Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2012. január 18., szerda

Fogorvos válaszol - fogágygyulladás kezelése

"Fogágybetegségről szeretnék érdeklődni. Pár napja észrevettem hogy ki van lazulva egy fogam, le van húzódva róla az íny. Kértem időpontot egy fogorvostól. Néha vérzik a fogam, de a Tiens fogkrém segít. Ez a fogkrém antibakteriális, gyulladásgátló, méregtelenítő, fájdalomcsillapító. Fogorvosi kezeléssel meg lehet- e álltani a lazulást, illetve meg lehet-e még menteni ezt a fogat? Oláh András" 

Kedves András,

Hogy konkrétan a meglazult fogon lehet e biztosan segíteni azt nem tudom, ehhez röntgen felvétel és szájvizsgálat szükséges.

Egy bizonyos fogágypusztulás után, mikor a fogágy tartóereje már jóval kisebb, mint a fogra jutó billentő erők (a rágásból származó döntögető erők), akkor nem sok az esély a fog megtartására. Ilyenkor tudatos, a fogápolást alaposan végző páciens részére sínezés javasolható, mellyel a fog szájban tarthatóságának ideje hosszabbítható, amennyiben a Páciens a speciális szájápolási tanácsokat betartja.
Lényeg soha nem legyen gyulladt az íny, mindig tiszta fogfelszínek legyenek!

A fogágypusztulás oka leegyszerűsítve: a fogíny barázdák, tasakok mélyén baktériumok bújnak meg, melyek agresszív szövetkárosító toxinokat termelnek.
Ezekre vagy van megfelelő immunválasz vagy nincs. Sőt túlzottan erős immunválasz esetén maguk az immunsejtek is termelnek a kórokozók elpusztítására olyan anyagokat, melyek végül a saját szöveteket is pusztítják.

A problémát tehát két oldalról kell megközelíteni

1. A kórokozó baktériumok elpusztítása
  • egyszerű esetben normál otthoni szájhigiénia, kiegészítve minimum egy, esetleg fél évenként rendelői professzionális fogtisztítással 
  • agresszív kórokozók, gyenge immunitás mellett orvos által indikált antimikrobiális terápia 
  • hagyományos esetben antibiotikum – én nem javasolom, rengeteg a mellékhatás és hamar rezisztencia alakul ki, ráadásként gombás fertőzésekkel 
  • a normál ultrahangos fogkő eltávolítás mellett kialakult fogínytasakok esetén parodontológiai kürettálás (zárt vagy nyitott) – lényege a mély felrakódások eltávolítása - lézeres kezelés az ínytasakban – kórokozókat, gyulladt szöveteket elpusztítja, bioregeneratív hatású.

2. immunrendszer harmonikus működése: - immunológiai háttérbetegség esetén belgyógyászati kivizsgálás és kezelés - egyszerűbb esetben vitaminok és ásványi anyagok pótlása, különös tekintettel a C vitaminra

 Remélem segítik Önt a fenti információk, jó egészséget, ép fogakat és fogínyt kívánok!

Üdvözlettel, Dr. Pattogató Rita

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése