Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2012. július 4., szerda

Sikertelen gyökérkezelés és foghúzás után


"A felső lapátfog mellet álló fogam többszöri sikertelen gyökérkezelés után a resectió sorsára jutott. A műtét sem segített, mert továbbra is lüktet,fáj és gennyes puklik is előjönnek a fogam felett. Biztos vagyok benne, hogy a kihúzás a végső megoldás, de pont a "kirakatból"? Tömött a mellette lévő lapátfogam is, így is lehetséges a csiszolás nélküli híd és a fogpótlás? Kérem írja meg mik a lehetőségeim, mielőtt rászánom magam a húzásra szeretnék tisztában lenni a következő lépésekkel. Válaszát előre is nagyon köszönöm! Krisztina"

Kedves Krisztina, 

Csiszolás nélküli pótlással elsősorban kisőrlő fog pótolható, ez a metszőfogak területén nem nyújt elég stabil megoldást a harapáshoz, tépéshez és esztétikailag sem a legtökéletesebb ezen a területen. 

A gennyes fog eltávolítása után, ugyan azonnal nem lehet fogbeültetést végezni, meg kell várni, míg a csont gyulladás mentesen meggyógyul, de ezután lehetséges műgyökér beültetése. Ez a lehetőség nem érinti a mellette levő fogakat, igaz csontműtéttel jár. 

A fogimplantáció lehetőségének megállapításához implantológus orvos véleményét kell megkérdezni, aki a csontkínálat és az ínylefutásának vizsgálata után előzetesen meg tudja mondani, hogy lehet e és milyen esztétikai eredmény várható az implantátumtól. 

A gyógyulás idejére kis ideiglenes műfog, vagy mini kis pótlás behelyezhető, így addig sincs fog nélkül. 

Amennyiben a fogbeültetés valamilyen okból nem megoldható, biztonsággal, esztétikusan és tartósan cirkon alapú porcelán leplezésű fogpótlás javasolt. Ezzel gyönyörűen lehet pótolni a hiányzó fogat, a korona esztétikusan kivitelezhető, nincs szürke ínyszél, a porcelán leplezés ma már élethűen megoldható. 
A csiszolásnál vállas előkészítés esetén nem kell ínygyulladással sem számolni. 

Amennyiben a foghiány mellett mindkét foga ép, nagyon szűk indikációval ugyan (csak normál vagy élharapás) szóba jöhet a Maryland híd, ez is cirkon és porcelán leplezés van rajta. Itt nagyon sok kritériumnak kell megfelelni, hogy a pótlás tartós legyen hosszú távon, ritkán van lehetőségünk készíteni. 
Előnye, hogy csak a hiány melletti fogak szájpad felőli oldalát kell minimálisan preparálni, hátránya azonban a gyenge elhorgonyzás – épp azért mert minimális az elhorgonyzó erő. 

Remélem segítik Önt a fenti információk és megtalálja az Önnek legmegfelelőbb megoldást! 
dr. Pattogató Rita

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése