességet,teát stb. nem kap.
    Mivel elég rossz evő, vékonyka és mostanában evés után többször vakarózik,felmerült bennem a lisztérzékenység.Több helyen említik a zománchibát,elszineződést a betegség kapcsán.
    Önnek mi a véleménye?
    köszönöm
    Vera

    VálaszTörlés
  2. Kedves Vera, nagyon sajnálom, nem értek eléggé az anyagcsere betegségekhez, hogy véleményt formálhassak. Ha felszívódási zavar, lisztérzékenység felmerül Önben, mindenképp próbálja meg, ezen a területen jártas szakember véleményét kikérni. A tejfogakkal, egyelőre még nincs sok teendő, ha a zománc fejlődése nem volt megfelelő, minél többet kellene ápolni, mosni, hogy a gyengébb szerkezetet megvédjék.
    Sajnálom, nem tudok többet segíteni,
    Üdvözlettel,
    dr. Pattogató Rita

    VálaszTörlés