Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2012. január 4., szerda

Korona alatti szuvasodás lehetősége


Kedves Doktornő!
Jobb felső hatos -eredetileg koronás- fogam a korona alatt szuvasodik.
Fogorvosom azt mondta röntgenfelvétel alapján, hogy a fog már nem él ezért ki kell húzni.
Lévén, hogy ennek nem örülök egyrészt korábbi igen kellemetlen tapasztalatom miatt /száj és orrüreg összenyílt/ másrészt a fogam valamilyen pótlásáról kellene gondoskodni.
Meg kell jegyezzem, hogy semmi fájdalmam nincs, nincs gyulladásban.
Szeretném -bármi módon- a fogamat megmenteni.
Köszönettel várom szíves válaszát, Csaba”

Kedves Csaba,
Sajnos látatlanban nem tudom megmondani, hogy a foghúzás elkerülhető e. Ehhez szájvizsgálat és röntgenfelvétel szükséges.
Amennyiben a gyökérkezelés kivitelezhetőnek látszik, úgy azt a korona eltávolítása után lehet elkezdeni. Korona eltávolítása nélkül, az azon keresztül végzett gyökérkezelés az újrafertőződés veszélyét nagyban magában hordja, így nem javasolt, illetve az így kezelt fogra garancia nem vállalható.
Ha a fog körül a csontállomány egy krónikus gyulladás következtében jelentősen elpusztult, felszívódott, akkor sajnos kicsi az esély arra, hogy gyökérkezeléssel a fog menthető. Ugyancsak nehéz a helyzet, ha a fog gyökerei jelentősen görbültek, vagy a gyökércsatornák nehezen feltárhatóak.
A hagyományos gyökérkezelési technikák mellé a modern fogorvoslás különböző gépi technikák segítségét veszi igénybe, így a régen menthetetlennek tartott fogak kezelésére is nagyobb esély nyílik manapság.
Ilyen lehetőségek
- a gyökércsatornák precízebb és biztonságosabb feltárása gépi gyökércsatorna bemérőkkel,
- a gyökércsatornák hosszának pontos bemérése műszer segítségével,
- lézeres gyökércsatorna sterilizálás, mely a dentin tubulusokba 1000 nm mélyen hatol be a hagyományos 1-2 nm fertőtlenítéssel szemben,
- speciális kén-dioxid gázt fejlesztő átöblítő folyadék használata, mely a gyökércsatornán túli területek fertőtlenítését segíti.
A fenti lehetőségek csupán nagyobb teret, kifinomultabb és jobb fegyvert adnak az orvosnak a kórokozók helyreállítására, azonban nem jelentik feltétlenül azt, hogy mindent meg lehet velük menteni.
Biztatom, hogy amennyiben foga megmentése a cél, keressen fel több fogorvost, nézzen körül az alkalmazott technikák területén, így ha a foga valóban megmenthető, segíteni fognak Önön!
Amennyiben bizalommal fordulna hozzánk, a Budapest Dental fogorvosaihoz, ha tudunk, természetesen szívesen segítünk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése