Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2011. november 22., kedd

Fogíny visszahúzódás alsó metszőfogakról

"Az első/alsó metszőfogaimról teljesen lehúzódott a fogínyem, érdeklődöm hogy ezt a problémát lehet-e valahogy orvosolni, illetve létezik-e olyan kezelés amelynek hatására a fogíny (valamelyest) visszanő?



Segítséged, válaszod ezúton is köszönöm."





Sajnos a fogíny visszanövesztésére nincs technika, esetleg a folyamatot lehet lassítani, de ehhez tudni kell, hogy pontosan mi okozta. (Életkor, általános egészségi állapot, fogászati státusz, ínyvisszahúzódás mérétke, tasakmélység, fog-mozgathatóság, harapás, szájhigiéné).



A kórosan gyors fogínysorvadás hátterében elsősorban genetikai adottság szerepel (immunológiai probléma), bizonyos esetekben harapási rendellenesség vagy más fogászati probléma, a legtöbb esetben fogkő, ínygyulladás.



Az első és legfontosabb, fokozottan ügyelni a szájhigiéniára (fogkőeltávolítás, polírozás akár negyedévenként), hiszen minden gyulladás fokozza a fogínysorvadás ütemét.




Érdemes lehet megpróbálni a Semmelweis Egyetem Parodontológiai Klinikáját (Bp., IX. ker. Szentkirályi u. 47.) akik speciálisan foglalkoznak a fogíny és a szájbetegségek területével. Bizonyos esetekben lebenyátültetéssel, egyéb ínyplasztikákkal lehetséges a visszahúzódott íny pótlása, megfelelő indikáció és extrém jó szájhigiéné esetén.



Az első lépés tehát a kiváltó ok tisztázása, a következő a komoly szájhigiéné megteremtése, ezeket érdemes saját fogorvosánál igénybe venni, majd a Parodontológiai Klinikán szakvélemény és esetleges kezelési lehetőség kérése.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése