Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2012. május 14., hétfő

CAD-CAM technológia a fogászatban


"Olvastuk az Önök honlapján, hogy  fogpótlásokat CAD-CAM technológiával is készítenek.
A feleségemnek teljes protézisre lenne szüksége, alsó-felső fogsor, de mivel teljesen elsorvadt a fogínye, nincs egyáltalán gerinc, sőt negatív meder van, és ráadásul erős bulldog harapása van, ezért a hagyományos mintavétel nagyon problémás és bizonytalan. Emiatt az eddig hagyományosan készült fogsorok sohasem váltak be.
Az alábbi hírre akadtunk az Interneten:

" Egy német gyártóval a Fraunhoffer Társaság olyan szerződést írt alá, amely egy fogászati optikai digitalizáló rendszer kifejlesztésére irányul, mely a szájüreg szkennelésére is képes, és kamerájával a fogakról 3D-s képeket készít.
Gyakorlati célja, hogy a fogászati protéziseket könnyebben előállíthassák, így ennek megfelelően került kialakításra, így a jövőben a lenyomatvételt és a gipszöntést is mellőzhetjük. "

Kérdésünk:  megvalósult-e már ez a technológia Magyarországon, és ha igen, Önök vagy valaki más foglalkoznak-e vele?
Vagy pedig mit tudnak ajánlani?
Implantációra azért nem gondolunk, mert nagyon vékony az alsó állkapocs csontja és súlyos csontritkulása van, a csontpótlás pedig hónapokig épül be, és fél, hogy nem lesz tartós a csonk, mert kilazul.

Előre is köszönöm megtisztelő válaszukat:

Üdvözlettel:
Péter "

Kedves Péter,

A CAD-CAM technológiát a fogtechnikai munkafázisok során alkalmazza a fogtechnikus, mikor a cirkon korona vagy híd vázát a bescennelt mintára számítógépes tervezéssel készíti el, majd az így elkészített digitális képet egy frézgép kifaragja és ezt illesztik a gipszmintára, majd küldik el részünkre próbára a rendelőbe. A fogcsonkokról a lenyomatvételezés hagyományos lenyomatanyaggal történik.

Létezik lézeres lenyomatvételi eljárás, amikor egy kis kamerával 3D képeket készítenek az előkészített fogakról, fogcsonkokról, egy egy szóló korona, illetve fogbetét esetében, ekkor valóban nincs szükség külön lenyomatra, rendelőnkben azonban mi ezt az eljárást nem alkalmazzuk. Az ilyen letapogatásnál alapvetés, hogy a lemintázandó fogcsonk vagy kavitás (azaz  a Páciens feje)  ne mozduljon el a letapogatás alatt, mert csak ekkor biztosítható a megfelelően pontos fogmű.

A teljes fogsor készítése esetén a hagyományos módszer szerint, úgynevezett funkciós lenyomatra van szükség, amely azt jelenti, hogy a lenyomatvételezés nem csak a statikus anatómiai viszonyokat tartalmazza, hanem a lenyomatozás közben különböző szájmozgásokat, nyelést, stb. végeztetünk, (funkcionálás) annak érdekében, hogy az evés, beszéd stb. alatt elmozduló lágy szájképletek (kettőzet, frenulum, nyelv, stb)  részére szükséges teret a készülő fogsorban megadjuk.

Fogsor készítés esetén a teljes állcsontgerinc lézeres letapogatásáról jómagam nem hallottam, ez természetesen nem jelenti azt hogy nem létezik. 

Félreértésre adhat okot, hogy sokszor félrefordítják a „protézis” szót, mivel ezen mi magyarok a fogsort értjük,a szerző azonban az átfogó „fogpótlás” szót is értheti alatta, ami tartalmazza az összes fogművet, koronákat, hidakat, betéteket stb.


Sajnálom, hogy nem tudok többet segíteni, 

Üdvözlettel, dr. Pattogató Rita


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése