Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2012. szeptember 18., kedd

Billegő felső fogsor problémája

"Egy éve van alsó-felső kivehető fogsorom. Az alsóval semmi probléma nincs, stabil. A felső viszont új kora óta nem az igazi. A szájpadlásom és a műfogsor szájpadlása közt, ahogy a nyelvemmel érzékelni tudom, legalább 1-2 mm távolság van. Mintavételnél éreztem, hogy a mintavevő nem ér fel a szájpadlásomhoz, de nem mertem szólni. A kérdésem az lenne, hogy utólag lehet e kezdeni valamit ezzel a problémával? Válaszát előre is köszönöm, Sz. János" 

Kedves János, 

A teljes fogsort egy-két évenként alá lehet béleltetni. Az alábélelést egy a fogsorral vett funkciós lenyomat alapján a fogtechnikus mester készíti el. 
Sok páciens ilyenkor nem is keres fel fogorvost, mondván, hogy ez a „beavatkozás” főként a fogtechnikai fázisokat igényel, így egyenesen fogtechnikai laboratóriumhoz fordul. 

Az alábéleléssel tehát a fogsor szájpad felé néző felszínére új bevonat kerül, megfelelő kivitelezés esetén ez pontosan illeszkedik a szájpad formájához. 

Lenyomatvétel során a lenyomatkanál nem ér a szájpadláshoz. A kanálba folyékony lenyomatanyag kerül, ez érintkezik a nyálkahártya felülettel, kitöltve a kanál és a nyálkahártya közötti rést, lemintázva ezzel a teljes felületet. 

Amennyiben a fogsor készítése előtt röviddel fogakat távolít el a fogorvos, úgy a csont-nyálkahártya alapzat visszasorvadása nagyobb mértékű, így hamarabb támad rés a fogsor és a nyálkahártya között. Ez a fogsor billegéséhez vezethet.Ilyen fogsor esetén hamarabb, akár fél éven belül is szükség lehet alábélelésre. Emiatt sok fog eltávolítása után érdemes inkább első körben ideiglenes fogsort készíttetni, majd fél év után a már biztosan kialakult felszínre készíteni el az új fogsort.

Fogeltávolítás nélkül is a csontos alapzat sajnos folyamatosan sorvad, így időnként szükség van a fogsor alábélelésére, hogy a hiányzó részt pótolni lehessen. 

A teljes fogsor cseréjére általában 3-4 évente van szükség, de ez elég tág határok közt mozog. 

Jó egészséget kívánva, 

Üdvözlettel, Dr. Pattogató Rita

1 megjegyzés: