Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2012. december 20., csütörtök

Kisugárzó fájdalom a fogcsiszolás után


„A férjemnek három hete csiszolta le a fogorvosa két hátsó rágó fogát korona feltételhez. Egy ideig ideiglenes fedés volt rajta, most három napja került rá a végleges korona. A fogcsiszolás után erős fájdalmai voltak, mindenre fájt és mindenhova kisugárzott, de két nap alatt elmúlt. Azt gondolta, az ideiglenes fedés miatt volt, ezért levette két nap után és végül is el is múltak a fájdalmak. A végleges korona felkerülése után két nappal megint kiújultak a fájdalmak, mindenhova kisugárzik, fejfájás, torokfájás, stb. Leginkább este jelentkezik. Azt szeretném megkérdezni, hogy a fogcsiszolás okozhat e ilyen fájdalmat, hogyan lehet kezelni mert az állandó fájdalomcsillapítás nem megoldható. Köszönöm.”


Kedves Hölgyem,

Látatlanban nehéz biztosat mondani, de valószínűnek tartom, hogy az egyik koronázott fog ideggyulladása áll a háttérben.
Ez okozhat komoly kisugárzó fájdalmat, fejfájást, stb.
A fogideg gyulladás nagyon meggyőző jele az esti rosszabbodás is. A kezelés: gyökérkezelés.

Ezt a legtöbb esetben el lehet végezni az új koronán keresztül is, persze jobb lett volna a végeges korona beragasztása előtt. A korona előkészítés során a fogakból méretük, tengelyállásuk, fogívben elfoglalt helyük szerint elegendő mennyiséget kell elcsiszolni ahhoz, hogy a későbbi kerámia korona megfelelően elférjen, jól zárjon, jó legyen a harapás.

Ha hidat készítünk, úgy kell csiszolni, hogy be lehessen ragasztani az elkészült fogpótlást, ehhez sok esetben több csiszolásra van szükség, mint egy szóló korona esetén, mert a híd pilléreket is egymáshoz kell hangolni.

Ha az orvos nem csiszol eleget, a korona nem lesz megfelelően esztétikus, vagy kellemetlen lesz a ráharapás, esetleg nem is lehet behelyezni a fogpótlást. Az anatómiai felépítés nagy szerepet játszik. Egy fogból ugyanannyit csiszolunk le egyik szájban és semmi baja nem lesz, máshol ugyanolyan csiszolás mellett mégis gyökérkezelésre van szükség egy közeli pulpakitüremkedés vagy kedvezőtlen tengelyállás miatt.

Az ideiglenes korona, illetve a végleges fogpótlás ideiglenes becementezése épp arra szolgál, hogy az időközben felmerült panaszokat, fájdalmakat még a korona végleges beragasztása előtt orvosolni lehessen.

Mielőbbi gyógyulást kívánok! dr. Pattogató Rita

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése