Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2012. december 3., hétfő

Mire jó a vállas fogcsiszolás?


„Kedves Doktornő! Néhány hete írtam Önnek, amikor megkaptam a koronáimat illetve a hidat a felső hat frontfogamra. A koronákat gyorsan megszoktam, a híd sem annyira idegen már, bár nem szívesen rágok azon az oldalon, még mindig picit furi. Azt szeretném most Öntől kérdezni, hogy az normális dolog, hogy a szájpadlás felöl a koronák illetve a híd alatt lehúzodott picit az ínyem, gondolom nem a korona csúszott feljebb, a lényeg, hogy látszik egy kis rés a korona és az íny között, de csakis a szájpadlás felöl. Ez nem baj? Illetve ha ide belemegy egy kis kaja, sehogy nem férek hozzá, sem fogselyemmel, sem fogkefével. Várom válaszát, Köszönettel: Barbara” 

Kedves Barbara,

Látatlanban sajnos nem tudok biztosat válaszolni.

A modernebb vállas csiszolás esetén a fognyak – korona határa, azaz a fognyak váll alatti része az íny felett a szájpad felől látszódhat, kb. 0,5-1 mm re. Ebben az esetben a fognyak – korona átmenet, azaz ahogy a korona a vállra ráül teljesen sima, étel nem akadhat be, nincs perem.
A tökéletesen sima felszín az alapja annak, hogy a fogkő, lepedék stb ne tapadhasson meg a korona szélénél, így ne okozhasson ínygyulladást vagy másodlagos szuvasodást.

Az ilyen ínyszél feletti váll kialakítás parodontológiai szempontból kívánatos, hiszen ezen a területen nem az esztétika hanem az íny totális védelme a legfontosabb. Az íny leginkább úgy védhető, ha az esztétikus korona végződése íny feletti. (Sajnos ezt az orca, ajak felé néző területen esztétikai okból nem lehet megoldani, de a váll kialakítás íny alatt még mindig humánusabb mint a hagyományos csiszolás, mely ellen az íny visszahúzódással védekezik).

Amennyiben a csiszolás hagyományos módon, váll kialakítása nélkül, az íny alatti terület elcsiszolásával történt, akkor érezhető a korona pereme, hiszen a korona széle nem süllyed be a neki kialakított vállba és az íny is visszahúzódhat.
Az ilyen szituáció mindenképp nagy odafigyelést, alapos tisztítást igényel!

Javaslom, hogy kérdés vagy bizonytalanság esetén mindenképp keresse fel fogorvosát és beszélje át vele tapasztalatait, kérdéseit. Ha minden rendben van, legalább megnyugszik és át tudja beszélni a tisztítás lehetőségeit, ha pedig valami probléma van, akkor lehetőség nyílik a hiba kijavítására, így a későbbi problémák megelőzésére!

Üdvözlettel, dr. Pattogató Rita

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése