Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2012. május 31., csütörtök

Protkó 27 évesen?

"Januárban kisebb tömések miatt kezdtem el fogorvoshoz járni. Történt azonban, hogy az egyik kisebb tömés miatt alakítani kellett egy nagyobb amalgám tömésemen a bal felső 5 -ös fogamon, amely pár nappal később kiesett.
Sajnos mivel annó a tömés követében a fog belső oldala szinte teljesen letörött egészen ínyig így korona kell rá. Azonban pont a mellettet lévő 6 -os fogam is hasonló cipőben jár így a következő döntés született: a doktornő csinál 2 db csapos koronát, a 2 korona gyakorlatilag egy lesz és majd ezt teszi fel a 2 fogamra.
Elvileg ez az egy esélye van a fogamnak, a még baj lesz vele ki kell húzni.

27 éves vagyok, és nagyon bánt, hogy protkó kell nekem mint az öregeknek! Kérdésem a következő lenne.
Mennyire lehet tartós egy ilyen csapos megoldással felépített dupla korona amit 2 gyökérkezelt fog tart? Több évre szóló megoldás ez (fogorvosom szerint 6 évig bírni fogja)? Ha készen lesz mire kell majd vigyáznom? Mit nem szabad ennem / innom? Szintén kérdezném, hogyha később ezzel baj van akkor az implantátum az egyetlen logikus megoldás? Vajon az implantátum egy örök életre szóló megoldás erre a problémára? Válaszát köszönöm, Sz."

Ön valóban nagyon fiatal 27 évesen, ezzel egyet értek, a protkó dologgal azonban nem, a korona teljesen más dolog, még viccesen sem érdemes összemosni őket.

A mai technikákkal egy koronát úgy el lehet készíteni, hogy senki nem veszi észre – még Ön sem, hogy nem a saját, természetes fogait használja. Persze ehhez precíz fogorvosi és fogtechnikusi munka szükséges, de egyértelműen megoldható.

Azt, hogy mennyi ideig fogja a foga bírni, sajnos nem tudom megmondani, ehhez varázsgömb kellene. Nagyon sok múlik azon, hogy a csapos felépítéshez felhasznált gyökerek hossza és átmérője milyen. Rövid vagy hosszú, tágas vagy szűk?

A gyökércsatorna hosszának maximum 2/3 részét lehet felhasználni a csap elkészítéséhez, így minél hosszabb a felhasználható gyökércsatornarész, annál hosszabb a csap, azaz annál stabilabban fog tartani. Ugyanezek vonatkoznak a gyökér átmérőjére is. Számít az is, hogy az íny felett mennyi ép fogrész maradt, amit a csap biztos rögzítéséhez fel lehet használni. Számít a csap anyaga, fém, esetleg üvegszálas, vagy karbonszálas, a rendelőben készül, vagy fogtechnikus készíti? Számít a ragasztó, amivel be van ragasztva, stb.

Ezen kívül számít maga a gyökértömés illetve a gyökércsúcs körüli csont illetve fogszövetek állapota. A koronákat, amennyiben lehetséges jobb külön-külön elkészíteni, úgy, ahogy a fogak természetesen külön állnak a fogívben. Amennyiben a csapot megfelelően el lehetett készíteni – azaz elég hosszú és széles volt a gyökér, akkor ez lehetséges.

A két fogat csak akkor sínezzük össze, ha nagyon muszáj, azaz önmagában egy – egy csap nem tartja meg biztosan a koronát. Nem mindegy, hogy milyen előkészítéssel és milyen anyagból készül a korona. Hagyományos előkészítésnél sokkal jobb a vállas előkészítés, a késöbb kialakítandó korona ez utóbbi előkészítés mellett nem nyomja az ínyt, így az egészséges maradhat.

Nem mindegy a korona anyaga sem, fémkerámia vagy esetleg cirkonkerámia. Ez utóbbi szempontok azért fontosak, hogy a „protkó” érzés nem alakulhason ki Önben.

Minél termlészetesebben, szebben készül ugyanis el az új korona, annál természetesebben tudja majd Ön viselni ezeket.

Mit lehet majd enni? Hát csontot ne rágjon velük, ezt egyébként normális foggal sem ajánlott. Egyébként mindent ehet ugyanúgy, ahogy szokott.

A tartóssághoz a szájhigiéniai szabályok betartása nagyon fontos. Ha a koronákat egyben kell elkészíteni, a két korona közt fontos az ínypapilla tisztántartása, ehhez kis interdentalis kefét vagy superfloss nevő fogselymet kell használni.

Minden jót kívánok,
dr. Pattogató Rita

4 megjegyzés:

  1. Azt szeretném kérdezni,hogy ha besárgul a korona,mivel lehet ezt fehériteni ,hogy vissza nyerje a színét,vagy csak a lecserélés a megoldás?

    VálaszTörlés
  2. Kedves Névtelen,

    A porcelán leplezésű korona elvileg nem sárgul be, esetleg elszíneződés rakódhat rá (extrém kávé, tea, dohányzás mellett), ekkor lepolírozható.

    Elsárgulni, anyagukban a műanyag, vagy műanyag leplezésű koronák tudnak, ezeket fehéríteni nem lehet, cserélni kell.
    Minden jót kívánok,
    dr. Pattogató Rita

    VálaszTörlés
  3. Üdv! Segítséget szeretnék kérni!
    Jelenleg 18 éves vagyok. Körülbelül 15 éves koromban kilett húzva az egyik metsző fogam(jobb felső kettes); és szeretném "viszakapni"!
    A probléma a következő: a több mint 3 év alatt az 1. metszőfog és a szemfog közti távolság minimálisra csökkent; mivel kihúzàs utàn nem lett kezelve. Van valami megoldás arra hogy a két fog közti távolság visszanyerje eredeti méretét; és valamilyen fajta koronával egy ugyan olyan metszőfogat lehessen betenni a két fog közé?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves fiatalember,

      A kezelés nem ilyen egyszerű, hogy a szűk résbe valamit be lehet e fabrikálni vagy sem.

      Ha valóban esztétikailag megfelelő megoldást szeretne, akkor első lépésben a beszűkült helyet fogszabályozó segítségével ki kell ismét tágítani.
      Ez egyébként nem csak a helyhiány megoldása miatt fontos, de az összes elvándorolt fogat vissza kell terelni a helyére, mert ha még nem is érzi, az elvándorlással kialakult kóros fogérintkezés a későbbiekben komoly rágóizületi panaszokat is okozhat.

      Az első lépés tehát a helyhiány megoldása. Ha ismét kialakult a felső kettes helyének megfelelő méretű hely, akkor lehet elgondolkodni a fog pótlásán, implantátummal, koronával, híddal, stb.

      Üdvözlettel,
      dr. Pattogató Rita

      Törlés