Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2011. november 17., csütörtök

Fogíny visszahúzódás, gyulladás koronaszél mellett

"Kedves Rita! Érdeklődéssel olvasom blogját és weboldalát. Sajnos nagyon kevés fogorvos nyújt ilyen korrekt, precíz tájékoztatást a hozzájuk forduló embereknek.


A kérdésem a következő lenne:


A jobb felső 5. 6. 7. fogaimon jelenleg ideiglenes műanyag koronák vannak kb. 5 hónapja. Mindegyik fog gyökérkezelt, minimális megmaradt foganyaggal. Két fogban üvegszálas csap van, egyben öntött arany csap, mindegyik vállas csiszolással. Az ínyem az elmúlt hónapokban elkezdett visszahúzódni, így a fogak tetején kilátszik a fogak szürkésfehér pereme. Szeretnék az ideiglenes koronák helyett fix pótlásokat kapni. Megoldható lenne ebben az esetben, hogy a kilátszó peremeket valamilyen módon eltüntessék, anélkül, hogy az ínyem érintkezne a koronák peremével?


Milyen típusú fogpótlást javasolna? Fémallergiám van, így csak valamilyen fémmentes típus vagy arany jöhetne szóba. Az alsó állkapcsomon levő fogaimban is már elég nagy tömések vannak, az 5. 6. fogamon szintén eléggé vissza van húzódva az íny, néha érzékeny is. Olvastam, hogy a cirkónium koronák a rendkívüli keménységüknél fogva jobban koptatják a velük szemben levő fogakat. Kérdésem az lenne, hogy ilyen visszahúzódott ínyű és nagy tömésekkel bíró frontfogak esetében javasolható -e a cirkónium korona a jobb felső fogakra vagy esetleg érdemesebb lenne valamilyen kevésbé nagy keménységű anyagot választani.


A bal alsó 6. fogam hiányzik, volt már több hidam is, az első aláromlott, de a kialakítása íny szempontjából jó volt, mert egy peremen feküdt, a második (cirkónium hagyományos csiszolással...) állandóan leesett és begyulladt az ínyem körbe a csiszolt fogak peremén. A íny még most is elég gyulladt, pedig a híd már hónapok óta nincs fent. A 5. fogamnak már kb. a fele eltűnt, mert benőtte az íny. A kérdésem az lenne, hogy meg lehet -e szűntetni az ínygyulladást, illetve kiszabadíthatók -e az eltűnt fogrészek az íny alól.


Szíves válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel:T. Tímea"Kedves Tímea,


Igyekszem pontokban válaszolni:

1. A jobb felső 5. 6. 7. fogaimon jelenleg ... Az ínyem az elmúlt hónapokban elkezdett visszahúzódni, így a fogak tetején kilátszik a fogak szürkésfehér pereme...Megoldható lenne ... a kilátszó peremeket valamilyen módon eltüntessék, anélkül, hogy az ínyem érintkezne a koronák peremével?
Válasz: a vállakat picit le kell süllyeszteni íny szintjébe vagy minimálisan íny alá. A koronán kilakított váll így a csonkon kialakított vállon nyugszik, de az ínyt nem irritálja, hiszen a kontúrja nem áll ell a fog nyakánál. Teljesen természetes, hogy ideiglenes korona készítése esetén a fogorvos a vállat csak nagyjából, közel az ínyhez, inkább íny felett helyezi el, a végleges váll magasságot a végleges csiszolás esetén szoktuk beállítani, azaz ínyszintbe süllyeszteni.


2. Milyen típusú fogpótlást javasolna? Fémallergiám van, ...


Válasz: Valamit félreérthetett. A cirkon alapanyag valóban nagyon kemény anyag, kedvező keménysége, ereje és szakítószilárdsága teszi lehetővé, hogy vele a fémvázat ki lehessen váltani. A cirkon azonban a fogpótlás vázát képezi, ezt az anyagot Ön nem is látja, hiszen a cirkon vázra porcelán leplezés kerül, ez adja meg a korona, a rágófelszín végleges formáját. A hagyományos porcelán leplezés is nagyon kemény anyag, keményebb mint a zománc. Azonban egyre több fogtechnikus magasabb víztartalmú, így puhább porcelán leplező anyagot használ, melyek kopási együtthatója már megközelíti a zománcét.


Fémallergia esetén és esztétikai szempontból tehát cirkon vázas porcelán leplezésű korona javasolható, ha lehet nagyobb víztartalmú porcelán leplezővel. A koronákkal szembeni rágófogakra, ha ezekre nem muszáj koronát készíteni, mivel csak a belsejük hiányzik, illetve nagy mértékben tömött, lehetséges úgynevezett betétet (onlay/inlay) készíteni. A betét elkészíthető úgynevezett módosított kerámia anyagból, mely polimer elemet is tartalmaz, így a zománccal hasonló keménységű. Frontfogak esetén általában szintén cirkon vázas porcelánnal leplezett korona javasolt.


3. A bal alsó 6. fogam hiányzik, ...A kérdésem az lenne, hogy meg lehet -e szűntetni az ínygyulladást, illetve kiszabadíthatók -e az eltűnt fogrészek az íny alól.


Válasz: Sajnos ezt nem tudom látatlanban megmondani, ehhez mindenképp szájvizsgálat szükséges. Nehéz szituáció, ha a hagyományos csiszolással nagyon mélyen az íny alá csiszoltak, nehéz vállat kialakítani. Kérdés, hogy miért van még mindig az íny begyulladva, ha nincs irritáló elálló koronaszél – először mindenképp ezt kellene tisztázni. Az 5 fog rendbetételéhez a személyes vizsgálat mellett rtg felvétel is szükséges, ennek alapján lehet megmondani, hogy csapos felépítéssel lehet e a foggal valamit kezdeni, egyáltalán megtartható e és ha igen váll perem kialakítható e vagy sem (sajnos ilyen is előfordul).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése