Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2013. január 31., csütörtök

Fogsorok összehasonlítása

"Nagyon őrölők, hogy erre a weboldalra bukkantam. Évek óta ínysorvadással szenvedek. 2009-ben készült el a (felső 6 tagú) porcelánhíd rejtett elhorgonyzású kivehető fogpótlással. Most kiderült, hogy a 11 és 21-es fogat el kell távolítani mivel kevés szövet tartja. Az egyik fogászati rendelőbe a javaslat a következő volt: ki kell húzni a bal 11-es-21-22-es is .Maradna a 13 -23- erre készítenének egy hidat hátsó esztétikus kivehető pótlással. A második rendelőbe javaslat (a 11-és 21-es kihúzni a 22-es még tartja valamennyi szövet) és teleszopós kivehető fogsort javasoltak. Kérdésem, hogy melyik változat lenne a legmegfelelőbb, illetve a megmaradt fogaim számára a legkímélőbb megoldás. Kérem szíves segítségét hogy Ön szerint melyik a legjobb megoldás a híd kivehető pótlással illetve a teleszopós megoldás. Nagyon várom válaszát és előre is köszönöm: K. Judit" 

Kedves K. Judit,

Sajnos röntgen és szájvizsgálat nélkül kérdésére lehetetlen jól válaszolni, sajnos nem tudom megmondani, hogy melyik az Ön esetében az Önnek leginkább megfelelő megoldás.

Mindkét fogpótlás típusnak megvan a maga helye, az egyik szituációban és páciensnél az egyik a legjobb, míg a másiknál a másik.
Így a különböző fogpótlások előnyeit és hátrányait tudom leírni, bízom benne, hogy ez is segtíséget jelent Önnek.

Kombinált kivehető pótlás (híd + kivehető fogsor) - előnyök:
    • a front rész fix, így mindig esztétikus, akkor is ha nincs bent a kivehető rész – csiszoláskor kevesebb foganyagot kell eltávolítani (hiszen csak egy korona kerül rá, nem úgy, mint a teleszkóposnál) 
    • a kivehető rész fémvázas, ez redukálható, azaz nem teríti be az egész szájpadlást
    • könnyebb lehet megszokni. 
Teleszkópos fogsor - előnyök:
    • Amennyiben a maradófogak száma összesen 2, ebben az esetben a legkedvezőbb statikai feltételekkel teleszkópos fogsor készíthető. A kombinált fogpótlás a teherviselést nagy mértékben a szemfogakra viszi, ez hamarabb károsíthatja a maradó fogak fogágyát, mint a teleszkópos rendszer. 
    • A teleszkópkoronákon keresztül az erő a fog tengelyével párhuzamosan éri a fogat, emellett mivel a teleszkópos fogsor kiterjesztése nagy felszínen felhasználja a nyálkahártya csont alapzatot, így a fogakra jutó erő végeredményben jóval kisebb, azaz a fogágyat ez a tipusú fogpótlás nem károsítja. 
Kombinált fogsor - hátrány:
    • Ez csak akkor jelentkezhet, ha a tervezés nem volt megfelelő és statikailag a megmaradt fogak túlterhelődnek, ami a fogak fogágyát károsítja és a fogpótlás életidejét rövidíti. 
Teleszkópos fogsor hátrány:
    • a maradófogakat jobban le kell csiszolni, hiszen 2 korona illetve a fogsor kerül rájuk (primer és teleszkóp koronák) 
    • ez sok esetben a fogak gyökérkezelésének szükségességét vonja maga után. – amennyiben kedvezőtlenek az anatómiai feltételek (eleve előre álló fogak), illetve nem megfelelő a csiszolás, a fogsor nem lesz megfelelően esztétikus, ami azzal járhat, hogy a teleszkópkoronáknál a fogak jobban előre állhatnak. A teleszkópos fogsor készítése az egyik legtöbb kihívással járó fogorvosi feladat. Megfelelő szakértelem és megfelelő tervezés esetén azonban ilyen hiba nem jelentkezik. 
    • a fogsor része szinte nem különbözik a teljes fogsortól, így a műanyag szájpadrész az egész szájpadlást betakarja, ennek megszokási nehézségei lehetnek. 
    • a teleszkópkoronák súrlódási ereje idővel csökken, így a fogsor helyben tartására a kikopott teleszkópkoronák egyre kevésbé képesek. Amennyiben a teleszkópkorona (primer és szekunder) arany ötvözetből készül, a súrlódási felszín újra aktiválható, ezzel a teleszkópkorona tartása ismét helyre állítható. Az arany ötvözettel készült teleszkópos fogsor azonban sajnos nagyon nagyon drága, ár – érték arányban az ilyen teleszkópos fogsor végeredményben a legtöbb esetben nem kifizetődő. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése