Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2012. január 9., hétfő

Fogorvos válaszol - fogtömés készítés


„Fogorvos, fogászat után kezdtem az interneten információt gyűjteni, így bukkantam az Ön fogorvosi blogjára. Mind szakmailag, szakmai képesítését és képességeit tekintve, mind emberileg is nagyon meggyőzött, kifejezetten szimpatikusnak és felkészültnek találom, ezért bátorkodtam Önhöz fordulni.
A bal alsó 5ös fogamat ahogy megvizsgáltam a tükörben, rá kellett hogy jöjjek, lyukas és tömésre van szükségem, de legalább nem fáj.
A kérdésem az volna, mennyi idő egy ilyen kezelés? Mennyi időt vesz igénybe, kapok e érzéstelenítést és fogok e fájdalmat érezni? Nem is akarom tagadni, hogy aggaszt és meg vagyok ijedve. Nem emlékszem már a kisgyerekkorom fogászaton töltött időszakaira, annyira régen volt és semmilyen "élményem", emlékem nincs, amiből táplálkozhatnék, erőt meríthetnék.
Lehet, hogy kissé gyerekes az aggódásom és maga a kérdés, de kérem, világosítson fel, hogy is fog zajlani a kezelés, már amennyiben ténylegesen tömésre kerül sor.

Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Tisztelettel, Cs. Csaba”


Kedves Csaba!

Köszönöm bizalmát, hogy félelmeit, kérdéseit megosztotta velem.

A kezelés megkezdése előtt szerintem a legfontosabb, hogy olyan fogorvoshoz forduljon, akiben maximálisan megbízik! Ha csak egy tömésről van is szó, akkor is érdemes az Önnek megfelelő fogorvos felkutatására időt szánni! Ha megvan a megfelelő bizalom, akkor sokkal jobb eredmény születik, a kezelés gyorsan és könnyen elvégezhető!

A töméskészítés lépései:

1. A kezelés előtt, segítségére lehet a homeopátia. 5 golyócska Árnika Montana C12 vagy C30 homeopátiás szer bevétele javasolt a kezelés reggelén illetve közvetlenül a kezelés előtt. Majd a kezelés után rögtön megint 5 golyócska, majd este 5 és másnap reggel 5. Az Arnika alapszer a fogászatban.

2. Manapság a tömések érzéstelenítésben történnek. Az alsó fognál úgynevezett vezetéses érzéstelenítést fog adni a doki. Ez azt jelenti, hogy hátra az állkapocs belső felszínéhez ad be majd injekciót. Ez kicsit kellemetlen, inkább feszítő, mint fájdalmas érzés lehet, esetleg egy villanyütés szerű érzés kísérheti, de kb. 30 mp. az egész. Ezután az alsó állkapocs teljes bal oldala elzsibbad , a fél ajkán fogja leginkább érezni a zsibbadást. A modernebb Ultracain DS Forte injectió 4-5 x erősebb mint a hagyományos lidocain, de a lidocain is megfelelő érzéstelenséget biztosít.

3. Az orvos turbina fúróval eltávolítja a szuvas részeket és kialakítja a tömés helyét a fogban. Ez kb. 5-10 percet vesz igénybe. A vizet és a nyálat a nyálszívó illetve a nővér az exhaustorral elszívja. Ez megfelelő zsibbasztás esetén tökéletesen fájdalommentes, a hangokat és a nyomás érzést nem lehet kikapcsolni, de egy kis lelki felkészüléssel illetve az Arnika védelmében egyáltalán nem kibírhatatlan.

4. Ha a fognak egy oldala is szuvas volt, az orvos egy „matrica” nevű eszközt helyez fel, ami segít a fog oldalfalának kialakításában. Ez ugyanúgy fájdalommentes mint a fúrás, pár percet vesz igénybe, kicsit az ínynél nyomást érezhet, ahogy az ínyszélnél kiékeli a matricát, hogy a tömés jól passzoljon a foghoz. A matrica felhelyezése precizitást és odafigyelést igényel, ezen múlik ugyanis, hogy a tömésre előkészített kavitás száraz marad e a töméskészítés végéig, illetve hogy az érintett fog melletti foggal milyen lesz az érintkezési pont, szaknyelven kontaktpont.

5. A fogat izolálja, ez azt jelenti, hogy leszárítja és vérteleníti a fogat, a tömést ugyanis csak tökéletesen tiszta és száraz vagy felügyelettel nedvesített környezetben lehet elkészíteni.

6. A töméskészítés a tömőanyag fajtájától minőségétől függően több féle lehet. Amalgámot egyre kevesebben alkalmaznak, ez a legyegyszerűbb.  A fogszínű műanyag tömésnél több lépés van, (foszforsavas előkészítés, öblítés, ragasztás, tömésrétegek, vagy egyben sav+bonding – a márkától függően)
A fehér tömés kialakítás szokta a legtöbb időt elvenni, ezt a tömést ugyanis rétegenként szükséges a fogba helyezni, hogy a zsugorodást és az utófájdalmat elkerüljük. A tömés márkája nem mindegy, érdemes olyan fogászatot választani, ahol kíváló minőségű anyagokat használnak. A fehér fogtömés készítésekor rengeteg apró dologra figyel az orvos, precízen kell elvégezni, hogy hosszú távon jól funkcionáló tömést kapjunk. A tömést rétegenként 20-40 mp-ig kék színű fénnyel világítják meg, az anyag ugyanis fényre köt.

7. A matrica eltávolítása után a harapási magasság beállítása következik, ennek kényelmesnek kell lennie, ez megint turbina fúróval történik, fájdalommentesen. E mozzanat végén a tömés finírozása és polírozása következik, hogy tökéletesen sima legyen.

8. A zsibbadás kb. 2-5 óra alatt múlik el, ezután lehet enni, inni. Kis utófájdalom, érzékenység mind a fogban mind az injekció helyén jelentkezhet. Némelyeknél a zsibbadás végeztével fejfájás jelentkezhet, ez másnapra elmúlik.

Remélem segítik Önt a fenti információk, jó egészséget kívánva,

Üdvözlettel,
Dr. Pattogató Rita

2 megjegyzés:

 1. Tisztelt Doktornő.

  Elolvastam a korábbi válaszát..és ott ön arról beszélt,hogy olyan rendelőt kell választani,ahol kiemelt márkás tömítőanyagokat használnak...
  Ha megkérném szépen nem sorolná fel a legjobbakat..és a kevésbé jókra is adva pár példát?!Nemzetközileg elsimert standard szerint érdekelnének az anyagok..mivel nem magyarországon élek(ezt csak azért pontositom,mivel nemvagyok jártas,hogy esetleg kölönbözne e..).
  LEgutóbb olvam fogorvosnál..és a tömés pár hónap alatt elkopott(mivel kontaktfelületen volt)..és a tömés felülete már akkor érdes volt..ez valószinu egy gyengébb minőségü muanyag lehetet...a tömések mindig muanyagból készülnek?!
  Szeretnék ezután informált lenni,és még kezelés előtt érdeklődni arról,hogy milyen anyagokat használnak...ezért nagyon hálás lennék ha válaszolna kérdésemre.

  Üdvözlettel, Dominick

  VálaszTörlés
 2. Kedves Dominick,

  Az érdes felszínű, hamar kikopó anyag ideiglenes fogtömés, amit általában gyökérkezelések lezárásakor a várakozási időre tesz be a fogorvos, míg eldől a fog sorsa. Ez általában valamilyen üvegionomer cement. Sokszor tapasztaljuk, hogy a páciensek az ideiglenes tömést végleges tömésnek veszik és ebből sok félreértés adódhat. A kommunikáció nagyon fontos, így ha bármiben kérdése merül fel, mindig tegye fel orvosának.
  Az esztétikus fogszínű tömőanyag felszíne sima, hiszen a fogorvos a tömés készítésének utolsó fázisában tökéletesen lepolírozza a felszíneket. A felszín sima, fényes, a nyelvnek kellemes tapintatú. A tömés nem kopik gyorsabban mint a saját fogzománc, a kopásállósága nagyjából a zománcéval egyező (néha keményebb). A mai legmodernebb esztétikus tömőanyagok a műgyanta bázisban nagy mennyiségű nano méretű üveg és kerámia töltelék anyagot tartalmaznak. Ez ad lehetőséget a természetes fény áteresztő képességre, így a frontfogak területén is természethű, esztétikus töméseket készíthetünk. A nano részecskéket tartalmazó tömőanyagok zsugorodási jellemzői is igen kedvezőek, ez pedig a fogtömés utáni, úgynevezett posttraumatikus fájdalmat, vagy zsugorodási stresszt küszöböli ki. Mi a rendelőben használunk külön tömőanyagot, amely a teljes tömés magját képezi és a zsugorodási stresszt a legnagyobb mértékben kiküszöböli, így az utófájdalom a fogtömés után nagyon ritkán jelentkezik. A belső tömőanyag mag (SDR)ezután esztétikusabb fényáteresztőbb tömőanyaggal van tovább építve, ez adja meg a tömés esztétikai értékét, de ha csak ezt használnánk a belső részere, a zsugorodási stressz nagyobb lenne.
  Én nem tudok minden tömőanyag kategóriát és márkát felsorolni, hiszen a számuk szerintem a végtelenhez közelít, hatalmas a választék. A legjobb márkák közé tartoznak: 3MEspe, Gradia, SDR, Kerr, stb.
  Egy megbízható, igényes fogászat és fogorvos egészen biztosan megbízható és színvonalas tömőanyagot fog alkalmazni, és amennyiben a Páciens érdeklődik, az orvos biztosan szívesen elmagyarázza az általa használt anyagokat.

  Minden jót kívánok,

  Dr. Pattogató Rita

  VálaszTörlés