Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2012. július 12., csütörtök

Mire jó az antibiotikum gyökérkezelés során?


"Leghátsó felső fogamat hosszabb ideje gyökérkezelik, de csak nem gyógyul meg, nem tudják véglegessel betömni. Legutóbb azonban granulómát állapított meg az orvos, mert ráharapásra hosszabb ideje érzékeny, és Dalacin 300 mg-ost írt fel, rögtön 2 dobozzal, nem bízván, hogy egy is segít. Sajnos így is lett, már 6-7 napja szedtem, de nyomásra még mindig fájt a fog (tehát ráharapás kizárt), s egyik reggel még lüktetett is. Mára úgy éreztem, hogy végre szépen javul (9. nap antibiotikum), amikor furcsa és éles fájdalomra lettem figyelmes. Tapintással kiderült, hogy a fog tövénél valami kis borsnyi duzzanat keletkezett, amely már érintésre is fáj, de nyomásra olyan érzés, mintha magát a csontot nyomná, eléggé fáj :(. Csak 2 hét múlva kellene visszamennem az orvoshoz, a tervek szerint végleges tömésre, de most tanácstalan vagyok. Mi lehet ez a fájdalmas csomó a fog tövénél az ínyen? Gyógyul ez magától, vagy menjek vissza az orvoshoz hamar? Egyáltalán ezt fogorvos gyógyítja, vagy szájsebész? Hogy lehetséges, hogy ilyen mennyiségű antibiotikumtól még mindig nem gyógyult meg a fogam?"


Kedves Tünde,

Röntgen kellene ahhoz, hogy biztosabb diagnózist lehessen felállítani, enélkül csak tippelni tudok.

A borsónyi duzzanatot fistulának hívjuk, ez egy gennykivezető nyílás. Magától nem gyógyul meg. Oka lehet, hogy a gyökércsatornákban még baktériumok vannak.

A Dalacin egy széles spektrumú nagyon jó antibiotikum, ennek ellenére lehetnek baktériumok amelyek rezisztensek rá és nem pusztulnak el. Emellett a gyökércsatornában nincsenek erek, ezért itt az antibiotikum nem hat, csak a csonthártyában illetve a gyökércsúcson kívüli területeken.

A gyökércsatornák mindegyikének feltárása és kitisztítása után után tűnnek csak el a fogból a baktériumok. Ez egy őrlőfognál minimum 3 gyökércsatornát jelent. Már önmagában ez sem könnyű, de sajnos vannak olyan fogak, ahol a normál gyökércsatornák mellett mellékes gyökércsatornák is vannak, illetve elágazódó csatornák.

Ezeket nagyon nehéz kifertőtleníteni, sokszor lehetetlen. Ha nem sikerült a teljes gyökércsatorna rendszert kifertőtleníteni, akkor az antibiotikum nem fog megoldást hozni, hiszen a fog belsejéből a bacik megint kiáramlanak a gyökérhártyába.
Ilyen állapotban sajnos nem lehet gyökértömést készíteni, hiszen ezzel a bacikat is betömné az orvos, amely pillanatok alatt feszítő fájdalmat hoz létre a csonthártyában.

A fogeltávolítás elkerülésének egyetlen lehetősége a gyökércsatorna rendszert tökéletes kitisztítása és fertőtlenítése.

Üdvözlettel,
dr. Pattogató Rita

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése