Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2012. május 15., kedd

Mennyire tartós a csiszolás nélküli híd?


"Az alábbi kérdésekre szeretnék választ kapni: - A BelleGlass® technika milyen élettartamú megoldás? (látom, hogy 2 év garanciát adnak, de mennyi ideig tart ki a tapasztalatok szerint?) - Ha a fenti megoldás már nem funkcionál megfelelően, akkor mik a további lépések? - Létezik-e zirkonium alapú megoldás a csiszolás nélküli fémmentes fogpótlásra? Üdv, Géza" 


Kedves Géza, 

A csiszolás nélküli fogpótlás tartóssága függ: 

  • foghiány távolsága – minél kisebb távolságot kell áthidalni annál jobb, 1 cm a maximális távolság 
  • harapás típusa (rendellenes harapási helyzet, erős masseter rágás kedvezőtlenebb)
  • fogakba elkészíthető kazetták kiterjesztésének lehetőségei (függ az eredeti szuvasodás méretétől, a fog formájától, méretétől) 
  • Páciens higiéniai szokásai, fogpótlás tisztításának alapossága és rendszeressége
A fentiek alapján nem lehet fix időtartamot mondani a kihordásra, van olyan betegünk, akinek 2 éven belül a pótlás eltört, ebben az esetben a Belleglass pótlás árát beszámítottuk egy 3 tagú klasszikus híd árába, mivel statikailag a Belle Glass híd sajnos nem volt megfelelő. 

Van olyan Páciens akinek kb. 3 – 4 év közt cseréljük, de ő ezzel meg van elégedve, hiszen nem veszt több foganyagot, el tudja fogadni, hogy ez az anyag és technika ennyit bír, számára a foganyag a legfontosabb. 

Van olyan Páciensünk, akinek több mint 5 éve szájban van és semmilyen probléma nincs a pótlással. 

Cirkon anyagból (Prettau cirkon) készülhet csiszolás nélküli fogpótlás. Ilyenkor az egész fogpótlás cirkonból van (nincs porcelán leplezés). Ennek előnye, hogy a cirkon nem törik el a hídtestnél, hátránya viszont, hogy a fogszínt porcelán leplezés nélkül nem lehet olyan szépen reprodukálni, mint a BelleGlass anyaggal (a cirkon önmagában nem fényáteresztő), vagy egy normál cirkon híddal, ahol van elegendő hely a porcelán leplezésre is. 
Szintén hátránya, hogy árban a Belleglass áránál drágább (egységenként a BelleGlass 35.000 Ft, míg a Prettau cirkon 52.000 Ft/tag; a normál csiszolás nélküli híd 3 tagú).  Budapest Dental Fogászati árakról van szó.

A csiszolás nélküli pótlás tervezésénél az első pontban felsorolt szempontokat alaposan át kell vizsgálni, így néhány esetben eleve kizáródik a csiszolás nélküli fogpótlás lehetősége (pl. túl hosszú a távolság a foghiány helyén). 

Az alapos tervezés ellenére is pár százalékban előfordul, hogy a fogpótlás mégsem működik, statikailag erősebb elhorgonyzású fogpótlásra van szükség. Ebben az esetben a szituációtól függően több verzió lehetséges: 
  1. a kazetták helyét esztétikus tömőanyaggal tömjük meg (normál tömés készül), így a pillérfogakba készült kavitás egyszerűen helyreállítható, majd a foghiányt (amennyiben erre minden szempontból van lehetőség) implantátummal pótoljuk. Ez lényegében a csiszolás nélküli fogpótlás legnagyobb előnye, az eredeti állapot aránylag könnyen és egyszerűen helyreállítható. Implantátum versus csiszolás nélküli híd témában bővebben itt.
  2. a pillérfogak vállas előkészítése után koronákkal elhorgonyzott hídpótlás készül (klasszikus híd), melynek anyaga fémkerámia vagy cirkon kerámia anyag lehet. A koronákkal elhorgonyzott híd hosszabb távolság, erős vagy rendellenes rágás esetén is megfelelő tartást biztosít. 
 Üdvözlettel, dr. Pattogató Rita

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése