Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2012. április 12., csütörtök

Fogínygyulladás és mozgó fogak

"Egy spontán fogászati röntgen alkalmával kiderült, hogy több fogam is mozog, kivétel az alsó öt frontfogat. Ezután dentálhigiénikus ultrahangos fogkő eltávolitást végzett sóoldatos polirozással, amire jól reagált az inyem (foginygyulladásom van). Azóta folyamatosan használok foginygyulladásra szájvizet a többfázisú fogmosással együtt. Panaszom nincs, de a röntgen eredménye miatt aggódom. Ön mit javasolna? A lézeres kezelés megoldást jelenthetne vagy sinezést esetleg?Még nem érzékelem a fogmozgást, nem zavar egyáltalán evésnél stb.


Köszönöm, üdv.: F. Anna"Kedves Anna,

A legfontosabb, hogy rendszeresen járjon el tisztításra, fogkőlevételre. Ha kell akár negyed évenként is, de félévente minimálisan.

A szájvíz nagyon jó, de csak akkor segít, ha nem alakult ki érett plakk, azaz, a fogfelszínek simák. Az érettebb lepedék baktériumkoloniáira már nem olyan hatásos.

A kürettálás, lézeres fogíny kezelés egy komplex fogínysorvadás terápia része, amennyiben erre valóban szükség van. Ennek eldöntésére röntgen és szájvizsgálat alapján van lehetőség.

A kürett lézer és minden kezelés célja végeredményben ugyanaz, eltávolítani a puhább vagy keményebb felrakódásokat és simára polírozni a fogfelszínket. Ezzel megelőzhető a komolyabb érettebb bektérium flórák kialakulása. Az érett lepedék azért veszélyes, mert ebben telepednek meg azok az agresszív mélyen a szövetekben is szaporodni képes baktériumok, melyek a fogíny és csont pusztítását végzik.

Sínezésre csak akkor van szükség ha a fogak már jelentősebben mozognak és a professzionális tisztító terápiák ellenére a csontágy nem bírja már megtartani a fogakat, így több fog összesínezése haladékot adhat a fog elvesztése előtt.

Modern terápiás lehetőség a bektériumok elpusztítására az antimikrobiális fotodinamikus terápia. A fogak, íny alatti terület tisztántartása és lesimítása ebben az esetben is szükséges, de a terápia nagyon jó lehetőség a komolyabb fertőzöttség leküzdésére.
Bízom benne, hogy segítik Önt a fenti információk!Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése