Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2011. november 30., szerda

Ideiglenes fogpótlás melletti ínygyulladás

"Egy éve már fordultam Önhöz egy kérdéssel, köszönöm részletes válaszát. Most ismét a tanácsát kérem.Két hónapja el kellett távolítani a bal felő kettes fogamat. Sajnos nem volt más megoldás, megpróbálták gyökérkezelni is, de állandóan begyulladt. Cukorbetegségem van, valószínűleg ez is közrejátszott abban, hogy az ínyem nagyon lassan gyógyult a húzás helyén. Legalábbis a fogorvos ezt mondta. Ezt nem tudom biztosan, mindenesetre több mint 2 hónap volt. Amíg várni kellett kértem ideiglenes pótlást. Ez egy műanyag korona híd volt, de szerintem begyulladt tőle az ínyem. Lehet hogy allergiás vagyok az ideiglenes fogra?Melyek az ínygyulladás tünetei? Voltam háziorvosnál is, arra gyanakodtam, hogy arcüreggyulladás is kialakult, mert a szemem felé is sugárzott a fájdalom. Nem tudom eldönteni, hoyg az ínyem fáj, vagy a fog a korona alatt?

El lehet így készíteni a porcelán fogakat? Ha baj van le lehet szedni az új hidat úgy hogy ne sérüljün? Van e értelme antibiotikumot szedni?Köszönöm a választ, G. Ferenc (48 éves vagyok)"

Kedves Ferenc,Az ideiglenes pótlás amennyiben elér az ínyig (javasolt, hogy az ideiglenes korona az ínyszélt ne érintse), akkor ott ínygyulladást vált ki. Fogpótlás vagy tömés készítése esetén törekedni kell a gyulladásmentes környezetre a fogpótlás elkészítésnek összes lépése során. A későbbi ínygyulladás elkerülése leginkább úgy lehetséges, hogy már az alapoktól gyulladásmentes az íny (az id korona mellett is) és vállas koronaelőkészítés a preparálási technika.Az ínygyulladás jele fogínyvérzés, duzzadt lilás színű íny, kevésbé a jellemzi a fájdalom, vagy ha van is, az inkább az ínyre koncentrálódik, kevésbé szétsugárzó. A jól meg nem határozható fájdalom, mely sugárzik, esetleg este rosszabb reggel jobb, talán inkább fogbélgyulladásra utal. A szem felé sugárzó fájdalom inkább a szemfogra (3) jellemző. A 2, 3 fogakra nem jellemző, hogy arcüreg felé hatnának, ez inkább a kisőrlő fogaktól kezdődik (4-től) bár kivételek mindig lehetnek.A leírt fájdalmak utalhatnak tehát ínygyulladásra, de fogbélgyulladásra is. A fogbélelhalás eleinte a röntgenen nem látszik, csak akkor, ha a fog elhalt és a gyulladás a csontot is elérte. A röntgenen ugyanis csak akkor látunk elváltozást a normálishoz képest, ha az már a csontban valamilyenfajta rekaciót váltott ki. Itt akár több hetes késés is lehet, míg a röntgenen valami látszik.Első lépés mindig az alapozás, addig nem érdemes új fogpótlást felhelyezni, míg a pillérfogak, illetve az íny panaszos. Csak biztos alapokra lehet hosszútávon garantált jó munkát készíteni.Ha a fogpótlás már véglegesen fel lett ragasztva, akkor már sokkal nehezebb a kezelés. A koronán át lehetséges a fogat megtrepanálni és a gyökérkezelést elvégezni, ám ez technikailag nem mindig egyszerű, a porcelánleplezés lepattanásával járhat, illetve a gyökérkezelés tökéletes kivitelezhetőségét a koronán át történő technika rontja. A gyökérkezeléssel az esetleges fogbélgyulladást meg lehet oldani, azonban az ínygyulladást ez nem nem oldja meg.Az antibiotikum szedése külsőleg elodázhat dolgokat, hiszen széles spektrumával a gyulladást átmenetileg csökkent. Végleges megoldást azonban nem fog jelenteni, mivel a fájdalom okát nem tudjuk, és amennyiben az akár gyökérkezelés, akár a korona széle vagy a hídtest okozta íny irritáció, mechanikai fogorvosi beavatkozásra van szükség, melyt az antibiotikum nem képes kiváltani.Mindenképp javasolt, hogy panaszaival mielöbb keresse fel fogorvosát és beszéljék át a lehetséges okokat és a következő fogászati lépést.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése