Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2012. december 10., hétfő

Fogínygyulladás - lehet köze a bölcsességfoghoz?


„Tisztelt Doktornő, 

46 éves vagyok, évek óta fogínygyulladásban szenvedek, rendszeresen vérzett az ínyem fogmosáskor. A fogaim alul elöl kicsit mozognak. Fogorvosom mindig adott ecsetelőt az ínyemre, de a helyzet nem változott.

Így ment ez évekig, míg úgy begyulladt az ínyem, hogy kisugárzott a fájdalom a fülemig és a nyaki mirigyeimre is. Ekkor elmentem egy másik fogorvoshoz, aki először antibiotikummal elmulasztotta a gyulladást, majd több alkalommal alaposan leszedte a fogaimról a fogkövet, az ínyemnél is.

Parodontax fogkrémet kezdtem használni. A fogínyvérzésem elmúlt. Most azt tanácsolja új fogorvosom, hogy meglévő két bölcsességfogamat is ki kellene húzni, mert mellettük az ínyem kicsit meg van duzzadva, és jó táptalajt biztosíthatnak a jövőben a baktériumoknak, így megint begyulladhat az ínyem. 

Régi fogorvosom azt tanácsolja, amíg nem lesz újra panaszom, és nem vérzik az ínyem, hagyjam meg a bölcsességfogaimat, mert még "jól jöhetnek", előfordulhat pl, hogy a jövőben esetleg ha mondjuk koronára lenne szükségem, akkor a bölcsességfogamat lehetne használni, rá lehetne tenni a koronát, és így nem kellene fogbeültetésre "kényszerülnöm". 

Mit tanácsol? Kihúzassam a bölcsességfogaim vagy ne? Válaszát előre is köszönöm, Szilvia” 

Kedves Szilvia, 

Sajnos látatlanban nem lehetséges korrekt választ adni, ehhez szájvizsgálatra és röntgenfelvételre lenne szükség.

Így inkább csak gondolatokat tudok hozzáfűzni leveléhez: 

Amennyiben a bölcsességfogak nem tudnak megfelelően előtörni, veszélyeztetik, nekifekszenek vagy nyomják az előtte álló moláris fogat, folyamatosan gyulladt körülöttük az íny, ebben az esetben az eltávolítás mellett szoktak voksolni a szájsebészek és a Páciensek is. 

Ha panaszt egyáltalán nem okoz, nincs körülötte ínygyulladás, nem okoz másodlagos torlódást, nincs körülötte csont felszívódás, akkor általában nem kell eltávolítani. 

A döntést leginkább a Páciens panaszai és a panoráma röntgenen látható kép segíti. 

A fogínygyulladás kezelésében a legfontosabb az alapos otthoni és rendelői szájhigiénia (alapos fogmosás, rendszeres fogkőlevétel, ínygyulladás kezelése lézerrel vagy egyéb antimikrobiális terápiával, stb.). 
Azonban mindemellett előfordulhat, hogy a bölcsességfogak körüli ínytasakot konzervatív úton nem lehetséges kitisztítani. A generalizált ínygyulladás alapja a fogkövekben, szájhigiéniában, esetleg gyenge immunitásban keresendő. 
A bölcsességfog természetesen nem független a száj egészétől és a bölcsességfogak körüli tasakban reálisan megbújhatnak olyan baktérium flórák, amelyek az egész szájat folyamatosan felülfertőzik. 

Ha a rendszeres szájhigiéniai kezelés sorozatok mellett látható javulás következik be, de a bölcsességfogak körül az íny folyamatosan gyulladt és a konzervatív módszerek (kürettálás, antimikrobiális terápia, lézer, stb.) nem segítenek, természetes, hogy a fogorvos elgondolkodik e fog eltávolítása mellett. 

 Jó egészséget kívánva, dr. Pattogató Rita

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése